HRVATSKA - CIPAR 1:0

Dalića je Finac doveo na klupu. Sad mu treba da ga probudi

Foto: Foto: Pixsell / I. Kralj

HRVATSKA nogometna reprezentacija svladala je Cipar na Rujevici (1:0) i stigla do prvih bodova u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Kada se na stranu maknu floskule o nužnosti pobjede osim koje ništa drugo nije bitno, jedini dojam koji ostaje je isti onaj koji krasi Hrvatsku u velikoj većini utakmica nakon Rusije. Svjetski viceprvaci igraju dosadan, spor i bljutav nogomet.

Ovoj reprezentaciji i Daliću potreban je Pyry Soiri

Finac Pyry Soiri možda nije naširoko poznat nogometaš u svjetskoj nogometnoj javnosti, ali je imao veliku ulogu u povijesti hrvatskog nogometa. On je bio igrač koji je prije tri i pol godine zabio gol za Finsku na Rujevici koja je Hrvatskoj uzela dva boda. Vatreni su se našli na korak do provalije i neodlaska na Svjetsko prvenstvo, što je rezultiralo smjenom Ante Čačića. Ostalo je povijest. Na klupu je stigao Zlatko Dalić i u godinu dana ispisao jedan od najvećih uspjeha hrvatskog sporta.

Danas Daliću i Hrvatskoj nedostaje jedan "Pyry Soiri", čovjek ili događaj koji će upaliti posljednje zvono za uzbunu i otrijezniti reprezentaciju koja djeluje kao da je i dalje mamurna od svjetskog srebra. Dvije Lige nacija i kvalifikacije za turnir su prošle od Rusije do sada, a Hrvatska izgleda i igra loše, bez naznake da će uskoro doći do pomaka.

Novi veliki turnir je tu. Je li Hrvatska spremna?

U širem smislu su u pravi oni koji kažu da će dojam s utakmice protiv Cipra izblijediti. U slučaju plasmana na Svjetsko prvenstvo ove utakmice će se sjećati samo rijetki, uglavnom kao rutinski odrađene usputne stanice i tri boda koja nisu bila pretjerano ugrožena.

Ali Hrvatska ne igra samo za plasman u Katar iduće godine. Euro je pred vratima. Sedamdeset i osam dana. Toliko je vremena do trenutka u kojem će Hrvatska istrčati na Wembley i suočiti se s Engleskom na startu turnira. Do njega je ostala samo jedna službena utakmica, ona protiv Malte za tri dana.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Nakon što je svladala Švedsku u listopadu prošle godine, Hrvatskoj je ovo prva pobjeda uopće. U međuvremenu je remizirala s Turskom te izgubila od Francuske, Švedske, Portugala i Slovenije. U dvije utakmice prije Švedske, izgubila je od Francuske i Portugala ukupnom gol razlikom 8:3. Bez obzira na to hoćete li prstom uprijeti u Dalića, pojedinog igrača, sustav ili nekog imaginarnog neprijatelja reprezentacije, rezultat na tolikom uzorku utakmica ne laže. Maknite na stranu dojam, dekadentan i spor nogomet. Hrvatska ima ogroman problem u svojoj igri i dovela se do toga da mora Modrića raubati 90 minuta protiv stote reprezentacije na FIFA-inoj listi kako bi se sačuvalo vodstvo.

Možda je ova grupa stvarno takva da funkcionira najbolje kad je pritisak najveći. Možda se psihički oslobode i rasterete pa ponovno eksplodiraju na Euru i oduševe čitavu Hrvatsku. To iz ove pozicije ne zna nitko. Ni potpisnik ovih tekstova, ni onaj koji ih čita pa ni Zlatko Dalić. Inspiracija koju donosi najveća pozornica često je bila dovoljan katalizator da se talent u hrvatskoj reprezentaciji usmjeri na optimalan način. Ali ne postoji utakmica, ideja ni trenutak iz moderne povijesti reprezentacije, koja traje već tri godine, koji upućuju na takav zaključak.

Modrić je i dalje na vrhuncu. Hrvatska to mora iskoristiti

Na Europskom prvenstvu, barem u nokaut fazi, čekaju one najveće i najbolje reprezentacije. Koje izgledaju sve nedostižnije Hrvatskoj. Međusobni ogledi u Ligi nacija samo su rezultatski potvrdili takav dojam. Za reprezentaciju koja dolazi iz države koje infrastrukturom i demografijom zaostaje za najvećim nacijama rezultatski pad nije ništa čudno niti tragično.

Ali Hrvatska može i mora puno bolje. Bila bi velika šteta osvrnuti se za nekoliko godina na predstojeće Europsko prvenstvo kao ono na kojem nije iskorištena činjenica da je najbolji hrvatski igrač u povijesti i dalje igrao na vrhuncu.

Samo Dalić zna što je napravio u onom kratkom periodu u kojem je dotučenu reprezentaciju podigao i uzeo svjetsko srebro. "To nešto" danas djeluje daleko, a čovjek na klupi izgubljeno. Priče o snažnim protivnicima, teškom rasporedu, uvjetima i karakteru dominiraju njegovim izjavama. Sadržaja koji stoji iza te forme već dugo nema. Hrvatska na terenu ne pokazuje ništa. Bez obzira na pobjedu, vrijeme je da se Cipar shvati kao novi Pyry Soiri.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Pročitajte više