transferi

Dinamo je govorio da Olmo vrijedi barem duplo više od Felixa. Kako stoje danas?

Foto: Getty Images/Gulilver Image/EPA

POČETKOM ožujka 2019. godine Dinamo je u osmini finala Europa lige igrao s Benficom. Momčad Nenada Bjelice srušila je pedesetogodišnje prokletstvo europskog proljeća i konačno prezimila u Europi.

Najbolji i najbitniji Dinamov igrač bio je tada 20-godišnji Dani Olmo. Na poziciji osmice radio je sve. Razigravao, driblao, vukao kontre, asistirao i ugrožavao suparnički gol. Benfica je te sezone svijetu prezentirala svoje čudo od djeteta, a hrvatska publika upoznala ga je u susretu protiv Dinama.

Joao Felix, godinu i pol dana mlađi igrač od Olma, igrao je prvu seniorsku sezonu u karijeri. Protiv Dinama nije oduševio i činilo se kako je Olmo bolji igrač u tom dvoboju. Ipak, Felix je ostvario 120 milijuna eura vrijedan transfer u Atletico Madrid, dok je Olmo otišao u RB Leipzig za "samo" 21 milijun eura koji se s bonusima popeo na oko 25 milijuna.

Nenad Bjelica kazao je tada da bi i Olmo vrijedio barem 120 milijuna eura da igra za Benficu, dok je Bjeličin pomoćnik Tomislav Rukavina kazao: "Ako Felix vrijedi 120 milijuna eura, onda Olmo vrijedi barem duplo".

Danas je Felix s pet golova treći strijelac La Lige, njegov Atletico je drugi na ljestvici uz dvije utakmice manje u odnosu na prvoplasirani Sociedad, a Transfermarkt njegovu vrijednost procjenjuje na 100 milijuna eura. Je li to dokaz da je Felix ipak bolji igrač od Olma?

Statistike u novim sredinama gotovo su im identične

Otkad su napustili Benficu i Dinamo, Felix i Olmo odigrali su sličan broj utakmica u La Ligi, odnosno Bundesligi zbog čega ih možemo usporediti.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Vidljivo je da su skoro po svim ključnim statističkim pokazateljima gotovo izjednačeni. Felix je zabio više golova, ali treba napomenuti da ih je trećinu (tri) postigao iz kaznenih udaraca, dok Olmo nije pucao nijedan.

Olmo više sudjeluje u igri, dok Felix više puca i dribla (uz jednaku uspješnost).

Defanzivno je Olmo bolji i po dojmu i po brojkama. Češće oduzima loptu i ove sezone ima dva starta u prosjeku, dok Felix nema nijedan. Treba napomenuti da obojica igraju na poziciji povučenog napadača većinu vremena.

Za ocijeniti tko je bolji igrač, ove brojke treba staviti u kontekst ekipe u kojoj igraju.

Portugalac je sjajan, ali mu kontekst jako pomaže

Felix je ove sezone jedan od najboljih igrača La Lige, ali mu stil kojim igra Atletico jako pomaže. Simeone je dosta toga u igri podredio njegovom učinku. Atletico ove godine najčešće igra u 3-4-2-1 formaciji. S trojicom stopera igrači u vezi imaju više slobode prema naprijed, a dva beka stalno daju širinu Atleticovu napadu kako bi se negdje u sredini otvorio prostor za Felixa. To nije slučaj kada Atletico igra s krilima, jer ona često ulaze u sredinu kao dodatni vezni igrači.

Felix je najplemenitiji Atleticov igrač i centralna figura njihove završnice. Felixu jako pomaže i Correa, igrač koji suhom trkom stvara prostor suigračima i razvlači suparničku obranu te je s pet asistencija prvi strijelac prvenstva.

Ukratko, sustav i kadar u Atleticu postavljeni su tako da maksimiziraju Felixovu slobodu u igri i učinak. On to koristi sjajno, ali pri ocjeni njegovih igara nužno je uzeti u obzir činjenicu da mu je podređeno puno toga u Atleticovoj igri.

