RAZGOVOR S IZBORNIKOM

Dalić za Index: "Ja sam taj. Preuzimam odgovornost, ovako više ne ide"

Foto: Index, L. Šangulin, Hina, Pixsell

ZLATKO DALIĆ danas je bez okolišanja preuzeo odgovornost za poraz u Mađarskoj i u razgovoru za Index odlučno poručio da što prije mora prodrmati reprezentaciju.

"Neću plakati, neću kukati, ne želim alibije, znam što me čeka i spreman sam na to. Preuzimam odgovornost za poraz i lošu igru. Da smo dali još pet posto više protiv Mađarske, glatko bismo pobijedili. No mi smo izgubili i ja sam kriv za to. Sada je na meni da popravim stvari. Hoću li uspjeti ili ne, to će biti jedino mjerilo", kazao je izbornik. 

"Ne smetaju mi kritike. Nitko na svijetu neće mi uzeti srebro"

Kritike je očekivao, ali ga ne pogađaju.

"Poštujem svakoga, svatko ima pravo na komentar. Neka govore što hoće, ja znam svoj put i vjerujem u svoj rad. Netko kritizira jer u tome uživa, a netko želi pomoći. Svatko govori za sebe. Puno je onih koji kritiziraju, a iako su imali priliku biti treneri, nisu napravili ništa. Neka svatko krene od sebe i kaže što je napravio. Meni nitko na svijetu neće uzeti moje srebro i titulu najboljeg trenera svijeta", poručio je Dalić.

Danas zvuči optimistično, ali ne sjećamo se da je ikada izgledao utučeno kao na press konferenciji nakon utakmice u Budimpešti. Rekao je par rečenica, dovoljno da ispoštuje obveze prema organizatoru i novinarima, a na njegovom licu mogli smo pročitati sve ostalo. Bio je odsutan i duboko zabrinut, a razlog ste vidjeli u obje utakmice na otvaranju kvalifikacija za Euro. Hrvatska je prošla Azerbajdžan na Maksimiru, ali Dalić pobjedu nije računao po formuli "pamtit će se samo bodovi". Tu treba tražiti i uzroke rotacija u sastavu za Mađarsku.

"Rekao sam igračima da je SP odavno prošao, game over, ovako više ne ide"

"Mučili smo se protiv Azerbajdžana, dobili smo ih na strpljivost, ali to nije bilo to. Nismo izgledali onako kako Hrvatska mora izgledati, očekujemo više i možemo više. Nisam bio nimalo zadovoljan", kaže izbornik i odmah nastavlja:

"Jako mi je teško pao taj poraz u Mađarskoj, ali on je potpuno zaslužen. Dobro smo se postavili na početku, ali nakon gola smo se opustili i vratili protivnika u utakmicu. Potom je Borna Barišić morao izaći, a zamijenio ga je nezagrijan igrač. Sve je krenulo u lošem smjeru, to je opet bilo veliko mučenje. U drugom poluvremenu smo bili jako loši - bez ideje, bez utrčavanja u prazan prostor, bez prodora jedan na jedan. Ništa bolje nismo zaslužili, a ja sam jedini krivac za to. Moramo se probuditi. Rekao sam i dečkima, SP u Rusiji je odavno prošao. Oni to moraju shvatiti. Ne igramo dobro, ne izgledamo dobro. Analizirat ćemo probleme i odmah reagirati. Svjestan sam da ovako više ne ide. Mađarima smo morali dati drugi gol i završiti utakmicu mirno. To su činjenice, moramo priznati da nismo dobri. Ako ovako nastavimo, neće biti dobro."

"Brekalo će u kvalifikacijama biti ono što nam je Rebić bio na SP-u"

Takav ton od izbornika smo čuli i nakon poraza od Perua tijekom pripremne turneje u Americi, točno prije godinu dana. Igračima je javno poručio da dobro razmisle o svom angažmanu jer nitko nema sigurno mjesto u reprezentaciji za EP. Odgovornost za poraz preuzeo je na sebe i objasnio da ga na klupi reprezentacije ne drže ljudi iz Saveza, već rezultat. Hrvatska prije njega nije imala izbornika koji je mogao javno reći da će otići onda kada on to bude htio. Ponovio je to i danas. 

