ŠIBENKA - BOSNA

Dan kad je Šibenki oduzeta titula prvaka Jugoslavije. Dražen: Ne dam medalju

Foto: Screenshot

PRIJE 36 godina dogodila se jedna od najkontroverznijih sportskih odluka u povijesti. Šibenka je pobijedila Bosnu 83:82 i osvojila naslov prvaka Jugoslavije u košarci. Slavilo se u krcatom Baldekinu i u gradu tijekom cijele noći, a onda je ujutro uslijedio šok.

Košarkaški savez Jugoslavije naložio je da se utakmica ponovi, što su u redovima Šibenke odbili. U toj utakmici Dražen Petrović je promašio šut za pobjedu, a sudac Matijević svirao je prekršaj Sabita Hadžića nad njim i dva slobodna bacanja nakon isteka vremena. 

Mladi 18-godišnji Dražen je pogodio oba bacanja za konačnih 39 poena na tom meču, iako su ga navodno molili da promaši drugo bacanje. Ipak, Dražen je pogodio i potom je nastao skandal neviđenih razmjera. 

Sudac Matijević doživotno je izbačen iz košarke, a Košarkaški savez Jugoslavije suspendirao je i dvoranu na Baldekinu.

"Ovog časa vidite vrijeme koje kreće kada Dražen uzima loptu, ulazi u proigravanje, pivotira, diže se na šut. Molim vas da to i sami pratite; u momentu kada dolazi do kontakta igrača Bosne Hadžića desnom rukom na lijevu ruku Dražena Petrovića, mjerač vremena pokazuje sekundu i 14 frejmova, odnosno sekundu i 56 stotinki do kraja. Ja sam tada zviždao", ispričao je sudac Matijević dan nakon utakmice,

Sarajlija je tada pojasnio da je sve čisto i da snimka dokazuje kako je prekršaja bilo.

"Ponovit ću to uvijek, u tim zadnjim sekundama utakmice u Šibeniku nisam napravio ni jednu jedinu pogrešku. Ni jednu. A predbacivali su mi svašta. Na sreću, snimka je pokazala da je sve bilo potpuno regularno. Svi su me se odrekli, bojali su se političkih sankcija. Nije bio uništen samo moj život nego i životi članova moje obitelji. Preko noći smo zaradili stigmu neprijatelja, bili smo pod stalnim pritiscima i prijetnjama… Morate znati da su to ipak bila neka druga vremena, vremena u kojima vlast nije prezala ni pred čim."

Savez je zatražio da se odigra nova utakmica u Novom Sadu, a Dražen je na to samo kratko odgovorio...

"Samo vi igrajte ako želite, ja svoju medalju ne dam nikome!"

Šibenka je odbila novi meč pa je Bosna postala prvak u nezamislivom scenariju. 

KK ŠIBENKA: Petrović 40, Zečević, Žurić, Ljubojević 10,Petani, Đurić 4, Damjanić, Macura 13, Marelja 2, Šarić 8, Jarić 4.  Predsjednik: Mirko Miljković

Trener: Vlado Đurović

KK BOSNA: Vučević 14, Đurić, Benaček 14, Pajović, Primorac, Radovanović 13, Zrno 1, Varajić 18, Mutapčić, Bilalović, Hadžić 22, Mitrović.

Trener: Svetislav Pešić

Pročitajte više