Červar: Trener je uvijek u pravu

HRVATSKI rukometaši proslavili su već na tribinama Helliniko Centra s oko tisuću naših navijača pobjedu nad Mađarskom i ulazak u olimpijski finale.

Izabranici Line Červara tako su se odužili Hrvatima koji su u Atenu stizali posebnim čarterima, autobusima, osobnim automobilima, čak i brodovima. Na tribinama Hellinika bilo ih je iz Zagreba, Splita, Čakovca, Posušja, Petrinje, Zadra, a mnogi od njih su za kartu plaćali i po 150 eura.

"Moram čestitati svojim igračima, svi smo tako željeli finale, za sve ljude u domovini i one koji nisu s nama. Nazvao me Renato Sulić, plakao je od sreće. Za mene je ovo ogromna satisfakcija jer imali smo dosta problema u pripremnom periodu kada nam je malo tko vjerovao da ćemo u Ateni uspjeti bez četvorice ključnih igrača. A jeste li vidjeli kako igraju njihove zamjene? Omalovažavali su me kao nikoga, a ja sam vjerovao da onaj tko radi pošteno mora uspjeti. Naše predstave u Ateni dokazuju da je trener uvijek u pravu, čak su me i igrači čudno gledali i pitali zašto ovoliko trčimo, zbog čega sada nova obrana, tražili su čak i krvne testove. U finalu će biti jako teško, nije bitno hoće li nas tamo čekati Rusi li Nijemci, mi nismo došli ovako daleko da ne bi uzeli zlato. Svjetski prvaci i olimpijski pobjednici, nađite mi naciju koja to ima", riječi su izbornika Line Červara.

Najbolji strijelac na ovom turniru Mirza Džomba priznao je da nisu očekivali Mađare u poluzavršnici.

"Mađarima se otvorilo, ali su u polufinalu naletjeli na nas i objektivno nisu mogli do finala. Mi niti u jednom trenutku nismo dozvolili da utakmica prijeđe na njihovu stranu, a ja bih posebno želio zahvaliti našim navijačima koji su došli iz Hrvatske. Uz njihovu pomoć u nedjelju idemo po drugo zlatno olimpijsko odličje", zaključio je Džomba.

Jedan od junaka susreta bio je i Goran Šprem, koji je postigao šest zgoditaka iz sedam udaraca, većinu iz protunapada.

"Svaki od naša 33 zgoditka je bio ključan. Malo smo se mučili, ali je obrana omogućila kontre. Početak je bio loš, digli smo se kada je trebalo. Ja bi u finalu radije Ruse, oni su ipak malo sporiji, to nam odgovara, ali ipak mislim da će Nijemci pobijediti".

Blaženko Lacković je igrao već petu utakmicu sa otečenim koljenom, a protiv Mađara je zabio četiri pogotka.

"Jako me boli koljeno, a to nije ništa kako boli sat ili dva nakon utakmice. Najvažnije je da smo u finalu i idemo do zlata. Mađari su jako čvrsti, igrali su i dosta grubo, a nas baš i nije išao šut u prvom poluvremenu", rekao je Lacković.

"Nije nam dovoljno samo finale, želimo zlato. U finalu bih jako htio Nijemce, čitao sam u njihovim novinama kako nas omalovažavaju, a zapravo nas se boje", kazao je Pero Metličić, dok je Igor Vori kazao kako se ne sjeća da je ikad bio tako umoran.

"Jedva sam otišao sa terena, borio sam se stvarno do maksimuma. Ne igra se svaki dan olimpijsko finale, neće Atlanta ostati jedino rukometno zlato".

Vlado Šola je ušao u drugom poluvremenu, a u 56. minuti je kod rezultata 30:27 obranio čistu kontru Pasztoru.

"Išao je sam, a ja sam ostao na crti, što se inače ne radi. To ga je potpuno zbunilo. Moja zadaća je da ulazim u igru kada Venija ne ide i to zasad funkcionira, bez obzira koliko vremena provodim na parketu", kazao je Šola.

Na tribinama dvorane Helliniko bili su i čelnici Hrvatskog olimpijskog odbora i cijela Misija HOO-a u Ateni.

"Peta hrvatska medalja u Ateni je osigurana, najmanje srebro, a ja vjerujem da će biti zlatna. Na ispraćaju riječkih olimpijaca dobio sam šampanjac koji namjeravam otvoriti za zlato u nedjelju. Divim se svim igračima kako su se upotpunjavali, pokrivali, zaista su sjajni", kazao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Pročitajte više