TRANSFERI

Dinamo ne smije prodati Oršića. Koliko god to koštalo

Foto: Sanjin Strukic/Matija Habljak/Pixsell

SAMO nekoliko dana prije početka drugog dijela prvenstva, u jeku zimskog prijelaznog roka koji vrhunskim momčadima uglavnom služi da pokrpaju velike rupe na određenoj poziciji, do Dinamovih navijača je stigla vijest koja ih je zgrozila. Burnley je jako zainteresiran za dovođenje Mislava Oršića, a navodno postoji i mogućnost da ga Dinamo pristane pustiti.

Cifre odštete se spominju u rasponu od sedam do deset milijuna eura. Kad se gleda samo taj iznos, možda se može reći da je to pristojna lova za 29-godišnjeg igrača koji je trenutno na vrhuncu karijere i teško je očekivati da će se dalje značajnije razvijati.

Ipak, prodaja Oršića bila bi najgori mogući potez kluba i sa sportsko-logičke, ali i s navijačke strane. U jeku borbe za titulu ne bi tako pustili ponajboljeg igrača i strijelca u protekle tri i pol godine, nego i svojevrsnu ikonu kluba. U navijačkom smislu, sve od Kužeove generacije u Zagrebu nije postojao igrač koji je uz Ademija ovoliko značio svima koji vole Dinamo.

Jedan od najboljih napadača u povijesti Dinama

Otkad je stigao u Dinamo u ljeto 2018. godine, Oršić je odigrao 168 utakmica u kojima je zabio 67 golova i dodao 31 asistenciju. U svakoj od četiri sezone koje je proveo u plavom dresu, bio je najbolji Dinamov strijelac. 

Njegova prva pratnja u tom periodu, Bruno Petković, dao je 46 golova. Oršić je svojih 67 zabio pucajući samo dva penala od kojih je jedan promašio. S druge strane, Petković je točno polovicu svojih golova, dakle 23, dao s bijele točke.

Fali mu još samo jedan gol do 41. u HNL-u koji bi ga gurnuo među 10 najboljih Dinamovih strijelaca u povijesti lige, a uz samo još jednu i pol sezonu bi vrlo vjerojatno stigao Šokotu na petom (55), a možda i Vlaovića na četvrtom mjestu (61).

Ono po čemu će Oršića posebno pamtiti jesu golovi u Europi. Tamo je postao ne samo najbolji strijelac u Dinamovoj povijesti, nego i najbolji strijelac od svih igrača koji su tamo golove postizali kao igrači HNL klubova. Zabio ih je čak 21.

Hapoel Beer Sheva, Young Boys, Spartak Trnava, Spartak Trnava, Viktoria Plzen, Saburtalo, Saburtalo, Rosenborg, Atalanta, Atalanta, Atalanta, Šahtar, CSKA, Krasnodar, Tottenham, Tottenham, Tottenham, Villarreal, Valur, Rapid, West Ham. Lista njegovih žrtava izgleda nevjerojatno impresivno.

Pritom je bio prvi protagonist hat-trickovima protiv Atalante i Tottenhama u pobjedama koje spadaju među najveće u klupskoj povijesti. Zabio je i jedini gol za prvu pobjedu na engleskom tlu, a od svih pet Dinamovih protivnika u nokaut-fazi Europa lige, u zadnje četiri sezone nije zabio samo Benfici.

On je po svakom mogućem kriteriju jedan od najboljih igrača Dinama ne samo ovog stoljeća, nego i čitave povijesti Plavih. Bilo je igrača koji su ostvarili veće međunarodne i internacionalne karijere, ali skoro nitko nije toliko dao Dinamu. Njegov učinak i značaj za Dinamo nije "samo" nogometni.

Sve od sezone u kojoj je Kuže vratio titulu nakon dvije sezone i zaludio sjevernu tribinu i čitav Zagreb, u gradu i oko kluba nije vladala takva pozitivna ludnica kao kod Bjeličinog Dinama, sjajne generacije koja je najprije srušila europsko polustoljetno prokletstvo, a onda i otišla dalje od svih generacija Plavih prije sebe.

