Da bi oživio ´94., Hajduk mora preko "Chelsea iz Jamonice", nastalog na ruševinama Ceausescuova režima

RUMUNJSKI viceprvak koji je zahvaljujući sredstvima Dumitrua Buscarua, čija je kompanija Valahorum procvala na ruševinama nedovršenih apartmanskih zdanja nakon pada Ceaucescuovog režima kao i njegove smrti 1989. godine, tek 2006. godine po prvi puta odigrao utakmicu u prvoj rumunjskoj ligi, bit će Hajdukov protivnik za plasman u skupinu Europa lige.

Po prvi puta nakon 1994. godine Hajduk ima šansu uskočiti u skupinu europskog natjecanja. Tada su preko legijske Varšave u kvalifikacijama najprije izborili C skupinu Lige prvaka, a potom dogurali do četvrtfinala gdje su ispali od Ajaxa. Navijači Bijelih trest će se narednih tjedana, jer jasno je što im znači eventualna pobjeda protiv Unireje, ostvarenje ludog sna kojem se nisu nadali, i to u sezoni velike proslave 100-godišnjice kluba.

Stadion okružen vinogradima prima sedam tisuća gledatelja

Prije svega sedam godina klub iz gradića Urziceni iz jugoistočne Rumunjske bio je stanovnik trećeg nogometnog razreda. Kada su 2003. godine došli do promocije u drugu ligu, Buscaru financijskom injekcijom klub diže do najvišeg ranga. Preko drugog mjesta druge lige u sezoni 2005/06 te play offa izborili su povijesni plasman, a sezonu su završili kao sedma momčad rumunjskog prvenstva. Doduše, uz dosta turbulencija, posebice na početku sezone koja je ipak bila grčevita bitka za opstanak. Dan Petrescu ustoličen je za trenera, a predsjednikom je postao Mihai Stoica, nekadašnji predsjednik Steaue. Uspjeli su opstati, deseto mjesto jamčio je novi prvorazredni pokušaj. Od tada rezultati Unireje idu samo uzlaznom putanjom:; 2007/08. došli su do petog mjesta i finala Kupa. Dan Petrescu zaslužan je za njihov nadimak Chelsea iz Jamonice (rumunjske pokrajine Ialomita), koji se učvrstio kada su kao prvaci Rumunjske 2008/09 ušli u skupinu Lige prvaka.

U trećoj prvoligaškoj sezoni - prvaci države

U svojoj tek trećoj prvoligaškoj sezoni postali su prvaci države. U posljednjem kolu s 4:1 pobijedili su Temišvar i završili tri boda ispred prvog pratitelja. 25 od posljednjih 26 titula prvaka Rumunjske uzeo je klub iz Bukurešta. Unireja je, zajedno sa Clujom, fokus pomaknula dalje od rumunjske prijestolnice.

Kada pogledate njihovo igralište okruženo vinogradima, na kojem je kapacitet proširen do sedam tisuća sjedalica tek nakon ulaska Valahoruma u klub, jasnije je koliko su velik uspjeh postigli. Kada je vješti rumunjski biznismen ušao u klub, bilo je to "leglo" mladih igrača koji su se godinama natjecali u lokalnim ligama svoje provincije. Klub je, uostalom, i osnovan relativno kasno, 1954. godine. Bez većih uspjeha preživljavali su do 1988. godine kada po prvi put igraju šesnaestinu finala rumunjskog kupa, a iste godine uslijedio je uzlet u drugu ligu.

Iako je ulaganje Buscarua bilo presudno za napredak kluba, Petrascu je složio uistinu dobru ekipu. Investicija Valahoruma ipak se nije mogla mjeriti sa sredstvima koja su imali rivali iz Bukurešta, no titulu im je ipak oteo Petrescu, sa svega šest stranaca u momčadi. Strana imena poput argentinskog veznjaka Brandana ili Brazilca Ricarda Gomesa bila su potrebna snaga na putu do titule, ali više su u nju ugradili domaći talenti - napadač Onofraz te kapetan Galamaz.

Namučili su Zenit u kvalifikacijama za Ligu prvaka

U skupini Liige prvaka u Glasgowu su ponizili Rangers 4:1 te pobijedili Sevillu 1:0 kod kuće.  Petrascu je ipak sporazumno napustio klub, a put u Europa ligi, u koju ulaze kao trećeplasirana momčad skupine Lige prvaka, nastavlja Izraelac Ronny Levy. U šesnaestini finala zaustavlja iz Liverpool. Levy je i ove sezone za kormilom Unireje, a u kadru ima sve gore spomenute igrače. Kao i portugalskog napadača Semedoa, srpskog braniča Mehmedovića...

U kvalifikacijama Lige prvaka u koje su ušli kao rumunjski viceprvak teškom mukom izbacio ih je Zenit. Njihovo iskustvo je velika prednost, i iako je ždrijeb za Hajduk bio blag, kada pogledate protivnike poput CSKA, Bayera ili Feyenoorda, Rumunji su veliki favoriti čak i kada uđu u grotlo Poljuda u prvoj utakmici 18. kolovoza...

Pročitajte više