LA LIGA

Debi legendarnog Kineza za Espanyol gledalo 40 milijuna ljudi

Foto: Twitter/Espanyol

MOŽDA to nije bio jedan od glasnijih siječanjskih transfera, za koji većina od nas nije ni čula, ali ako uzmemo u obzir kako je protekao debi kineskog napadača Wu Leija u plavo-bijelom dresu Espanyola, vrlo lako se može dogoditi da postane i jedan od najboljih poslova ove sezone.

Posljednjih dana prijelaznog roka, a nakon što je s Kinom eliminiran u četvrtfinalu Azijskog kupa, Wu Lei je za 2 milijuna eura nečujno prešao u katalonski klub s ambicijom da postane najpoznatiji kineski nogometaš na svijetu.

Njegov učinak u kineskoj Superligi prošle sezone bio je impresivan - 27 golova u 29 utakmica - čime je osigurao status prve domaće zvijezde tamošnjeg nogometa.

Igrao 12 minuta, gledalo ga 40 milijuna ljudi

Sam prelazak u Espanyol iz Šangaja bila je teška odluka za Leija, posebno nakon dugih 12 godina odrastanja i afirmacije u najvećem kineskom gradu, ali i milijarderu Chenu Yanshengu, vlasniku Espanyola, koji nije smio reći ne. Uvjerili su ga da mu je Španjolska suđena, što će podići i popularnost drugog po veličini kluba iz Barcelone u Aziji.

Sudeći po podatku da je čak 40.000.000 Kineza gledalo uživo prijenos 12-minutnog debija Wua u remiju s Villarrealom (2:2), gazda Yansheng je na dobrom putu da ispuni svoj plan. Inače, predsjednik Rastar Grupe obogatio se na plastici i proizvodnji igračaka i automobila na daljinsko upravljanje. Sada ima novu ambiciju - učiniti Espanyol jednim od relevantnijih klubova izvan španjolskih granica.

I sama španjolska La Liga označila je Kinu kao primarni cilj u nastojanju da osvoji ogromno marketinško tržište, što će se nastaviti i u godinama koje slijede smještanjem atraktivnijih utakmica tog prvenstva u popodnevni termin.

Uspoređivali ga s Maradonom

Dolazak Wu Leija, kojeg su svojevremeno uspoređivali i s Diegom Armandom Maradonom, u Kataloniju samo će ubrzati taj proces, jer dok je 40 milijuna gledatelja gledali izravan prijenos njegovog debija od 12 minuta, tijekom njegove promocije u Espanyolu reach je bio čak 350 milijuna ljudi, javili su iz kluba i to je nagovještaj koliko bi interes za katalonske plavo-bijele porastao kada bi Lei igrao standardno i počeo zabijati golove u dresu nove momčadi.

Zlatna kopačka i igrač godine u Kini

Aktualna Zlatna kopačka i igrač godine u Kini sigurno nema iluzija da je napravio pravi korak prelaskom u La Ligu. Činjenica je da to natjecanje povećava vrijednost svakog nogometaša, a za Kineze je trenutno glavna nada da će Wu Lei postati prvi kineski sportaš koji će zasjati u Europi.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više