Uz fantastičnog kapetana Arijana Ademija, Mislav Oršić je postao ikona te sjajne momčadi, apsolutni ljubimac navijača. Još od Eduarda Da Silve Dinamo nije imao igrača koji mu daje ono što mu daje Oršić.

Novac nije jedina valuta u nogometu. Dinamo bi to trebao znati bolje od ikog

Novac je ono što dirigira uspjeh u nogometu, ali nije ni izbliza jedina valuta koja vrijedi. Brend, prepoznatljivost i privrženost često su dugoročno mnogo važniji od love koja se uzme jednim transferom. Zbog toga se neke igrače naprosto ne prodaje, osim ako opstanak kluba ne ovisi o tome.

Oršić je jedan od takvih igrača. Navijači Dinama ne žele boljeg i skupljeg stranca, ne žele perverzno pojačanje i ne žele na tom mjestu gledati baš nijednog drugog igrača na svijetu. On je prototip onoga što su godinama sanjali. Domaći dečko koji golčinama s 30 metara buši najbolje svjetske vratare i donosi Dinamu europsku slavu.

Još od Eduarda da Silve Dinamo nije imao igrača u kojeg su se navijači toliko zaljubili i koji je u tolikoj mjeri predstavljao ono što bi Dinamo trebao biti kao što je to slučaj s Oršićem i, u ovom tekstu opravdano ostavljenim u drugom planu, Ademijem.

Bilo je gotovo nemoguće prošetati Zagrebom prije samo nekoliko godina i vidjeti klinca koji nosi Dinamov dres, a ne Barcelonin ili Arsenalov. Danas diljem Zagreba tisuće klinaca nosi baš broj 99 i ne bi ga mijenjali ni za jedan drugi na svijetu. Oni se danas odgajaju da vole Dinamo, a sada imaju sjajnog igrača i normalnog dečka s kojim se mogu bezuvjetno poistovjetiti.

Onoga trenutka kad je Mislav Oršić na pitanje novinara o tome sanja li transfer u veći klub odgovorio s: "Samo da vas ispravim, ne postoji veći klub od Dinama" postalo je kristalno jasno da uprava mora grabiti nogama i rukama kako bi ga zadržala, ako je moguće, u Maksimiru do kraja karijere. Ovaj klub je odnosom prema navijačima izgubio generacije njih. Ne smije si dozvoliti da to ponovi.

Oršić mora ostati u Dinamu. Koliko god to koštalo

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da se Dinamo ove sezone natječe u nikad izazovnijem HNL-u. Plavi si mogu svašta dozvoliti, ali neosvajanje naslova bi skresalo budžet na grane na kojima nije naučio funkcionirati u zadnjih 15 godina. 

Isplati li se riskirati 15 ili 20 milijuna eura, jer toliko otprilike "košta" HNL naslov preko UEFA-inih nagrada, zbog devet milijuna eura, od čega bi barem polovica vjerojatno odmah bila potrošena na zamjenu poput Kristijana Lovrića?

Naravno da se ne isplati. Samo mali i nestabilni klubovi usred sezone i borbe za titulu puštaju ključne igrače. Dinamo mora odbiti tih osam ili devet milijuna eura, funti ili šilinga od Burnleyja. Moraju, ako treba, potrošiti još koji milijun i uložiti ga u novi Oršićev ugovor.

Od Majera, More, Gvardiola i Olma klub je zaradio ili će zaraditi 60 milijuna eura, a u posljednje dvije sezone od UEFA-e je na ime rezultata zaradio oko 30 milijuna eura. Love za Oršića jednostavno mora biti.

Svaka druga računica ne štima ili negdje opasno curi. Ovakvog igrača, s tolikim značajem za svlačionicu, teren i tribine, Dinamo ne smije prodati. Mora ga zadržati svim sredstvima. Koliko god to košta.

Pročitajte više