Cibalia i Zagreb u utrci za Kup UEFA

SUTRA počinje natjecanje u Intertoto kupu za sezonu 2003/04. Prijašnjih sezona hrvatski klubovi su više puta ostvarili upečatljiv rezultat u ovom natjecanju, ali niti jedan klub nije došao do cilja, odnosno plasmana u Kup UEFA.

Najbliža tome cilju bila je 1996. godine Segesta iz Siska koja je igrala u finalu Intertoto kupa, ali tamo je bila zaustavljena od strane danskog Silkeborga. Slaven Belupo je više puta igrao u ovom natjecanju, a najdalje je stigao 2002. godine kada je u polufinalu bio zaustavljen od Stuttgarta.

Ostali hrvatski klubovi koji su igrali u ovom natjecanju bili su Zagreb, Hrvatski Dragovoljac, Cibalia i Rijeka. Od tih klubova jedino je Cibalia prošla prvo kolo izbacivši beogradski Obilić.

Ove sezone Hrvatsku će u Intertoto kupu predstavljati Cibalia i Zagreb. Zagreb će u prvom kolu Intertoto kupa igrati sa slovenskim Koprom dok je Cibalia u prvom kolu slobodna.

Pošto klubovi u Intertoto kupu ne dobivaju novčane nagrade za prolaze iz kola u kolo kao u Kupu UEFA i Ligi prvaka, a TV nije zainteresirana za prijenose utakmica upitno koliko naši klubovi mogu profitirati u ovom natjecanju.

Je li Cibaliji i Zagrebu cilj samo pokupiti 50.000 švicarskih franaka koliko svaki klub koji se natječe dobiva za putne troškove ili naši klubovi namjeravaju pokušati izboriti nastup u Kupu UEFA. Prije bi se dalo naslutiti ono prvo.

Intertoto kup nudi samo nastup u Kupu UEFA za tri kluba dok svi ostali upropaste vrijeme koje bi iskoristili za ljetne pripreme te u prvenstvo ulaze nedovoljno pripremljeni. Više puta se događalo klubovima koji su igrali Intertoto kup da loše startaju u prvenstvu, a posljednji primjer je Slaven Belupo koji prošle sezone nije izborio Ligu za prvaka zbog lošeg starta u prvenstvu.

Povijest Intertoto kupa

Intertoto kup je natjecanje nastalo 1961. godine. Cilj natjecanja bio je držanje otvorenih kladionica preko ljeta kada sve lige miruju. Današnji format Intertoto kupa kreće 1995. kada UEFA dobiva ideju da neki klubovi koji nisu bili dovoljno visoko plasirani u prvenstvima ipak zaigraju u europskim natjecanjima.

Od 1995. do 1997. svi natjecatelji igrali su četiri utakmice u skupini, pobjednici su išli u polufinale te finale. Od 1998. igra se pet kola na ispadanje, ali se nositelji uključuju u drugom odnosno trećem kolu.

Po UEFA-inim pravilima nogometni savezi koji imaju pravo na jedan klub u Intertoto kupu mogu prijaviti najlošije osmoplasirani klub iz proteklog prvenstva. Ako nogometni savezi imaju pravo na dva ili više klubova onda mogu prijaviti najlošije dvanaestoplasirani klub iz proteklog prvenstva.

Dosadašnji osvajači Intertoto kupa

Vedran Prga

Pročitajte više