hrvatska reprezentacija

"Dalić je priznao jednu grešku, ali napravio ih je više"

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL, Getty Images

HRVATSKA je tri dana nakon veličanstvene pobjede (4:0) protiv Slovačke u Trnavi u Bakuu protiv Azerbajdžana odigrala jako lošu utakmkcu i jedva je izvukla bod (1:1).

Nakon jedne od najboljih utakmica u eri Zlatka Dalića ista je ekipa protiv 109. reprezentacije na svijetu u zadnjih pola sata spašavala bod.

Zlatko Dalić je nakon utakmice priznao da je pogriješio jer nije ranije rotirao, a kapetan Luka Modrić na presici poslije susreta rekao je da je pristup bio nedopustiv.

Za komentar smo nazvali Iliju Lončarevića, nepoderivu legendu HNL-a i bivšeg trenera Dinama koji je s Interom iz Zaprešića 1992. godine osvojio Hrvatski Kup.

Kako je moguće da samo tri dana nakon rapsodije protiv Slovačke Hrvatska jedva spašava bod protiv puno slabije ekipe od Slovaka? Što se dogodilo u 72 sata?

Odgovor je jednostavan. Protiv Slovačke Hrvatska je bila na maksimumu, momci su igrali na 120 posto i u svih 90 minuta držali su potrebnu koncentraciju. Slovaci u takvim okolnostima nisu imali nikakve šanse. Protiv Azera je priča bila posve drugačija. Nakon uraganskog starta, kad smo morali i trebali dati još koji gol, stali smo. Ni to me čudi. Uvijek je tako kad ne zabiješ iz nekoliko mrtvih šansi. Uvuče se nervoza, protivnik vidi da si ranjiv, dobije krila i eto problema. Upravo se to dogodilo u Bakuu.

Izbornik Dalić je nakon utakmice priznao da je pogriješio jer je kasnio s rotacijama. Slažete li se?

Da, ali i ne samo zbog kasnih zamjena već mislim da je Dalić pogriješio u još jednoj stvari. Nakon utakmice u Slovačkoj, gdje se momčad potrošila mentalno i fizički, morao je od početka startati s nekoliko novih igrača. Ti bi igrači bili dodatan stimulans, unijeli bi svježinu, a protivnik nije bila reprezentacija iz samog svjetskog vrha da je bilo nužno riskirati s udarnom ekipom. Kako to već nije napravio na samom početku, onda je svakako trebao puno ranije nešto mijenjati jer je bilo jasno da puno toga ne valja u našoj igri. Složio bih se da je Dalić pogriješio, ali bio je pošten i sam je to priznao.

Rebić je izvan forme, a i čudno se ponaša u zadnje vrijeme. Dalić je jučer njega potencirao kao pogrešku i kao igrača kojeg je trebao mijenjati. Rijetko kad Dalić u javnosti istakne nekog svog igrača kao problem. Sad je to napravio. Kako postupiti prema Rebiću, što izbornik može napraviti? 

Teško mi je objasniti što se događa s Antom. Nisam u reprezentaciji pa ne znam detalje, ali nisam sklon kritizirati igrača u javnosti nakon jedne ili dviju lošijih utakmica. Zašto je Dalić to napravio, to on najbolje zna. Ante je u krizi, to je evidentno, ali treba uzeti u obzir da mu je ovo ljeto bilo turbulentno. Cijeli prijelazni rok, iščekivanje što će se dogoditi, sve ga je to poremetilo, nije ni čudno da nije na maksimumu. Ipak, Ante je dokazana vrijednost, on je osobenjak kao što je bio i Mandžukić i za njega se ne bojim. Vratit će se on, bez brige.

Dejan Lovren je uoči Slovačke je istaknuo da se reprezentaciji ne okreću leđa ako nije u pitanju ozljeda. Lovren je također kazao da atmosfera u momčadi nije ni izbliza onakva kakva je bila u Rusiji. Je li možda to razlog podbačaja u Bakuu?

Onaj tko uspoređuje atmosferu u ekipi tijekom velikog natjecanja i u finalu SP-a s atmosferom u kvalifikacijama, taj nije normalan i nema pojma o sportu. Atmosfera u momčadi ne može se uspoređivati kad su igrači dva, tri mjeseca zajedno svaki dan i kada se nađu par puta godišnje te su skupljeni zbrda-zdola. Lovrenova opaska je točna, to nitko ne spori, ali nije do kraja pojašnjena.

Što se tiče Rakitića, od njega je fer i pošteno da nije došao ako nije mentalno spreman i ako je loše raspoložen. Dva ljeta zaredom mora slušati kako ga Barca ne želi, kako nije potreban. Teško je to podnijeti i ostati priseban, a Dalić ima nekoliko odličnih igrača u vezi poput Kovačića ili Vlašića koji Ivana mogu dostojno zamijeniti.

Kako predviđate rasplet skupine?

Tri pobjede do kraja i miran put na Euro.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više