CSKA će se bacati na glavu protiv Intera: "Nemamo što izgubiti"

U UTORAK će u Moskvi nogometaši CSKA i milanskog Intera odigrati uzvratnu četvrtfinalnu utakmicu Lige prvaka. Prva je, na San Siru, završila pobjedom talijanskog kluba, a bilo je 1:0.

Interu, koji je stekao prednost pred ovaj ogled golom Diega Milita iz 65. minute, bit će dovoljan i remi za prolazak među četiri najbolje momčadi Staroga kontinenta, a upravo je to dio cilja koji je zadan Joseu Mourinhu i njegovim nogometašima. Ukupni pobjednik ovog četvrtfinalnog para će se u polufinalu ogledati protiv boljeg iz susreta između Arsenala i Barcelone.

"Uvijek je teško složiti momčad bez startnoga dvojca (suspendirani Jevgenij Aldonin i Miloš Krasić), no naša je momčad sastavljena od više nego samo jedanaest igrača. Izvest ćemo promjenu, a nadam se da se ona neće odraziti na kvalitetu naše igre."

"Mislim da umjetna trava na našemu stadionu nije naša prednost. Ono što mogu reći jest da ćemo tražiti rezultat bez obzira na ljepotu igre. Kvalificiramo li se u polufinale Lige prvaka, i to bez umiranja u ljepoti igre, u klubu će svi biti zadovoljni. Za takvo će nam što prije svega biti potrebno postići pogodak, pa ćemo napadu morati pristupiti agresivno. Istovremeno ne smijemo zaboraviti na obrambene zadaće jer bi primljeni pogodak naše izglede za uspjeh učinio gotovo nevjerojatnima. Potrebno će stoga biti pronaći balans u igri u oba smjera", najavio je Leonid Sluckij, trener CSKA, utakmicu.

Branič CSKA Aleksej Berezucki ulogu favorita gura na Interovu stranu: "Rekao bih da su njihovi izgledi oko 55 posto, ali minimalni zaostatak iz prve utakmice daje nam za pravo nadati se najboljem. Trebat će nam pogodak, a dobra je stvar pred ovu utakmicu i činjenica da nemamo što izgubiti."

Mnogo je onih koji travnjak na Lužniki stadionu smatraju prednošću domaćina. Defenzivni veznjak Intera Esteban Cambiasso ne vidi u tome ništa posebno:

"Na to gledamo isto kao i na vrijeme. Ne možemo kontrolirati hoće li biti vruće ili hladno za vrijeme utakmice, a isto je i s time. Ono na što se moramo koncentrirati jest naša igra i igra našeg suparnika."

Zanimljivosti:

• CSKA, osvajač Kupa Uefe iz 2005., nikada se nije našao u ovako odmakloj fazi Lige prvaka. Prolaskom u polufinale postali bi prva ruska momčad nakon moskovskog Spartaka koji je 1991. bio među posljednja četiri.

• Jedinu je pobjedu CSKA na domaćem travnjaku protiv talijanskih momčadi ostvario u polufinalu Kupa Uefe u šampionskoj sezoni 2004./05. Pobijedili su tada Parmu 3:0.

• Na Lužniki stadionu, kada su u pitanju utakmice nogometne Lige prvaka, CSKA je ove sezone prvi primio pogodak u tri od četiri utakmice, ali pretrpio samo jedan poraz. Nanijela mu ga je momčad Manchester Uniteda.

• Inter nije nastupio u polufinalu Lige prvaka od sezone 2002./03., kada ih je zaustavio Milan. Dva su puta potom zaustavljani u četvrtfinalima, u sezonama 2004./05. i 2005./06.

• Mourinhove momčadi nikada nisu zastale u četvrtfinalu Lige prvaka. S Portom je bio uspješan 2004., a s Chelseajem u dva navrata, 2005. i 2007. godine.

• Ove su se dvije momčadi nalazile u istoj skupini G Lige prvaka u sezoni 2007./08. Skupinu je osvojio Inter sa 15 bodova, CSKA je ostao na jednom. Pritom je talijanska momčad slavila u obje međusobne utakmice, s time da je u Moskvi okrenula 0:1 u 2:1 pobjedu, dok je na San Siru uz zaostatak od dva pogotka slavila 4:2.

• Što se izvođenja jedanaesteraca u utakmicama pod okriljem Uefe tiče, CSKA ih je u svojoj povijesti izvodio samo jednom, u prvom krugu Kupa pobjednika kupova 1994./95. Mađarski Ferencvárosi tada je bio uspješniji 7:6. Interova momčad izgubila je finale Kupa Uefe 1996./97. nakon jedanaesteraca. Schalke je bio uspješniji 4:1. Iste su sezone na jednak način svladali Grazer 5:3, a dvije sezone ranije izgubili od Aston Ville 4:3, također u Kupu Uefe. U sezoni 1971./72. u polufinalu Kupa prvaka Inter je nakon izvođenja penala sa 5:4 nadvisio Celtic.

Vjerojatni sastavi:

CSKA (4-2-3-1): Akinfejev - A. Berezucki, V. Berezucki, Ignaševič, Šenjikov - Semberas, Rahimić - Džagojev, Honda, Gonzalez - Necid

• Zbog suspenzija ovu utakmicu propuštaju Miloš Krasić i Jevgenij Aldonin. Otprije je još ozlijeđen Uroš Ćosić.

Inter (4-2-1-3): Julio Cesar - Maicon, Lucio, Samuel, Chivu - Zanetti, Cambiasso - Sneijder - Balotelli, Milito, Eto'o

• Lucio i Thiago Motta odradili su svoje kazne, a Mario Balotelli ispričao se treneru Joseu Mourinho za sve posljednje nepodopštine. Uvršten je bio u momčad protiv Bologne (prvenstvena 3:0 pobjeda) i postigao gol. Očekuje se u prvoj postavi. Zbog ozljede koljena za utakmicu je otpao Davide Santon.

Forma:

CSKA

PORAZ 1:0 (vani) Inter (Liga prvaka, 31. ožujka)

POBJEDA 2:1 (vani) Anži (Ruska Premier liga, 26. ožujka)

REMI 0:0 (doma) Dinamo Moskva (Ruska Premier liga, 21. ožujka)

POBJEDA 2:1 (vani) Sevilla (Liga prvaka, 16. ožujka)

POBJEDA 1:0 (doma) Amkar (Ruska Premier liga, 12. ožujka)

Inter

POBJEDA 3:0 (doma) Bologna (Serie A, 3. travnja)

POBJEDA 1:0 (doma) CSKA (Liga prvaka, 31. ožujka)

PORAZ 2:1 (vani) Roma (Serie A, 28. ožujka)

POBJEDA 3:0 (doma) Livorno (Serie A, 24. ožujka)

REMI 1:1 (vani) Palermo (Serie A, 20. ožujka)

Pročitajte više