NBA LIGA

Dončićev otac: Luki će biti sve teže, ali može postati legenda

Foto: Getty Images / Guliver Image

LUKA DONČIĆ ovog je tjedna i službeno proglašen najboljim novakom u NBA ligi. Za 20-godišnjim Slovencem fantastična je sezona u kojoj je postao tek peti rookie s prosjecima većim od 20 koševa, pet skokova i pet asistencija.

Tako je samo nastavio bajku započetu u Europi, gdje je prije odlaska u NBA postao kontinentalni prvak, kako s Real Madridom tako i sa slovenskom reprezentacijom.

U razgovoru za 24ur njegov otac Saša, također bivši košarkaš, a sada trener, osvrnuo se na nagradu i dosadašnji tijek sinove američke karijere.

"Gledajući na to kao otac, za mene je on ionako najbolji na svijetu. Ali čak i gledajući kao trener, imao je konstantnu sezonu i mislim da je potpuno zaslužio nagradu. Iznenadio je sve, pogotovo Amerikance", rekao je Saša Dončić, ali brzo je pozvao na oprez.

"Sve legende nekad su bili novaci, tek su kasnije postali legende. Nadam se da će Luka slijediti taj put."

Kaže da se od prvih pripremnih utakmica s Dallasom vidjelo da Luka nije slučajno u NBA ligi.

"On je takav tip igrača da se brzo uklopi u svaki sustav igre i preuzme uzde čim se otvori prilika da se pokaže kao vođa, a to je učinio i ovdje. Treba reći da je jedan od ključnih poteza napravio Dallas koji ga je doveo trejdom iz Atlante jer Dallas poštuje europske igrače više nego bilo koji drugi klub. Mislim da je bilo u zvijezdama zapisano da će ovo biti njegova sezona."

Pohvale Luki stižu sa svih strana, ali Dončiću starijem sve su jednako drage.

"Akvo vas hvale, nema razloga da razlikujete pohvale. Luka je s 20 godina već toliko toga postigao, tek je drugi Europljanin rookie godine, nakon Paua Gasola. Svaka pohvala je dobra, bilo da dolazi od Charlesa Barkleyja, Shaquillea O'Neala ili bilo kojeg europskog velikana."

Saša Dončić smatra da će Luki druga sezona biti teža.

"On je jako svjestan koliko će biti bitna. Sad je bio neki Europljanin, možda malo iznenađenje, možda su ga na početku malo podcjenjivali... Ali vjerujem da je dovoljno siguran i sposoban da se dobro pripremi za novu sezonu. Ali govorimo od 20-godišnjem dječaku, pred kojim je barem 10-15 godina igranja u NBA ligi. Ne treba biti previše razočaran ne bude li sve išlo kako treba, ali znam da će početi kritike čim na nekoj utakmici ne postigne dvoznamenkasti broj koševa."

Na parketu će Luka imati dostojnog partnera, Latvijca Kristapsa Porzingisa, koji zbog ozljede nije igrao protekle sezone, a Mavsi imaju i dovoljno prostora pod "salary capom" da dovedu još jedno jako ime.

"Porzingis je vrhunski igrač, ali činjenica je da obojica vole igrati s loptom pa ne znam kako će to utjecati na igru. Obojica su vrhunski igrači i nadam se da će dobro raditi zajedno, a ne jedan drugom biti konkurencija. Ali vjerujem da će se u Dallasu pobrinuti da svi igraju timski i da će to biti lijepa priča", zaključio je Saša Dončić.

Pročitajte više