Belgija - Hrvatska 1:0

Čitav hrvatski napad bio je isključen protiv Belgije. Evo u čemu je problem

Foto: REUTERS/Yves Herman/Guliver

HRVATSKA nogometna reprezentacija izgubila je Bruxellesu od Belgije 1:0 u posljednjoj provjeri uoči Europskog prvenstva.

U susretu u kojem je rezultat bio u drugom planu, Dalić se odlučio za taktičko i kadrovsko iznenađenje koje bi moglo značiti da će isti sastav izvesti i na prvoj utakmici Eura protiv Engleske, ali nakon utakmice protiv Belgije to se ne čini kao najbolja ideja.

Belgija je idealna proba za Englesku

Odabir Belgije kao zadnje provjere prije Europskog prvenstva ima savršenog smisla. Prvi razlog je snaga momčadi. Belgijci se, baš kao i Englezi, nalaze u prvom redu favorita za naslov i ovo je bio daleko najjači suparnik s kojim je Hrvatska igrala još od studenog i susreta s Portugalom.

Drugi razlog zašto je Belgija bila dobar odabir je činjenica da igra u 3-4-3 formaciji. Gordi Albion je donedavno konstantno igrao s tri igrača u zadnjoj liniji, dok u posljednjih pola godine uglavnom igra s četvorkom u obrani. Ipak, u fazi napada se desni bek (obično Walker) uvlači na trećeg stopera, dok lijevi bek odlazi visoko pa je osnovna postavka Engleske u napadu slična Belgiji.

Iz toga se može zaključiti da Dalić ozbiljno razmišlja da u istom sastavu započne prvu utakmicu na turniru. Jedina veća promjena bila je uvođenje Kovačića kao dodatne "osmice" umjesto Vlašića ili Kramarića na "desetki". Iako je u prvih 15 minuta Hrvatska izgledala vrlo dobro, dojam je da u takvom sustavu ima puno više problema nego koristi.

Što je dobro funkcioniralo?

Brozović, Kovačić i Modrić vrlo su slični igrači po onome gdje najviše vole igrati. Sva trojica vole fazu napada početi jako nisko, uzeti loptu od obrane i dalje razigravati momčad. U teoriji je prednost takve igre jasna - s njima trojicom se može jako dobro držati posjed. Čak i ako nema okomitosti u igri, a u ovakvoj postavi je teško može biti, Hrvatska može imati veći posjed i time smanjiti broj suparnikovih napada. Uvođenje Kovačića kao trećeg veznog je u stvari defenzivan potez koji ima smisla s obzirom na snagu jučerašnjeg suparnika.

U prvih 15-ak minuta vidjeli su se svi benefiti takve igre. Tri vezna igrača su uz pomoć stopera i bekova lako igrala protiv prvog belgijskog bloka i u jednom trenutku je posjed lopte bio 80-20 u korist hrvatske reprezentacije. Ekipama koje su navikle igrati proaktivno i kojima je jako bitno uspostaviti ritam napada to predstavlja veliki problem.

I tu priča o pozitivnim efektima staje. Belgijci su s par rotacija u napadu i podizanjem agresivnosti u obrani u potpunosti okrenuli utakmicu na svoju stranu i dominacija je trajala do zadnjih 20-ak minuta kada se utakmica nakon silnih zamjena razvodnila. Sve ono što se događalo između bilo je ogledan primjer kakve sve nevolje potencijalno čekaju Hrvatsku na Euru.

Hrvatskoj nedostaje dubine u sredini terena

S tri vezna igrača koja su u fazi napada igrala jako blizu obrane, Hrvatska nije imala ofenzivnijeg veznog igrača koji bi povezao linije. Bez "desetke" Vatreni nemaju dubinu u sredini terena i moraju izbjegavati centralnu zonu kada idu u napad.