S druge strane, Olmo je u Leipzigu dio kompleksnijeg sustava koji se bazira na brzim rješenjima u napadu i u kojem svaki igrač ima zaduženja u visokom presingu. Olmo je u njemački klub doveden prije svega kao veznjak koji može stvarati višak driblingom, ali postoji problem prilagodbe.

Bjeličin Dinamo igrao je povučeno u Europi i u trenutku oduzimanja lopte imao je jako puno prostora za realizirati kontru što je Olmo sjajno radio. Nasuprot tome, Leipzig u prvenstvu često mora napadati duboko postavljenu obranu, onakvu kakvu je igrao europski Dinamo. Olmo u takvom sustavu ima manje prostora, ali i igra u momčadi koja u sredini igre forsira okomitu akciju. Za igrača koji je jak u driblingu, koji sjajno rješava situacije s loptom u nogama i koji ima odličan pas to nije idealan sustav za pokazati sve što zna.

Za shvatiti koliko je različit kontekst u kojem Olmo sada igra, dovoljno je pogledati njegove brojke u Europi dok je igrao u Dinamu. Nakon toga ga se može ponovno usporediti s Felixom.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Vidljivo je da je Olmo driblao tri puta češće nego što to radi u Leipzigu što je posljedica sasvim drugačijeg stila igre u kojem je svakih nekoliko minuta pokušavao dribling kako bi stvorio višak i otvorio Dinamu mogućnost za kontru. Dinamo je bio postavljen tako da optimizira Olma, slično kao što je danas Atletico podređen Felixovim kvalitetama.

Pri tome treba naglasiti kako Portugalac ima manje iskustva i mlađi je igrač pa je moguće da će njegov vrhunac biti malo pomaknut u odnosu na Katalonca.

Felix još uvijek nije pokazao da je bolji igrač od Olma

Felix je trenutno u puno većem fokusu medija nego Olmo, ali ne zbog razlike u igračkoj kvaliteti.

Jedan od razloga zbog kojeg se Felix na prvu čini boljim igračem je razlika u visini transfera. Domaća javnost se čudila kako Portugalac može vrijediti pet puta više od Olma, ali riječ je samo o različitim početnim točkama. Igrač se iz HNL-a ne može prodati po puno većoj cijeni od one koju je ostvario Olmo, a to dokazuje i povijest. Najveći transfer u povijesti HNL-a i dalje službeno drži Marko Pjaca, kojeg je Juventus Dinamu platio 23 milijuna eura.

S druge strane, portugalska liga je ostvarila čak 42 transfera vrjednija od 23 milijuna eura. Felix je sa 120 milijuna eura anomalija, ali Atletico je odlučio uložiti veliki novac u atraktivnog igrača koji bi mu trebao biti nositelj igre u narednih deset godine. Takav transfer sa sobom nosi dozu glamura zbog kojeg će Felixove igre, i dobre i loše, biti dodatno naglašene.

Također, Felix igra u globalno puno bitnijoj ligi. Percepcija većine nogometnog svijeta je da je Bundesliga prvenstvo Bayerna i 17 nebitnih pratitelja, dok god neki od njih ne napravi europski iskorak. Atletico se s Realom i Barcelonom bori za naslov i godišnje izdvaja oko 200 milijuna eura na plaće pa ga šira javnost puno češće gleda, zbog čega je Felix više u fokusu javnosti i nijedan njegov dobar potez ne može proći neopaženo.

Oba igrača su od mladih nada u Dinamu i Benfici stigla u sasvim novi sustav igre, ali i sredinu u kojoj se drugačije živi i u kojoj su drugačija očekivanja u odnosu na ono što su dotada poznavali. Olmo je u završnici prošle sezone djelovao kao da se bolje i brže prilagodio, dok je sada taj dojam na strani Felixa.

To je sasvim normalna varijacija u kvaliteti i formi dvojice mladih igrača. Obojica su izvanserijski talenti koji se počinju realizirati na najvećoj sceni, ali trebat će proći još neko vrijeme nogometnog odrastanja da sa sigurnošću utvrdimo tko je bolji. Felix ima bolju podršku i sistem da se ostvari u bliskoj budućnosti, ali još uvijek nije bolji igrač od Olma.

 

Pročitajte više