Čilić okrenuo protiv Mahuta i ušao u osminu finala Londona

NAJBOLJI hrvatski tenisač Marin Čilić svladao je Francuza Nicolasa Mahuta, 148. tenisača svijeta, 6:7(5), 6:3, 6:2 u 2. kolu londonskog ATP turnira u Queen's Clubu na travi.

Dvoboj je trajao 1 sat i 54 minute, a Čilić je uzvratio Mahutu za poraz na istom turniru prošle godine, također u 2. kolu. Ukupno je to bio njihov treći dvoboj i druga pobjeda Čilića, koji je Mahuta svladao i 2008. godine u osmini finala ATP turnira u Chennaiju.

Treba reći da je 28-godišnji Mahut na ovome turniru i na travi puno opasniji protivnik nego što sugerira njegov ranking, što je, uostalom, Čilić na svojoj koži osjetio prošle godine. Mahut, koji je ove godine prošao kvalifikacije u Queen's Clubu, prije tri godine je na ovom turniru pobijedio Rafaela Nadala i stigao sve do finala u kojem ga je zaustavio Andy Roddick. Radi se o igraču jako dobrog servisa i vrlo solidnih voleja...

Čilić je, ipak, mogao dobiti meč u dva seta. U prvom je s ranim breakom poveo s 3:1, a potom propustio priliku za dvostruki break. Mahut mu je u šestom gemu uzeo servis i izjednačio na 3:3, a Čilić je u 11. gemu propustio još jednu break-loptu. Izbacio je drugi servis forhendom u aut. U tie-breaku je Mahut slavio sa 7:5, iako je napravio samo jedan mini-break, za vodstvo 2:1. No, čvrsto je držao svoje servise.

Međutim, u nastavku dvoboja je prvi hrvatski reket počeo puno bolje reternirati, te je s breakom u šestom gemu osigurao drugi set, a u trećem je još dva puta oduzeo servis Francuzu. Čilić je dobro servirao u cijelom meču, Mahutu je ponudio samo jednu (iskorištenu) break-loptu u prvom setu.

Čilić će za četvrtfinale igrati protiv još jednog Francuza, 12. nositelja Michaela Llodre, koji je sa 6:4, 6:2 pobijedio Amerikanca Jessea Levinea. Dosada su Čilić i Llodra odigrali samo jedan dvoboj, i to na ATP Challengeru u Bronxu još 2006. godine, kada je bolji bio ljevoruki Francuz.

Dodajmo da je Španjolac Rafael Nadal, aktualni i peterostruki pobjednik Roland Garrosa, te od ponedjeljka ponovno prvi tenisač svijeta, lako preskočio svoju prvu prepreku u Queen's Clubu. Nakon što je, kao i Čilić, bio slobodan u 1. kolu, Nadal je u svom prvom nastupu svladao 112. igrača svijeta, Brazilca Marcosa Daniela 6:2, 6:2.

Bio je to Nadalov prvi meč na travi nakon pobjede u finalu Wimbledona 2008. godine protiv Švicarca Rogera Federera. Prošle godine ljevoruki Španjolac nije igrao na travi zbog ozljede koljena...

"Nije lako prebaciti se sa zemlje na travu, ali drago mi je da sam opet zaigrao na travnatoj podlozi, jednoj od podloga na kojoj uživam igrati", izjavio je Nadal, koji će za četvrtfinale igrati protiv Uzbekistanca Denisa Istomina.

Među 16 najboljih je i drugi nositelj, Srbin Novak Đoković, koji je u 2. kolu svladao Talijana Paola Lorenzija 6:3, 6:3.

 

ATP London, 2. kolo (najvažniji rezultati):

Čilić (5) – Mahut  6:7(5), 6:3, 6:2

Llodra (12) – Levine 6:4, 6:2

Nadal (1) Daniel 6:2, 6:2

Đoković (2) – Lorenzi 6:3, 6:3

Pročitajte više