Donna Vekić ispala s WTA turnira u Dubaiju

Foto: EPA

NAJBOLJA hrvatska tenisačica Donna Vekić (WTA - 31.) propustila je priliku za plasman u četvrtfinale WTA 1000 turnira u Dubaiju izgubivši meč osmine finala od Rumunjke Sorane Cirstee (WTA - 22.) s 3:6, 6:3, 7:5, nakon dva sata i 15 minuta borbe. Cirstea je ušla u ovaj dvoboj s prednošću od 3-2 u dosadašnjim susretima, ali čak četiri od tih pet mečeva su bili odigrani do 2017. Rumunjka je slavila i u posljednjem, odigranom 2022. u četvrtfinalu turnira u Birminghamu na travnatoj podlozi.

No, dvoboj u Dubaiju bolje je započela Vekić. Donna je bila nadmoćna u prvom setu, oduzela je suparnici servis u trećem gemu, a to ponovila i u devetom, u kojem je iskoristila drugu set-loptu. Cirstea je u prvom setu ostala bez ijedne prilike za break.

Preokret rumunjske tenisačice

Nažalost, drugi set je donio preokret. Vekić je u prvom gemu propustila 40-0 i još jednu prednost te prvi put izgubila servis. Izgubljeno je vratila već u sljedećem gemu, ali su se u igru 27-godišnje Osječanke uvukle pogreške, zbog kojih je još dvaput dopustila break suparnici pa je 33-godišnja Rumunjka odvela meč u treći set.

Uoči odlučujućeg seta Vekić je otišla s terena kako bi ponovno pronašla izgubljenu koncentraciju, ali u tome nije uspjela pa je Cirstea ekspresno osvojila prva tri gema. Iako svojim govorom tijela nije davala do znanja da je spremna za obrat, Donna je uzvratila Rumunjki istom mjerom i s tri osvojena gema u nizu izjednačila na 3-3.

Vekić je breakom u devetom gemu došla do servisa za plasman u četvrtfinale, ali je s tri ekspresno izgubljena poena dala priliku suparnici za povratak. Cirstea je ponuđeno iskoristila i izjednačila na 5-5.

Rumunjka je uvjerljivo odservirala za vodstvo 6-5, a kad joj je Vekić u sljedećem gemu još jednom neprisiiljenom pogreškom ponudila meč-loptu, Cirstea ju je zgrabila, dočekala pogrešku suparnice i izborila plasman u četvrtfinale.

Vekić napravila puno neforsiranih pogrešaka

U traženju uzroka za poraz, najbolja hrvatska tenisačica ne mora otići dalje od neprisiljenih pogrešaka. U prvom setu ih je napravila devet, dvije manje od svoje suparnice, i ta je dionicu meča uvjerljivo završila u njenu korist. U drugom i trećem setu Vekić je ukupno napravila 31 neiznuđenu pogrešku, gotovo dvostruko više od Cirstee koja ih je imala 16.

Plasmanom u četvrtfinale Rumunjka je ponovila svoj najbolji rezultat u Dubaiju, koji je ostvarila prije deset godina, kad ju je u četvrtfinalu zaustavila Caroline Wozniacki. Za plasman u polufinale Cirstea će se boriti protiv aktualne wimbledonske pobjednice, Čehinje Markete Vondroušove (WTA - 8.), koja je sa 6-2, 6-2 nadigrala Ruskinju Ljudmilu Samsonovu (WTA - 15.).

Pročitajte više