DINAMO U EUROPI

Dinamov idući protivnik u uobičajenim je problemima, ali je tad i najopasniji

Foto: EPA

DINAMOV posljednji protivnik na putu do Lige prvaka, norveški prvak Rosenborg, do sada nije imao većih problema u pretkolima. Nakon poraza u Bjelorusiji od BATE-a 2:1 u uzvratu je slavio s 2:0, ali sve do 15 minuta prije kraja nije bilo golova. Za razliku od okršaja s BATE-om, status favorita je lagano potvrdio protiv Maribora slavivši dva puta po 3:1.

Daleko najtrofejniji klub u Norveškoj

Rosenborg je osnovan 1917. godine, a svoje utakmice igra na stadionu Lerkendal u Trondheimu koji prima nešto više od 21.000 gledatelja. Osvojio je prvenstvo 26 puta, no taj podatak, iako impresivan, ne možemo uzeti kao relevantan.

Pravu snagu Rosenborga u Norveškoj najbolje možemo vidjeti po broju naslova od 1990. godine, kada je liga promijenila ime u Tippeligaen. Naime, Rosenborg je od tada osvojio nevjerojatnu 21 titulu prvaka, a svi preostali klubovi samo osam.

Problemi u prvenstvu već su odavno postali tradicija

Momčad iz Trondheima trenutno se nalazi tek na petome mjestu u prvenstvu, s ogromnih osam bodova zaostatka za Moldeom. Problem kod prvenstava poput norveškog je u tome što se igra samo 30 kola, "random" faktor postaje daleko veći nego kod drugih natjecanja i samo par neplaniranih kikseva znači propalu sezonu.

Rezultati by SofaScore

Ipak, u Rosenborgu su se na takvo što već naviknuli. Godinama imaju loš ulazak u sezonu, ekipe kao što su Molde i Brann stvore pristojnu bodovnu zalihu, ali od srpnja se ta prednost počinje smanjivati. Na kraju Rosenborg uzme prvenstvo kolo ili dva prije kraja i ponovno sve izgleda sjajno.

Najfascinantnije je to što najbolji norveški prvak pali svoje motore u najzahtjevnijem dijelu sezone za Norvežane. Konkurenti za titulu uglavnom već ispadnu iz europskih natjecanja, Rosenborg ostane jedini klub na dva fronta, ali unatoč tome stiže prvi do cilja.

Dinamo mora naplatiti Rosenborgov težak raspored

Ove je sezone situacija ipak malo ozbiljnija. Primjerice, lani su prednost Branna od sedam bodova izgrađenu do kraja lipnja lagano prestigli već u ovo doba godine. No ovaj put im je glavni konkurent Molde, kvalitetnija ekipa od Branna, bodovna prednost je veća, a ni gol-razlika im nije povoljna.

To ujedno znači i da im je svaka sljedeća prvenstvena utakmica odlučujuća te da bi niz od četiri uzastopne titule mogao biti prekinut. Prije Dinama ih čeka teško gostovanje u Skienu kod trećeplasiranog Odd Grenlanda, a između dvije utakmice trebali bi odraditi laganu utakmicu na Lerkendalu protiv Stabaeka.

Trebat će Rosenborg imati u vidu i utakmicu kojom će zaključiti dio do pauze, a to je gostovanje kod Valerenge. Težak raspored svakako ide na ruku Dinamu koji ima i kvalitetniji i dublji kadar te bi u dvije utakmice Modri to morali znati iskoristiti.

Lord Bendtner nije zaigrao od travnja

Najpoznatiji igrač Rosenborga svakako je Danac Niklas Bendtner, poznat po svemu više nego po svojim igrama. Doduše, bio je prvi strijelac prvenstva u svojoj prvoj sezoni u Norveškoj, ali od njega i njegove karijere očekivalo se daleko više.

Svoj je posljednji nastup upisao krajem travnja u utakmici u kojoj ih je Molde na svojem terenu isprašio s 3:0. Sportski direktor Stig Inge Bjornebye rekao je da su na putu da nađu najbolje rješenje i za klub i za Bendtnera pa se čini kako bi u sljedećim danima Danac mogao napustiti klub. Kao najzainteresiraniji spominje se Kopenhagen koji je sinoć ispao od Crvene zvezde.

Kadar sastavljen od Norvežana

Izuzev jednog Srbina, dva Danca i dva Nigerijca, cijeli igrački kadar sastoji se od domaćih igrača. Najskuplji od njih je lijevi bek Birger Meling, čija se vrijednost procjenjuje na 1,5 milijuna eura. Od ostalih igrača valja izdvojiti drugog najvrjednijeg, a ujedno i kapetana, veznjaka Mikea Jensena te najboljeg strijelca Alexandera Soderlunda. 

Iako je Soderlund po golovima prvo ime Rosenborga, na listi strijelaca cijele lige tek je na 13. mjestu sa samo pet zgoditaka. Takva statistika može se tumačiti na dva načina. Prvi je taj da Rosenborg jako malo zabija, a samim time i njihov najbolji strijelac. Drugo je objašnjenje - i na njega će Dinamo morati još više obratiti pažnju - da u Rosenborgu zabijaju svi: čak 12 igrača se ove sezone upisalo u listu strijelaca, više nego u bilo kojoj drugoj momčadi u ligi.

Puno bolje lice Soderlund je pokazao u Europi, gdje je do sada zabio također pet golova, isto koliko i Anders Konradsen koji je u prvenstvu bio precizan samo dvaput.

Novi trener zasad daleko od cilja

Čak četiri godine momčad je vodio trener Kare Ingebrigtsen, no lani su sredinom srpnja s njim izgubili strpljenje. Privremeni trener Rini Coolen doveo je momčad do titule, a za novog trenera postavljen je Eirik Horneland početkom ove kalendarske godine. 

S obzirom na već spomenute rezultate te raspored, lako je moguće da Horneland ne preživi razdoblje od sljedeća dva tjedna. Iz perspektive Rosenborga, ždrijeb im je donio prolaznog protivnika, a naredni period mogao bi dati presudu o uspješnosti sezone. Iako uprava treneru javno daje podršku, eventualni kiks Rosenborga u Skienu otvara Dinamu priliku da pobjedom na Maksimiru napravi potpuni potres u protivničkom taboru.

Pročitajte više