Donosimo odgovore: Je li moguća suspenzija Šukera i HNS-a

Foto: Hina 

HRVATSKI nogometni savez neće obaviti preustroj svojih tijela u odnosu na novi zakon o sportu koji je danas stupio na snagu. Udruga kojom predsjeda Davor Šuker, uz suglasnost Hrvatskog olimpijskog odbora, tvrdi da je riječ o zakonu koji se na njih uopće ne odnosi. Ministar sporta šalje im u nadzor sportsku inspekciju koja u slučaju kršenja zakona može zatražiti od nositelja financiranja da HNS-u ukine javna sredstava iz Fonda za javne potrebe u sportu. Za vrhušku HNS-a, riječ je o benignom iznosu; primili su nešto više od pet milijuna kuna proračunskog novca kroz protekle tri godine. U većem problemu mogli bi se naći županijski savezi, no u središnjici očito ne strahuju zbog toga. 

Sportska inspekcija ima i mehanizam podnošenja prekršajne prijave u slučaju povrede propisa, što su potvrdili u odgovoru za Index. Kazne su sukladno Zakonu o sportskoj inspekciji benigne, ali šire tumačenje vodi nas do odredbi Zakona o sportu (čl. 86. i 89.), kojima se propisuju sankcije za pravne i fizičke osobe koje ne izvršavaju obveze tog zakona. Osim novčane kazne, moguće su (ali ne i nužne!) zaštitne mjere suspenzije u trajanju od mjesec dana do godine dana.

Iako dio struke u toj odredbi vidi pravni temelj za privremenu suspenziju saveza i odgovornih osoba, riječ je o vrlo ekstenzivnom tumačenju. Potrebno je naglasiti i da suspenziju ne može provesti sportska inspekcija, kako su objavili pojedini mediji, već nadležni prekršajni sud nastavno na prijavu inspekcije, koja do danas ipak nije opravdala svoje postojanje. Prave, direktne sankcije - ipak nema.

Damir Vrbanović ustanovio je danas da će HNS i dalje "raditi prema svom Statutu", te da su sva njegova tijela legalno izabrana. Jasno je da HNS posebno žulja odredba novog zakona koja se odnosi na saziv skupština njihovih tijela. Umjesto delegatskog sustava, broj zastupnika u skupštinama sada se određuje stupnjem natjecanja pojedinog kluba. Nositelji kvalitete, odnosno klubovi, trebali bi imati veći utjecaj od predstavnika županija koji su do sada provodili jednoumlje na HNS-ovim skupštinama. Kada bi se HNS smatrao obveznikom Zakona o sportu, možda bismo na Skupštini HNS-a konačno čuli različite stavove. No, možda bi se samo promijenio način lobiranja za ulazak u Skupštinu. To u dogledno vrijeme nećemo saznati jer HNS nema namjeru provoditi novi zakon. 

Prilikom donošenja zakona tvrdili su da nemaju dovoljno velike prostorije za organizaciju tako masovnih skupština, dok danas tumače da u najvišem rangu natjecanja nemaju ni dovoljan broj profesionalnih klubova da bi se zakon na njih uopće odnosio! Pri tom se pozivaju na preambulu HOO-a gdje stoji da nogomet sačinjavaju muški i ženski nogomet, futsal te nogomet na pijesku. Prema izračunu HNS-a, hrvatski nogomet ima deset profesionalnih klubova od 32 kluba iz najvišeg ranga. 

Za pojašnjenje ovog pravnog manevra HNS-a zatražili smo jednog od autora Statuta HNS-a, bivšeg dopredsjednika Saveza te sportskog pravnika Ivana Brlekovića.

"Ministar je najavio ulazak sportske inspekcije u HNS. Manevarski prostor sportske inspekcije nije prevelik, no ona može podnijeti prekršajnu prijavu. Ukoliko ekstenzivno tumačimo propise, kroz članak 86. i 89.. može se pronaći zakonsko uporište za privremenu suspenziju. No, tu zaštinumjeru može izreći samo prekršajni sud, a ne sportska inspekcija. Sportska inspekcija može se već u startu zadovoljiti i samo novčanom kaznom te uskraćivanjem sredstava HNS-u iz Fonda za javno financiranje sporta. To je HNS-u kao jedan zajednički odlazak na kavu, figurativno rečeno"

Jesu li odredbe novog zakona manjkave u tom smislu? 

"Temeljni i osnovni manjak novog zakona jest taj što je izrađen u žurbi. Svakako je manjkav u smislu sankcija. Normalno bi bilo da postoji sankcija da se savez suspendira dok ne provede određenu normu. Tako bi to trebalo biti u normalnoj državi. Sudski postupak je nešto sasvim drugo. Zastara nastupa za četiri godine"

Smatrate li da smo preplatili postojanje sportske inspekcije koja svoje podružnice ima i po županijama? 

"Sportska inspekcija, vrijeme je pokazalo, potpuni je promašaj. Možda su tu i tamo kaznili neku sitnu ribu, ali nijedan krupniji problem nisu riješili. Poništili su Lokomotivi licencu koja je ionako prestala vrijediti 2009. godine"

Kako komentirate današnji istup Damira Vrbanovića na presici HNS-a, koji je ustvrdio da oni nisu obveznici novog zakona? 