To je problematično ako na poziciji "devetke" igra Bruno Petković kojem je glavni forte spustiti se, primiti loptu s igračem na leđima i razigrati suigrače. On jako treba Vlašića ili Kramarića koji bi mu iz vezne linije prilazili po loptu. Niti jedan od početna tri veznjaka nema tu naviku i Petković je automatski bio isključen iz utakmice. "Nedostajali su nam igrači iz drugog plana, Luka i ja smo se u nekim situacijama povlačili. Belgija je zasluženo pobijedila, ali kod nas ima pozitivnih stvari", rekao je Kovačić nakon utakmice.

Hrvatska je zbog nedostatka igrača u toj zoni morala graditi napad preko bokova. S obzirom na to da Belgija igra bez duplih bokova u obrani, to može biti efikasna strategija jer Barišić i Perišić na jednoj ili Vrsaljko i Rebić na drugoj strani mogu kreirati višak. To se i događalo, ali pitanje je koliko je takva igra dobar izbor s obzirom na igrače kojima Dalić raspolaže.

Čitav napad isključen je iz igre, a višak se kreirao preko igrača koji to ne mogu iskoristiti

Perišić ili Rebić su bez lopte ulazili u sredinu terena, što je po bokovima ostavljalo dosta prostora za Barišića i Vrsaljka. Iako je Hrvatska u nekoliko navrata tako stigla u zadnju trećinu terena, to nije ono kako želi i kako bi trebala igrati. Momčad koja ima takve igrače u veznom redu i napadu ne bi ofenzivno trebala biti posložena tako da su joj Barišić i Vrsaljko jedini igrači koji se pojavljuju kao višak i do kojih lopta može stići u zadnjoj trećini terena.

Imali su nekoliko opasnih centaršuteva, ali s Modrićem, Kovačićem i Brozovićem daleko od prednje linije, Hrvatska nije imala dovoljno igrača u završnici. Ako se opet pogledaju najbolje šanse na utakmici, lako je uočiti da Belgijci svoje napade završavaju s barem dva igrača više u zoni udarca.

Posebno je vidljivo bilo koliko to ne funkcionira na Vrsaljkovoj strani. On je u posljednje dvije sezone odigrao 1014 minuta klupskog nogometa, odnosno malo više od 11 utakmica. Za igrača koji je svoju igru temeljio na fizikalijama i koji je mogao pokriti jako puno prostora u oba smjera to je ogroman problem. Njegove greške, posebno one u drugom dijelu, greške su igrača koji fizički nije na razini elitnog nogometa, ali čudo je da je nakon svih problema s ozljedama uopće nastavio karijeru. Sada je pitanje u kojoj se mjeri to može ispraviti, ali Dalićeva odgovornost je način na koji je formirao popis za turnir. Brine što nekoliko prvotimaca ne izgleda ni fizički optimalno prije Eura, ali to je problem koji bi zbog akumuliranog umora mogle imati brojne reprezentacije.

Perišić, Rebić i Petković su uistinu odigrali tihe utakmice. Ali s dubokim i dalekim veznim redom i bekovima kojima su morali otvarati prostor bez lopte, nije postojao drugi scenarij osim onog u kojem su u potpunosti isključeni iz utakmice. "Moramo imati više okomitih paseva, moramo više puta šutirati prema golu i ući s više igrača u završnicu. Tu smo malo u deficitu, to je jedan problem koji moramo ispraviti u ovih pet-šest dana", dobro je detektirao nakon utakmice Dalić.

Engleska je za manje od tjedan dana. Poraz od Belgije nije ništa strašno jer poanta te utakmice je bila isprobati novu taktičku varijantu i provjeriti fizičko stanje ekipe. No i dalje se vide problemi u igri koje reprezentacija vuče već tri godine. Jedini gol na utakmici Hrvatska je primila iz prekida. Bio je to osmi gol iz prekida u posljednjem ciklusu koji obuhvaća kvalifikacije i Ligu nacija bez prijateljskih susreta, ukupno 17 utakmica, što znači da Hrvatska dobiva gol iz prekida skoro na svakoj drugoj utakmici. Pred turnir poput Eura na kojem su korneri i slobodni udarci često glavno oružje reprezentacija koje nemaju vremena uigrati napad, to su jako loše vijesti. Kao što smo pisali i nakon Armenije, Daliću i ekipi ostaje samo vjera.

Pročitajte više