Červar: Najdraža mi je pobjeda protiv Slovenije

IZBORNIK naših rukometaša Lino Červar rezimirao je dosadašnji nastup Hrvatske u Ateni, objasnio svoj pogled na rukomet, politiku, rekavši da mu je najdraža pobjeda protiv Slovenije.

Rukometna reprezentacija nas nastavlja oduševljavati. Nakon osvajanja Svjetskog prvenstva, blizu smo olimpijske medalje. Rukomet je naša jedina uzdanica u sportovima s loptom. Možemo reći da je jedini pravi "dream team" u Ateni hrvatska rukometna reprezentacija. Američki košarkaši su još negdje na putu do Atene izgubili taj nadimak.

Lino Červar izvrsno vodi momčad. Slično kao u nogometu, i u rukometu je trener (izbornik) onaj kojeg se najviše slavi ili osuđuje. Zasad ga slavimo jer "Woody Allen" energično i domoljubno vodi naše rukometaše, a rezultat je pet pobjeda iz pet utakmica.

"Po horoskopu sam Djevica, malo sam picajzla i vjerujem samo brojkama. Dobili smo 97 posto utakmica kada smo gubili s četiri ili pet golova razlike. Taj podatak sve kaže o psihološkoj stabilnosti momčadi." – započeo je Červar u intervjuu Jutarnjem listu.

Poznato je da je izbornik i zastupnik u Saboru. Červar smatra da je vođenje reprezentacije također politika: "Prigovarali su mi da ne mogu biti političar i trener jer je to navodno sukob interesa. A ja tvrdim da nema većeg političara od trenera, on je dirigent koji mora objediniti 20 "stranaka" u jedan orkestar. Političari to, nažalost, loše rade, oni ne spajaju već polariziraju ljude. A ja moram sagraditi mostove između sjevera i juga, spojiti Slavonce, Međimurce i Dalmatince s jednim Istraninom."

Lino Červar vrlo impulzivno i energično vodi momčad. Evo zašto: "I ja igram na svoj način, ne skrivam svoje osjećaje. Igramo lijep rukomet, vjerojatno najljepši na svijetu. Reprezentacija koja je osvojila zlato u Atlanti bila je produkt YU- rukometa. Pokušavam stvoriti sklad između mentalne i motoričke brzine. Misliti što brže, naš je moto."

Na početku olimpijskog turnira pobijedili smo Sloveniju. Naš izbornik "ne želi politiku u svoju butigu": "Iako momčadi protiv kojih igram ne doživljavam kao neprijatelje, pobjeda protiv Slovenije mi je draga jer su nam u Ljubljani ukrali finale. Tada mi je bilo žao publike koja je došla zbog nas. Nisam stvarao osvetničku atmosferu, a pomogao mi je i sam Metličić rekavši da ih želi pobijediti u sportskoj borbi. Uvijek volim pobijediti, ali susjeda nikad neću smatrati neprijateljem." – zaključio je Lino Červar.

M.R.

Pročitajte više