"Dinamo ima čudesnog igrača koji je bolji nego što je Modrić bio u njegovim godinama"

Foto: Luka Stanzl,Marko Lukunic,Marko Prpić/PIXSELL

PROŠLI vikend donio nam je zaključenje 21. kola domaćeg prvenstva. Do kraja aktualne sezone SuperSport HNL-a još je manje od dva kvartala, a pozicija na vrhu trenutno nije neizvjesna kao prošle sezone. Branitelj naslova Dinamo, uz utakmicu manje, ima osam bodova prednosti nad Hajdukom. O glavnim aktualnostima HNL-a i pitanjima vezanim uz dva najbolje rangirana kluba popričali smo s legendarnim trenerom Ilijom Lončarevićem, koji je u tri mandata na klupi Dinama vodio velike nogometaše, među njima i Luku Modrića.

Mislite li da je prvenstvo završeno? Barem što se tiče borbe za titulu?

Mislim da je prvenstvo po pitanju borbe za prvaka gotovo. To je nepopularno i nije lako za izreći. Ne kažem da je gotovo teoretski, ali u praksi bi trebalo biti. Morali bi se dogoditi zaista veliki kiksevi Dinama i odlični rezultati Hajduka da se nešto promijeni.

Ne vidim da se to može desiti. Dinamo ima puno bolju i sigurniju momčad, Hajduk se još muči s njenom izgradnjom. Vrlo vjerojatno već imamo prvaka, kao što vrlo vjerojatno imamo i onoga tko je ispao. Ne mogu vidjeti kako bi se Gorica mogla spasiti ili Dinamo izgubiti titulu. Međutim, ostaje nam borba šest-sedam klubova za Europu.

U Varaždinu smo gledali Hajduk s trojicom donedavnih juniora u prvoj postavi - Pukštasom, Capanom i Prpićem. Treba li klub do kraja sezone, u kojoj će po Vašem mišljenju teško dohvatiti naslov, etablirati što više takvih igrača?

Svakako. To bi trebao iskoristiti i Dinamo koji ima dovoljno ležernu situaciju. Dva ili tri igrača se mogu isprobati na seniorskoj razini do kraja prvenstva. To je obaveza Hajduka i Dinama. Takva prilika se ne događa baš uvijek. Mlade se ne može etablirati nauštrb nekog starijeg tko se bori za transfer ili slično, ali vremena je dovoljno da dobiju pravu priliku.

Dinamo je u ovom kolu kod kuće pobijedio Istru, a naročito dobar bio je 19-godišnji Martin Baturina. Koliki je njegov potencijal?

Davno sam rekao da je on reprezentativni potencijal, a po meni je već trebao biti u reprezentaciji. Ima dosta igrača koji su išli na Svjetsko prvenstvo po starim zaslugama. U prošlosti smo u reprezentaciju gurali igrače koji nisu bili ni blizu njegove razine.

Ne kažem da sada njega treba gurati. Jesenas je u Dinamu dosta izgubio jer po mom mišljenju nije dovoljno igrao, ali ništa nije kasno. Nadam se da si je sada učvrstio poziciju u prvoj postavi i da će igrati sve bolje. Nadam se da će se ovog proljeća do kraja etablirati i da Hrvatska u njemu dobiva izvanserijskog veznog igrača kakvog dugo nismo imali. 

U njegovim godinama ni Luka Modrić nije bio tako dobar, ali nije samo do te zrelosti kakvu s 19 imaju rijetki. Mi takav profil veznjaka nismo imali jako dugo. Jedan je od rijetkih koji je okomit s loptom i bez lopte, ima vrhunska rješenja, fizički je sasvim u redu i ne vidim nijedan razlog da ne krene krupnim koracima naprijed.

Dinamo u prvenstvu ima komfornu situaciju, ali i dalje ima probleme na lijevom beku kojeg igra Ljubičić, po vokaciji veznjak. Treba li klub koji ubuduće čekaju i europski izazovi naći bolja rješenja na tržištu?

Nije jednostavno naći igrača kakvog Dinamo treba. Ljubičić možda nikada do ove sezone nije bio bek, ali ne bih rekao da Dinamo može tek tako naći bolje od onoga što trenutno ima na lijevom i desnom beku. To je stvar o kojoj treba bolje razmisliti. Ljubičić je kupljen kao vezni igrač i možda bi Dinamo do kraja sezone trebao iskoristiti priliku da vidi ima li u Ljubičiću budućnost u veznoj liniji. Najavljivalo ga se kao dugoročno rješenje za vezu pa me ne bi iznenadilo da ga za nekoliko kola vidimo i u toj ulozi. 

Što se tiče drugih pozicija, na njima Dinamo ima sasvim dovoljno vlastitih resursa. Treba etablirati mlade koje smo spominjali, a tu je i puno igrača koji su u najboljim godinama. Teško je sada govoriti o budućnosti Dinamovog kadroviranja jer treba vidjeti i tko će otići na ljeto. Klub je do sada po tim pitanjima postupao pametno i vjerujem da već sada razmišlja o budućim rješenjima.

Govori se da bi se u Hajduk trebao vratiti portugalski stoper Ferro. Pojačavanje konkurencije na toj poziciji implicira da Ivan Leko ne odustaje od formacije s trojicom stopera. Radi li se o ispravnom putu?

Ne mogu prigovoriti Leki na sustavu igre koji etablira. On odgovara kadru igrača koje ima. Hajduk od pravih krilnih igrača ima jedino Sahitija i sasvim je logično da igra u sustavu s trojicom iza. Isto tako je za Dinamo u trenutku dok je imao Oršića, Špikića, Menala, Bočkaja i Emrelija logično da igra s krilima.

Ishitrene opaske na račun Lekine formacije su vrlo laičke. Čim krenu loši rezultati, spominju se način igre i formacija. Način igre je trenerova stvar, a rezultat jako rijetko ovisi o tome igraš li 4-4-2, 4-3-3 ili 3-5-2. Tu su i drugi faktori poput kvalitete igrača, psihološkog stanja momčadi, kohezije. Formacija je tu manje bitna, siguran sam. Leko je donio logičnu odluku po pitanju formacije i oni koji ga kritiziraju nisu baš upoznati s tim kako nogometne momčadi funkcioniraju.

 

Pročitajte više