Dosta je priče o školovanju: "Kako može Kopenhagen, a ne može Dinamo?"

Foto: Getty Images / Guliver Image, Hina

DINAMO se sinoć još jednom loše proveo u Ligi prvaka, Sevilla je uvjerljivo slavila 4:0 i nastavila agoniju modrih u gostujućim utakmicama Lige prvaka koja traje već 17 godina, naime toliko nije uzeo ni bod na strani u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu.

"Ovo nam je škola," kao papagaji ponavljaju dinamovci nakon svakog debakla u Ligi prvaka podebljavajući tu premisu floskulama o slaboj ligi. Bivši Dinamov igrač i lanjski klupski ambasador u Ligi prvaka Branko Strupar Indexu je otkrio što misli o njihovom vječnom školovanju i upornom padanju na ispitima pred višemilijunskim auditorijem iz roka u rok.

Pri početku Dinamo je čak i ličio na nešto

"Dinamo je dosta dobro otvorio utakmicu, u prvih pola sata je na nešto i sličio, čak se može reći kako je parirao moćnoj Sevilli, ali nakon naivnog drugog žutog kartona, bilo je teško očekivati bilo što."

"Tad su počeli kardinalno griješiti u obrani i utakmica je završila tako kako je. Sevilla nije bila na svojoj uobičajenoj razini, rekao bih da je igrala koliko je dovoljno, a na koncu je to izgledalo vrlo uvjerljivo."

Tako su izgledale sve tri momčadi protiv Dinama ove sezone, Lyon, Juventus i Sevilla dvaput, a to je ono što najviše smeta u cijeloj priči. Jasno je da je prvak Hrvatske kvalitetom najlošija momčad skupine, ali osobito boli lakoća kojom gube.

"Skupina je objektivno vrlo teška, ali što to znači? Bila je teška i prošle godine pa Dinamo nije izgledao ovako jalovo. Sevilla je odlična ove sezone, Juventus je već godinama standardno dobar, a Lyon će se po nekim projekcijama boriti za naslov u Francuskoj ove godine."

"No to nije alibi, očekivao sam da će Dinamo uzeti koji bod, barem da zabije gol, ali bit će vrlo teško baš zato što ništa još nije riješeno skupini, osim sudbine Modrih. Ovaj sinoćnji remi Juventusa i Lyona zadržao je neizvjesnost u skupini i u idućoj utakmici ići će sto na sat. To je bila jedina nada Dinamu da dođe do boda."

"Dinamo je prodao dva reprezentativca pri početku sezone u Italiju i znatno se oslabio, ova momčad jednostavno nije konkurentna bez pojačanja, trenutačni bodovni konto u Ligi prvaka to dokazuje."



Dinamo je najozbiljnije izgledao u LP u rukama Mamićevog brata


Ivajlo Petev dobio je priliku povesti četvrtu generaciju Dinamovih nogometaša u ovom tisućljeću nakon Krune Jurčića, Ante Čačića i Zorana Mamića. Pozitivni ishodi te četvorice trenera u skupinama Lige prvaka mogu se nabrojati na prste jedne ruke, a najveći skalp skinula je Mamićeva momčad prošle sezone u Maksimiru.

"Dinamo je najbolje izgledao u Ligi prvaka kod Zorana Mamića, ipak je skinuo veliki Arsenal. Ok, Giroud je dobio crveni karton, ali ne možeš dobiti Arsenal bez fantastične prezentacije. To je povijesni uspjeh za naš klupski nogomet. Iako nisu uzeli više ni bod, izgledali su vrlo ozbiljno i u ostalim utakmicama."

"Ova momčad nije na toj razini. Uvijek nešto očekuješ, da će se malo osmjehnuti sreća, da će se poklopiti neke stvari, pa da će Dinamo otkinuti koji bod, čak uzeti neki veliki skalp, ali kad ga gledaš u ovoj konkurenciji, ne izgleda ti kao da će nešto napraviti."

"Suparničke momčadi su navikle igrati u bržem tempu, čvršće su i snažnije u duelu, igraju tako iz utakmice u utakmicu, imaju ovakve i puno jače ispite svaki vikend u svojim prvenstvima, a Dinamo to u HNL-u nema i teško mu se priviknuti na ovaj sustav."



Ne ide ni "njegovim" Belgijcima

Srećom po Dinamo ove sezone u Ligi prvaka je Club Brugge, koji u skupini s Kopenhagenom, Leicester Cityjem i Portom, nešto slabijoj od one Dinamove, također nema ni boda pa je sramota hrvatskog prvaka nešto manja.

"Da, ali barem je zabio gol, pa je nešto uspješniji od Dinama," smije se Strupar, koji je nogometno ime u europskim okvirima stvorio igrajući u belgijskoj ligi i za njihovu reperzentaciju:

"Pratim ih jasno, gledao sam većinu utakmica u Ligi prvaka. Bojim se da neće puno napraviti u ovoj skupini s Leicester Cityjem, Portom i Kopenhagenom."



Jeste li odškolovali više?!

Neće ni Dinamo, čini se. Igrači već godinama pred kamerama ponavljaju kako im je Liga prvaka škola. Neki su je toliko puta ponovili da se već može reći kako su očajni učenici. No nisu svi europski, nogometni "patuljci" tako loši u školi. Modri bi se trebali ugledati na danskog prvaka.

"Dobar primjer Dinamu i Club Bruggeu mogao bi biti Kopenhagen, danska liga također nije među najjačima u Europi, pa je osvojio pet bodova ove godine i u prilici je plasirati se u drugi krug."

"Što treba Dinamu? Jasno je, ne bi trebao tako brzo i tako lako prodavati najbolje igrače, prije nisi mogao do 28. iz države, a danas odu bez napunjenih 18 godina. Ali glupo mi je uopće govoriti kako bi trebali ostati. Ne znam bih li ja, zov jakih liga i velikih klubova je snažan magnet. Novac te odvuče od sportskih ciljeva i gledaš samo kako ćeš si osigurati budućnost kad si mlad."

"Neki od ovih igrača će jednog dana igrati zapažene uloge u Ligi prvaka, ali vjerojatno ne u Dinamovom dresu. Obojica golmana, Livaković i Šemper, su taj potencijal. Za malog Šempera sam uvjeren, Filip Benković također bi mogao napraviti uspješnu karijeru."

"Ali treba vremena za stvoriti momčad koja će biti konkurentna u Ligi prvaka, a vrijeme je novac. Dinamo ga nema, pa je logično da teško može računati na rezultat," zaključio je Strupar.

Tablice vam donosi SofaScore - rezultati uživo

Pročitajte više