Dinamu prijeti katastrofa. Rano ispadanje iz najlošijeg eurokupa

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

PRIJE manje od dva mjeseca s pravom se očekivalo od Dinama da skupinu Konferencijske lige, najlošijeg od tri europska klupska natjecanja, završi s maksimalnih 18 bodova jer mu je ishod ždrijeba 1. rujna donio grupu koju kao da su slagali Mirko Barišić i Vlatka Peras, a ne ples kuglica u Monaku.

Dinamo je dobio idealnu skupinu za europsko iskupljenje

Sastav skupine bio je idealan za iskupljenje igračima, treneru i Upravi za niz velikih grešaka ovog ljeta, koje su rezultirale ispadanjem iz pretkola Lige prvaka protiv AEK-a, zatim iz Europa lige od praške Sparte te neželjenim spuštanjem iz prve u treću europsku klasu.

Za početak, Dinamo je u skupini dobio kazahstansku Astanu, klub koji je mjesec dana ranije izbacio u pretkolu Lige prvaka s ukupnih 6:0. Zatim Ballkani, prvaka Kosova iz gradića Suva Reka s 10 tisuća duša. Konačno, Viktoriju Plzen kao najozbiljnijeg suparnika, ali Dinamo se ne bi smio bojati trećeplasiranog kluba češke lige, koji je prvenstvo završio sa 17 bodova manje od prvaka.

Na pola savršene grupe Dinamo ima bijedna tri boda

No, 55 dana kasnije Dinamo na polovici skupine ima samo 3 boda. Jedinu pobjedu izborio je protiv Astane (5:1), jedinog kluba koji je ove sezone uspio izbaciti u europskim pretkolima. Slijedio je šokantan i uvjerljiv poraz kod Ballkanija (2:0) te za sada posljednja u nizu sramota, domaćih 0:1 protiv Viktorije.

Ništa, dakle, od 18 bodova koje su mnogi već upisali, a čini se ni od prvog mjesta skupine, koje se također odmah dalo Dinamu. Važno je što je Dinamo praktički ostao bez toga jer ono donosi plasman u osminu finala KL-a, dok drugo mjesto nosi prolazak, ali u baraž za nokaut-fazu. Mada, Dinamo bi u ovakvom stanju bio jako sretan da se do kraja dočepa te pozicije. Istina, sada je na njoj, ali s jednakim brojem bodova kao Ballkani i Astana. 

Dinamu prijeti sramotno ispadanje iz Europe

Viktorija je pak prva s maksimalnih devet bodova, a 9. studenog na svom terenu dočekuje Dinamo. Česi će tamo ići na pobjedu jer im ona jamči prvo mjesto već tada, dva kola prije kraja. Ako Dinamo izgubi od kluba od kojeg je sada poražen na svom Maksimiru, na iduću utakmicu u daleki Kazahstan odlazi znajući da mu poraz znači ispadanje iz Europe. I to kolo prije kraja "najprolaznije skupine" najlošijeg eurokupa.

Pročitajte više