"Obzirom na totalnu pasivnost HNS-a proteklih mjeseci, nisam očekivao iznenađenja. Međutim, ovo je po meni jedno iščašeno tumačenje zakona koje se svodi na lovljenje za jezične nejasnoće. Zakoni se moraju tumačiti smisleno, a smisao ove pravne norme nije da se bavi nogometom na pijesku, već profesionalnim nogometom"

 

Kako općenito ocjenjujete novi zakon, jeste li protiv ili za? 

"Gledam na to kao pokušaj da se poboljša postojeće neodrživo stanje, ali konačni rezultat nije ni izdaleka onakav kakav je trebao biti zbog utjecaja moćnih faktora na određene stranke bivše Kukuriku koalicije. Umjesto jednog kvalitetnog zakonskog rješenja dobili smo iščašeno, iskvareno rješenje koje ne zadovoljava kvalitetu promjena koja se traži. Nastala su kvazi poboljšanja. Takve promjene zakona omogućuju HNS-u ruganje sa zakonima jer ako ga ne poštuju, nema prave sankcije"

HNS je podnio i prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona pri Ustavnom sudu. kakva je Daljnja procedura? 

"Predmet prima suda izvjestitelj, izuči ga, pripremi prijedlog odluke o kojem se potom u vijeću raspravlja. Obiteljski zakon, primjerice, vrlo su brzo suspendirali. Suspenzija je privremena mjera koja se može lako i brzo izreći. Na meritornu odluka može se čekati i godinama. Idealna situacija za HNS bi bila suspendiraju tri za njih najspornija članka, 13., 46., i 47. Onda bismo vjerojatno na konačnu odluku vjerojatno čekali do sudnjeg dana, možda i dak kasnije. Ustavni sud prema poslovniku o radu te Zakonu o ustavnom sudu može prije meritorne odluke donijeti privremenu mjeru i suspendirati od primjene pojedini zakon ili odredbe zakona. Na to "igra" HNS"

Na što konkretno "igraju" u prijedlogu koji su podnijeli ustavnom sudu? Pozivaju se, između ostalog, i na pravo na slobodu udruživanja.

"HNS na iskvareni način tumači slobodu udruživanja. Ne može se apsolutno tumačiti sloboda udruživanja, to je anarhija i ograničava slobodu drugih. Postoji veći broj presuda Europskog suda za ljudska prava gdje se sloboda udruživanja dopušta dok to ne prelazi u anarhiju. Postojeće stanje ne garantira jednaku slobodu i jednako ravnopravan položaj svih članova HNS-a. Imamo primjere kažnjavanja Hajduka, samo da bi ga se kaznilo, imamo slučaj Lokomotive, duplog kluba u istom rangu, sukobe interesa... Sve to ozbiljno narušava regularnost prvenstva i protivno je slobodi udruživanja"

Mogu li se i županijska središta oglušiti o zakon s lakoćom i sigurnošću, poput Vrbanovića danas? Mogu li zbog mogućeg nenamjenskog trošenja proračunskog novca odgovarati i čelnici gradova, županija i općina? 

"Gradovi, županije i općine, odnosno njihovi uredi, trebali bi prije svega voditi računa o odredbama Zakona o sportu te uskratiti javna sredstva županijskim nogometnim savezima. Dok sam bio predstavnik zagrebačkog nogometnog saveza, uvelike smo ovisili o javnom novcu. Ako županijski savezi ostanu bez pomoći iz proračuna, pretpostavljam da će morati povećati članarine i dotacije. Bilo bi lijepo da im i HNS podijeli par milijuna eura od svoje zarade, ali ne ide to samo tako. Temeljno je pitanje zašto svaki klub, od Hvara do Bjelovara, ne osjeti blagodati Fifinih i Uefinih nagrada, makar i kroz garnituru dresova"

 

Kako komentirate činjenicu da HNS ne priznaje obvezujući zakon? 

"Ovakvo ponašanje jedne tako važne društvene organizacije nepojmljivo je u civiliziranoj državi u kojoj postoji kakva takva vladavina prava. Bez obzira na sve druge probleme s kojima se susreće vlast ne bi smjela ostaviti ovaj problem na marginama. Trebala bi se podići na zadnje noge i pokazati da pored države ne postoji još jedna država. HNS je upravo to, država u državi koja se kada joj to odgovara poziva na autonomiju proizašlu iz tumačnja FIFA-e i UEFA-e. Temeljni dokumenti FIFA-e i UEFA-e, naprotiv, propisuju da svaki nacionalni savez mora poštovati zakone matične države i tu nema odstupanja. Pametan čovjek, međutim, ne bi se niti pozivao na dvije organizacije do grla opterećene korupcijskim aferama"

Kakav rasplet ove zavrzlame očekujete? 

"Na razini države ne očekujem nikakve veće akcije. Što se tiče odnosa sjever-jug, očekujem novo razočaranje i ogorčenje u Dalmaciji te na neki način jačanje animoziteta i otpora. Vlast ima puno posla i tek se formira, ali uz dužno poštovanje, morala bi reagirati i ne bi smjela sve ovo pasivno prepustiti slučaju" 
 

Pročitajte više