Dinamov prolaz: Duda varalica samo za najnaivnije

ROMSKI ansambl je već potrpao pasuljare i violine u kombi i "za Pleso, firmom Mamić, firmom Mamić" krenuo da stihovima "Ako je ljubav pesma, ajde da pevamo; ako je ljubav igra, ajde da igramo" pozdravi još jedan povijesni uspjeh.

Nakon drame i vatrometa pogodaka Dinamo izborio europsku jesen

"Bog i Hrvati": Mamić se u suzama zahvaljivao Svevišnjem za "prekretnicu" Modrih

Češki mediji: Sparta je doživjela najveću blamažu u posljednjih deset godina

Drugu godinu zaredom Dinamo kao nenositelj ulazi u Ligu Uefe i gledajući samo po tome rezultat je jednako vrijedan kao prošlogodišnja pobjeda u Amsterdamu, ali po svemu ostalom, a zorno je pokazala to večerašnja utakmica, ovaj Dinamo je svjetlosnim godinama kvalitetom daleko od onog kojemu ni poljubac sreće pri sastavljanju skupina nije omogućio osvajanje više od dva boda u skupini. Prije će biti da je Dinamo A.D. 2008./09. sličniji onome koji je prije četiri godine iste sezone igrao Ligu Uefe i Ligu za ostanak.

Ove godine teško da se može očekivati naklonost kuglica kao prošle, jer zalutali su tu Milan, Sevilla, Manchester City, Benfica, Valencia, CSKA, ali tko god dopao Dinamo u ždrijebu, mogu zaboraviti na suparnike smiješne kao što je bio ovaj večerašnji. Kad su momčadi poput Sparte nositelji, onda doista nije potrebna Platinijeva reforma za desetak europskih utakmica po sezoni.

Očajni Ivanković potpuno ispremiješao momčad

Lovren na desnom boku je bio očekivan, jer se Mikić sa svoje pozicije morao maknuti na Ivankoviću omiljenu "špicu iza špice", a posebno je "oduševio" postavljanjem Carlosa na defenzivnog veznog. To se možda čak i može shvatiti, jer je trojka Vrdoljak, Chago, Badelj  donedavno najjači dio Dinamove momčadi potpuno srozala.

Konačno borbeni Dinamo sa nekoliko igrača koji su stvarno i igrali

Mario Mandžukić se večeras ispromašivao, prije će svjesno zapucati i dvije prilike zaredom nego što će dodati bolje postavljenom suigraču, a akcije u kojima je "sudjelovao kod pogodaka" su bile ustvari njegove zapucane prilike koje su od Kozačika pokupili Lovren i Badelj. Ali, bio je najbolji Dinamov igrač, pretrčao je mali maraton, čuvao i gradio loptu koju su mu mogli oduzeti jedino faulom nakon kojeg bi redovno uslijedila Mandžina Fiesta Balcanica sa previjanjem, simuliranjem i svađanjem sa sucima.

Tomaša Repku je izludio driblinzima i migoljenjem oko njegovih "panjeva". Međutim, ponovio se prošlogodišnji slučaj "Stam" kada je i u Amsterdamu ponizio velikana koji se nije na vrijeme znao oprostiti. Tek će se u Ligi Uefa, ako Dinamo dobije jake protivnike, pokazati njegova prava vrijednost, a do tada ćemo na svako spominjanje njegove praške predstave, pod nos stavljati onu donjecku.

Rupetina u Dinamovoj vezi i krater u obrani

Mikić se opet borio junački, Morales i Ibanez su također bili dobri dok su imali daha, a i Lovren se sjajno iskupio za pogrešku kod prvog Spartinog gola.

Vrdoljak i posebno nepostojeći Carlos su zaslužni što su do izražaja dolazile brojne i neprestane greške Dinamovih centralnih braniča. Spartini veznjaci su pred njih prolazili kao da nikog nema.

Nakon toga je Sparta trebala samo krenuti prema golu ili kao u prvom poluvremenu dva puta puknuti i oba puta pogoditi. Dino Drpić je ostao na krivoj nozi kod prvog gola, a za drugi Spartin gol je sjajno prsima spustio loptu Kladrubskom, tako da u ovim slučajevima inače opravdane priče o nedostatku pomoći defenzivnih veznjaka ne drže vodu.

Bišćan i on su se loše postavljali, gubili duele, a nekoliko njihovih uspješnih izbijanja lopte su bili pozdravljeni sa oduševljenjem.

Zaključimo poznato: Dinamu da bi se mogao zvati solidnom europskom momčadi nedostaju redom: golman, dva stopera (ili jedan, pod uvjetom da se Bišćana prekomandira u poroznu vezu), autoritativni defenzivni vezni i centarfor.

Jadna i kukavna Sparta

U dvoboju ovako indisponiranih i preplašenih momčadi u kojima su igrači u strahu od vlastitih navijača, a šanse i golovi dolaze kao posljedice grešaka, Sparta je bila prestrašna i da je Mandžukić bio precizniji, a Sammir uopće prisutan, komatozni domaćini su trebali već na poluvremenu ostati u prvom kolu.

Zvonko Alač
Foto: AFP

Pročitajte više