Čileanci milimetar do osmine finala: Bielsi izmjene donijele trijumf protiv Švicarske!

U PORT ELIZABETHU u drugom kolu skupine H Svjetskog prvenstva Čile je pobijedio Švicarsku 1:0 golom Marka Gonzaleza iz 75. minute. Nakon ove pobjede Čile ima šest bodova i na vrhu je skupine, Švicarci su ostali na tri, dok će u večerašnjem međusobnom dvoboju Španjolska i Honduras tražiti prve bodove.

> SVE O SP-U NA INDEXOVOJ TEMI

U odličnoj i otvorenoj utakmici Čileancima su 15 minuta prije kraja vrijedna tri boda donijeli igrači s klupe - Mark Gonzalez i Esteban Paredes, koji je mogao postati tragičarom da je Derdiyok pogodio iz matne situacije u posljednjoj minuti. Nakon ovakvog raspleta Čileanci mogu ispasti jedino u slučaju da se zatvori krug tri reprezentacije sa po šest bodova nakon trećeg kola i da imaju najslabiju gol-razliku.

Sanchez izneredio Švicarce

Hitzfeldova Švicarska i protiv Čilea je imala isti gard kao protiv Španjolske u prvom nastupu u Južnoj Africi - svi su stali iza lopte i dali je Čileancima koji nikako nisu uspijevali probiti bunker ispred odlično raspoloženog Benaglija. Najviše nereda obrani Švicarske radio je fenomenalni Udineseov krilni napadač Alexis Sanchez na čija brojna ubacivanja nitko nije stigao pravovremeno reagirati, a i sam se našao u nekoliko odličnih situacija iz kojih nije stigao matirati Benaglija.

Bolje otvaranje Čile je mogao naplatiti već u destoj minuti, ali je šut Vidala s nekih 20 metara boksanjem odbio Benaglio. Najveće obilježje igre u prvoj polovici poluvremena bilo je pregršt žutih kartona, kojima je kao prometni policajac na raskrižju mahao saudijski sudac Al Ghamdi.

U jeku napada agilnijih Čileanaca Švicarska je dobila lijepu prigodu za vodstvo, ali je vratar Bravo istrčavanjem otklonio opasnost ispred neugodnog Nkufoa. I onda - prva od dvije sporne situacije na utakmici. Valon Behrami je uz desnu aut-liniju gradeći loptu ispred Artura Vidala laktom okrznuo veznjaka Bayer Leverkusena, a Al Ghamdi mu je pokazao izravni crveni karton. Protesti Švicaraca, naravno, nisu urodili plodom, a Čile je dobio veliku prednost.

Asistent Paredes umalo postao tragičar

Do kraja poluvremena rezultat se nije mijenjao unatoč novim pokušajima Sancheza, a Marcelo Bielsa na poluvremenu je napravio potez koji će se pokazati ključnim - u svlačionici je ostavio nervoznog Humberta Suaza i Artura Vidala, a priliku dao Jorgeu Valdiviji i Marku Gonzalezu te 20 minuta kasnije i Estebanu Paredesu. Upravo je Paredes u 75. minuti zaobišao Benaglija nakon što ga je krasno uposlio Valdivia, fino na drugoj stativi pronašao Gonzaleza koji se samo naklonio za zlata vrijednih 1:0.

U preostalom vremenu igrački deficitarni Švicarci su se otvorili, što je Čile propustio kazniti iz neke od brojnih kontri i upisati uvjerljiviju pobjedu. Posebno se ispromašivao Esteban Paredes, koji je dvaput s desetak metara imao na pladnju cijela vrata Švicarske i Benaglija već na podu, ali nije uspio poentirati.

Čile: Bravo, Isla, Medel, Ponce, Jara, Vidal, Carmona, Fernandez, Sanchez, Beausejour, Suazo

Švicarska: Benaglio, Lichtsteiner, Von Bergen, Grichting, Ziegler, Behrami, Inler, Huggel, Fernandez, Frei, Nkufo

Sudac: Khalil Al Ghamdi (Saudijska Arabija)

Pročitajte više