"Imam slobodu i drži me rezultat. Ne pogađaju me komentari sa strane, ali pogođen sam kada nakon jednog poraza napadamo igrače koji su ispisali povijest. Svatko ima pravo na svoje mišljenje i ima ga pravo izreći. Ne znam kako su komunicirali moji prethodnici, ne zanima me. Ja nikada ne bih izjavio da je Kalinić kriv za poraz, da je Modrić ovakav, a Brekalo onakav. No o problemima u igri i angažmanu treba otvoreno razgovarati. Puno toga se promijenilo nakon Rusije. Ne možemo više živjeti od statusa viceprvaka svijeta, game over. Na SP-u smo bili najjači u fazi obrane, a danas smo tu najtanji. Nemamo prvog golmana, oba beka, Lovren nije igrao mjesecima, a Vida je u klubu izgubio ambiciju. Igramo drugačije, lopta je sada u našim nogama i moramo širiti bokove. To sam objasnio Rebiću, kojeg smo u Mađarskoj zamijenili jer nije bio okomit, dobio je 15 povratnih lopti, a nijednu nije sačuvao. Bio je plan da uđe i Vlašić, ali nakon ozljede Barišića u igru je morao Leovac i nismo mogli više mijenjati", pojasnio je izbornik.

Zanimljivo, o Rebiću je prije godinu dana kazao da će za Hrvatsku u Rusiji biti važan kao Perišić na SP-u u Brazilu, a danas Rebićev karakter vidi u Brekalu.

"Prije dva mjeseca sam Brekalu rekao da ga vidim na boku i on zna zašto. Ono što nam je Rebić donio u Rusiji, Brekalo će nam dati u ovim kvalifikacijama, budite sigurni. Dobit ćemo energiju i prodornost", odlučan je Dalić.

"Ako ovako nastavimo, nećemo dobro proći. Igračima iz Rusije treba konkurencija"

Brojne ozljede poremetile su Daliću planove u novom ciklusu, ali Hrvatska je u Budimpešti izgubila od slabije reprezentacije jer se nije dovoljno borila za drugačiji ishod. Izbornik ne dvoji da je manjak agresivnosti ključan uzrok problema. 

"Izgubili smo od Mađarske jer smo to zaslužili, morali smo igrati agresivnije. Da smo imali više želje, da smo se držali dogovora, siguran sam da o ovome danas ne bismo pričali. U Mađarskoj nismo bili dobri, to treba priznati i što prije djelovati. Ako ovako nastavimo, nećemo dobro proći ni u kvalifikacijama. Igrači koji su osvojili srebro su nas zadužili, razveselili su narod i moraju imati neki status, ali i njima treba konkurencija da bi bili bolji. Zato mi je žao što su zbog ozljeda otpali stoperi Benković i Pongračić", podvukao je Dalić.

Pripreme za Mađarsku u medijima su se svele na raspravu o prvom vrataru reprezentacije. Pitali smo izbornika zašto je to dopustio i je li vratara uistinu birao na posljednjem treningu. 

"Ne, to nije istina. S Kalinićem sam razgovarao čim je došao na okupljanje. Rekao mi je da je spreman i pun samopouzdanja. U ponedjeljak sam mu rekao da će on braniti."

"Ne bojim se za plasman, to je moj posao. Želim da me puste da radim"

Uvijek kad razgovaramo, izbornik nas podsjeti na govor koji je održao uoči svoje prve utakmice na klupi Hrvatske. Najbolju generaciju hrvatskog nogometa upoznao je i preuzeo na aerodromu. Potučenu, istraumatiziranu i miljama udaljenu od plasmana na SP u Rusiji. Krenuli su na teško gostovanje u Kijev, a nije im igralo ništa osim pobjede. Nastavak priče znate. 

Hrvatskoj se dogodio epohalan uspjeh, zemlja je pala u trans, a Dalićev posao je tek tada počeo. Sve što je radio u Rusiji nema veze s onim što ga čeka. Najteži dio bit će smjena generacije. U Rusiji je bilo dovoljno postaviti igrače na prave pozicije, uvjeriti ih da vrijede i pustiti da igraju. Dalić sada prvi put iz temelja slaže svoju reprezentaciju po svojim pravilima i ima puno veću odgovornost.

"To je moj posao i u pravu ste, on tek sada počinje. Ako ovako nastavimo, nećemo dobro proći. Ne bojim se za plasman na Euro, sve je u našim rukama, ali činjenica je da stanje nije dobro. Ja moram riješiti problem, ja sam taj. Odgovornost je moja. Ako želimo na Euro, moram napraviti ono što je nužno. Ja biram momčad, ja sam u nju izabrao Kalinića, Modrića, Rakitića... Ja sam taj i želim da me puste da odradim posao u miru. Preuzimam odgovornost za poraz u Mađarskoj i za posao koji me čeka. Ovo je slična situacija kao na turneji u Americi kada sam igračima jasno dao do znanja da nisu momčad. Sada želim naglasiti da više ne možemo živjeti od titule doprvaka. Neću gaziti svoje igrače, ali ću s njima individualno razgovarati i povući poteze koju su potrebni da se izvučemo."

 

 

Pročitajte više