Lige petice

Danas završava Premier liga. Tko će biti prvak, tko ispasti, a tko ide u Ligu prvaka?

Foto: EPA

DANAS se igra zadnje kolo engleske Premier lige, a borba za naslov je i dalje otvorena. Manchester City pokušat će zadržati bod prednosti nad drugoplasiranim Liverpoolom i tako obraniti naslov prvaka. Za to će mu najvjerojatnije trebati pobjeda. Liverpool će vrebati grešku i pokušati osvojiti i treći trofej ove sezone.

Liverpool mora pobijediti i nadati se kiksu Cityja

Da bi Liverpool imao šanse za naslov, mora na domaćem terenu pobijediti Wolvese. Pritom se mora nadati i da Manchester City kod kuće neće pobijediti Aston Villu, klub čiji je trener Liverpoolova legenda Steven Gerrard, a na terenu ga između ostalih predvode bivši Liverpoolovi igrači Philippe Coutinho i Danny Ings. 

Zanimljiva je situacija u kojoj će Aston Villa zaraditi ako City postane na prvak. Naime, u skupocjeni transfer Jacka Grealisha iz Ville u City ovo ljeto ubačena je klauzula po kojoj će klub iz Birminghama dobiti 18 milijuna eura ako Guardiolina ekipa bude prvak. 

"Učinit ćemo sve da ovog vikenda osvojimo bodove protiv Cityja, ali primarno zbog mog trenutnog kluba i naših navijača. Ako će to pomoći Liverpoolu da dođe do naslova, to će biti fantastično. Ipak sam proveo puno godina tamo", rekao je Gerrard u najavi utakmice.

Postoje i dva teško ostvariva scenarija

U ludom razvoju situacije Liverpoolu i bod može biti dovoljan, no tada bi morao navijati za poraz Cityja od više od šest razlike. Još luđa teorija je ona u kojoj bi City izgubio 6:0, a Liverpool i Wolvesi odigrali 5:5. Tada prvak ne bi bio poznat nakon ovog kola, nego bi City i Liverpool odigrali još jednu dodatnu utakmicu za naslov.

Borba se vodi i za Ligu prvaka te ostanak

Zanimljivo će biti ispratiti i borbu za četvrto mjesto, koje vodi u Ligu prvaka. Tottenham na gostovanju kod Norwicha čuva dva boda prednosti nad petoplasiranim Arsenalom, koji dočekuje rasterećeni Everton.

Na dnu tablice za ostanak u ligi bore se Burnley i Leeds, a jedna od te dvije ekipe će ispasti. Trenutno imaju jednak broj bodova, ali Burnley ima znatno bolju gol-razliku pa će ga Leeds morati bodovno nadmašiti. Burnley u zadnjem kolu dočekuje Newcastle, a Leeds gostuje kod Brentforda.

 

Pročitajte više