Dinamu će četvorica Boysa platiti 112.800 kuna jer su bacali baklje

Foto: Marko Prpić/Pixsell

DINAMO je danas kažnjen sa 63.000 eura i zatvaranjem sjeverne tribine na utakmici protiv Spartaka u 4. kolu (8. prosinca) Europa lige zbog divljanja njegovih navijača. 

Podsjetimo, Dinamo je dobio 50.000 eura kazne zbog zastave s ustaškim simbolom te 5000 eura zbog korištenja pirotehnike i 8000 zbog bacanje iste u teren na utakmici u Bruxellesu protiv Anderlechta. Zagrebački klub će na utakmici protiv Spartaka morati prekriti sjevernu tribinu UEFA-inim grbom te transparentom #EQUALGAME. Ove sezone hrvatski prvak kažnjen je s ukupno 140.000 eura zbog pirotehnike, rasizma i bacanja predmeta u teren.

No to nije sve jer klub još čeka kaznu za događanja na utakmici protiv Fenerbahčea, a ona će uskoro biti poznata. No Dinamo je vratio barem mali dio novca koji je platio UEFA-i svih ovih godina. Kako doznajemo, zagrebački klub dobio je sudski spor protiv četvorice Bad Blue Boysa koji su na utakmici protiv Šerifa 2012. godine bacali baklje u teren. Klub je zbog toga kažnjen s 30.000 eura (oko 225.000 kuna).

Županijski sud u Zagrebu je pravomoćno presudio da četvorica huligana moraju klubu platiti 100.000 kuna, odnosno 112.800 s uračunatim zateznim kamatama. Klub koji je godinama talac svojih navijača, očito više nema izbora nego izravno od identificiranih navijača tražiti dio kazne koju je platio UEFA-i.

Dio odgovornosti snosi i klub koji je organizator događaja i koji je propustio rigoroznije kontrolirati ljude pri ulasku na stadion, što je problem na svim hrvatskim stadionima. No, to ne znači da i sami navijači ne moraju snositi dio odgovornosti s obzirom na to da su zloupotrebljavali slabije kontrole na stadionu. 

Ovakav slučaj u kojem Dinamo tuži navijače zbog kojih je platio kazne vrlo vjerojatno neće biti jedini, a možda ova presuda osvijesti i huligane koji se više neće moći tako lako izvući.

Pročitajte više