Serie A

Debakl je postao spektakl. Conte i Hrvati idu prema tituli

Foto: Guliver / Reuters, EPA

ČETVRTO mjesto u skupini Lige prvaka iza Real Madrida, Borussije Mönchengladbach i Šahtara djelovalo je katastrofalno za Inter. Antonio Conte bio je pod velikim pritiskom i izgledalo je da bi mogao napustiti klupu prije kraja sezone. Sad se čini da je to najbolja stvar koja se mogla dogoditi Interu koji dva mjeseca kasnije stoji na vrhu Serie A i jedini od konkurenata nije opterećen europskim natjecanjima, a na klupi ima čovjeka koji je takve situacije već više puta kapitalizirao.

Inter ima bod više od Milana protiv kojeg će igrati već ove nedjelje. Juventus mu se zbog zaostale utakmice može približiti na pet bodova i jedini se realno još može uključiti u borbu za titulu. Razlika između Intera i sedmoplasiranog Lazija također nije velika, iznosi 10 bodova, ali sve su te momčadi još u Europi i troše se na dva ili čak tri fronta, budući da su Juventus i Atalanta u finalu kupa.

Conte u ovakvim situacijama osvaja trofeje 

Pobjedom u gradskom derbiju Inter bi napravio značajan korak prema prvom Scudettu nakon 2010., kad je bio na vrhu Italije, Europe i svijeta, i ovu priliku ne bi smio propustiti. Pogotovo jer u derbi ulazi svjež, dok Milan stiže tri dana nakon utakmice s Crvenom zvezdom u Europa ligi.

Conte je trofejni trener koji je već dokazao koliko mu ovakva situacija odgovara jer ju je dvaput okrunio naslovom prvaka. S Juventusom i Chelseajem u prvoj sezoni nije igrao europska natjecanja i oba je puta osvojio ligašku titulu. 

S druge strane, još nikad nije uspio napraviti europski iskorak sa svojim momčadima, a igranje na više frontova znalo mu je upropastiti sezonu. S Chelseajem je nakon osvojene titule prvaka Engleske zauzeo tek peto mjesto u narednoj sezoni i dobio otkaz, a sigurno je na to utjecao gušći raspored zbog povratka u Ligu prvaka. 

Do kraja sezone sad mu preostaje još 16 utakmica, ali samo tri puta će imati utakmicu sredinom tjedna.

Velika prednost, ali i velik teret

No, koliko god sve ovo izgledalo dobro po Inter, istovremeno je i ogroman teret, posebno za Contea. Osvajanje Serie A u prošloj sezoni moglo se nazvati iznenađenjem, a na neuspjeh se ionako nije gledalo kao na katastrofu. U ovoj sezoni percepcija je znatno drukčija. Nakon ispadanja iz europskih natjecanja i talijanskoga kupa, Scudetto za Inter ostaje jedina šansa da spasi sezonu i sve drugo moglo bi rezultirati velikim rezovima.

Nema opravdanja o širini kadra. Inter je na momčad s kojom je prošle godine bio drugi u Serie A i u Europa ligi dodao Achrafa Hakimija, Artura Vidala, Aleksandra Kolarova i Ivana Perišića koji se vratio s posudbe u Bayernu.

Interov roster sada vrijedi čak 607 milijuna eura, a skuplji je samo Juventusov koji je procijenjen na 689 milijuna eura. Na trećem mjestu je momčad Napolija (557 milijuna), a slijedi Milan koji je od gradskog rivala jeftiniji više od 200 milijuna eura.

Perišić je bio otpisan, a sada samo tri igrača imaju više nastupa od njega

Vrlo važne karike u Conteovom pohodu ka tituli su hrvatski reprezentativci Marcelo Brozović i Ivan Perišić. Dok se od Brozovića očekivalo da bude standardan na poziciji zadnjeg veznog, Perišićev status nakon povratka s posudbe u Bayernu bio je vrlo upitan.

Perišić je karijeru gradio na poziciji lijevog krila, ali u Interovom sustavu 3-5-2 ta uloga ne postoji. Pretpostavljalo se da će napustiti klub, a do tada ga je Conte forsirao na poziciji lijevog bočnog na kojoj se u posljednje vrijeme odlično snalazi. Zabilježio je čak 30 nastupa u ovoj sezoni, a samo tri igrača Intera imaju više od njega. Čak i Brozović ima dva nastupa manje.

"Radili smo s njim na treningu i sada on može puno bolje odraditi dvije faze, braneći se i napadajući. Znamo da može napadati, ali njegova igra u obrani je bila novitet i večeras je odigrao bez greške. Vratio se u Inter i morali smo se snaći s onim što smo imali na raspolaganju. Trebalo je malo više vremena, ali sada ubiremo plodove", kazao je Conte o Perišiću nakon pobjede u posljednjem kolu protiv Lazija (3:1).

Najveća opasnost dolazi iznutra

Najveću prepreku Interu mogu stvoriti unutarnji problemi jer nije tajna da klub ima velika dugovanja. Iako se zbog koronavirusa svi klubovi bore s tim, u Interu se kriza više osjeti. La Repubblica je u siječnju pisala da Inter duguje igračima plaće za srpanj i kolovoz te da zbog ogromnih gubitaka kasni s isplatom prve rate Realu za transfer Achrafa Hakimija.

Obitelj Zhang koja vlada klubom navodno namjerava prodati Inter za 960 milijuna eura, što je 300 milijuna više nego što su izdvojili za kupovinu kluba 2016. godine, a o lošem financijskom stanju u klubu početkom ovog mjeseca govorio je i Conte.

"Čudna je ovo situacija, nema nikakvog smisla to poricati", rekao je Conte nakon što u siječanjskom prijelaznom roku nije doveo nijednog igrača.

Ipak, u situaciji kada se momčad bori za titulu, problemi vezani za isplate ne bi trebale spriječiti Contea i igrače da daju sve od sebe kako bi zaustavili dugogodišnju dominaciju Juventusa i Interu donijeli titulu na koju čeka još od 2010. godine. Inter iz tjedna u tjedan izgleda sve bolje. 

Obrana je sve sigurnija, a napad predvođen snažnim Romeluom Lukakuom i brzonogim Lautarom Martinezom koji su zajedno postigli 35 golova djeluje nezaustavljivo. Uza sve to, iz otpisanih se vratio i Christian Eriksen koji je bio starter u dvije od posljednje tri ligaške utakmice nakon što je prethodno s klupe odgledao šest od osam ligaških utakmica. Tako je Conte i od igrača koji su svojim nezadovoljstvom mogli narušavati red u svlačionici dobio važne aktere u ključnom razdoblju sezone.

Do kraja je još puno bodova u igri, ali puno je i razloga zbog kojih je Inter prvi favorit za titulu. To može dokazati već ove nedjelje u okršaju protiv Milana.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više