Earthtimes: Hrvatski navijači koketiraju s nacističkom ideologijom

INTERNET portal Earthtimes na svojim je stranicama objavio opširan članak o bliskoj povezanosti hrvatskog sporta i politike baziran na recentnim događajima, majicama "Hitler Jugenda" i "sveopćoj" podršci braće Kovač i NK Dinama HDZ-u.

Samo je poziv skupine poznatih osoba natjerao huliganske navijače splitskog Hajduka da odbace majice s ratobornim orlom i natpisom "Hajduk Jugend", piše Earthtimes podsjećajući na nedavne događaje s majicama dizajniranima po uzoru na nacističke simbole, orla koji u kandžama drži nacističku svastiku i nacistički omladinski pokret Hitler Jugend.

Međutim, isti izvor podsjeća i na prijetnju jednog člana Hajduk Jugenda koji je profesoru i povjesničaru Tvrtki Jakovini prijetio trganjem nogu zbog kritiziranja koketiranja Hajdukovih navijača s nacističkim simbolima. Također se navodi Jakovinina izjava kako su novonastala hrvatska država i njeno društvo tijekom 90-ih godina dozvolili pojavu takvih incidenata, a koji sada imaju svoje posljedice.

Međutim, sporne majice samo su jedan od mnogih sličnih slučajeva na stadionima, u košarkaškim arenama i u drugim sportovima, piše Earthtimes te podsjeća na politikom opterećenu hrvatsku prošlost koja datira iz razdoblja II. Svjetskog rata i osnivanja NDH, a koja je odigrala važnu ulogu u borbi protiv srpskih agresora i stvaranju Republike Hrvatske.

Mamić, Marković, Vrdoljak...

Earthtimes podsjeća na slučaj Dinamovog izvršnog dopredsjednika Zdravka Mamića koji "često psuje svoje protivnike nazivajući ih neprijateljima Hrvatske i djecom jugo-oficira".

"Sve su ovo simptomi nesigurnosti, čak i straha od Srba. Ne možemo se odmaknuti od uspoređivanja s našim susjedima i to nas, pored prošlosti iz II. Svjetskog rata, neprestano vraća unazad", prenosi Earthtimes izjavu profesora Jakovine.

Animozitet nije usmjeren samo protiv Srba. Navijači u Splitu u prošlosti su se izrugivali iz tamnoputih nogometaša, imitirajući majmune svaki puta kada bi neki Afrikanac ili Brazilac imao loptu u nogama.

Međutim, nisu samo mladi, neobrazovani i vjerojatno pijani navijači pokazali rasistima, već su se i neke ugledne osobe pokazale takvima.

"Crnac ne može trenirati hrvatsku nogometnu reprezentaciju. Ne znam ni za jednog crnog trenera nekog važnijeg kluba." - podsjetio je Earthtimes na prošlogodišnju izjavu predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Vlatka Markovića.

Njegova se opaska podudara s onom koju je svojedobno izrekao član Međunarodnog olimpijskog odbora Antun Vrdoljak: Svi naši momci žele biti poput Tonija Kukoča i Dine Rađe, ali nikad nisam čuo da neki od njih želi biti crnac", piše Earthtimes dodajući kako takve izjave u Hrvatskoj nikada nisu bile kažnjene, a u najboljem slučaju bile su gurnute pod tepih.

Patriotizam kao netolerancija prema drugima

Hrvatske političare Earthtimes opisuje dvoličnima jer se koriste i nogometom i njihovim navijačima za postizanje svojih ciljeva. Tako se podsjeća ne ovotjedni događaj u kojem je NK Dinamo javno izrazio podršku premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu.

Plakat koji promovira Sanadera potpisali su i braća Niko i Robert Kovač, hrvatski reprezentativci rođeni u Berlinu, a tu su i naturalizirani brazilski igrači Carlos i Etto te igrači bez prava biračkoga glasa poput Franka Guelle iz Obale Bjelokosti, njemačkog vratara Georga Kocha i Brazilca Jorgea Sammira.

Earthtimes na koncu članka donosi riječi Hrvoja Pranjka, analitičara i autora knjige o navijačima Dinama Bad Blue Boysima, koji je za njemačku agenciju dpa rekao: "Rastezljivost različitih oblika šovinizma koji okružuje hrvatski sport nije tek deformacija tradicionalnog sportskog animoziteta nas protiv njih. To je produkt klime isključivosti koja je stvarana od proglašenja nezavisnosti na ovamo. Djeca 90-ih, rođena u vremenu kada se patriotizam mjerio količinom netolerancije prema drugima, samo reflektiraju stavove svojih roditelja."

Prema njegovim riječima taj fenomen u laganom je opadanju, međutim to se događa presporo djelomice zahvaljujući i tolerantnom stavu hrvatskih vlasti prema takvom ponašanju.

R.I./Earthtimes

Pročitajte više