"El Pistolero" Suarez: Bio sam pijanac prije 14. godine

URUGVAJCI svog 23-godišnjeg napadača Luisa Suareza zovu El Pistolero. Razlog tome specifična su slavlja Ajaxova napadača nakon postizanja golova.

Kad god zabije, Suarez ispruži kažiprste na objema rukama dok ostale prste drži svijene te se potom "raspuca" u stilu revolveraša. Na Svjetskom prvenstvu u Južnoafričkoj Republici tako je slavio tri puta, u dresu Ajaxa prošle sezone čak u 35 navrata u 33 odigrana prvenstvena dvoboja.

"Vježbao sam to slavlje satima ispred ogledala", priznao je novinarima Urugvajac.

Kao i u puno puta ispričanoj priči o nogometnim zvijezdama koje su hodale po rubu, Suarez je također imao sve preduvjete da, umjesto na nogometnom travnjaku, završi kao akter podzemnih revolveraških obračuna.

Imao je danas jedan od najatraktivnijih napadača na tržištu jezivo djetinjstvo. U urugvajskom gradu Saltu, mjestu od stotinjak tisuća stanovnika, gdje se i rodio, sve je malog Luisa vodilo prema propasti. Njegov je otac napustio obitelj, suprugu i sedmero svoje djece kad je Luis imao devet godina.

"Bilo nam je vrlo teško. Da bih pomogao obitelji, preselio sam se u 500-tinjak kilometara udaljeni Montevideo. Radio sam tada ilegalno kao čistač. Da ne bismo svi skupa gladovali, pomagala nam je baka."

Paralelno uz dnevni posao Suarez se prijavio u nogometni klub Nacional iz Montevidea, najslavniji urugvajski klub.

"Nažalost, počeo sam piti i noću bauljati uokolo po gradu, a na treningu i utakmicama zabijao sam sve manje i manje golova."

Kad je navršio 14. godinu života, njegov ga je trener Ricardo odveo u stranu i rekao mu:

"Ili ćeš ćeš se dovesti u red i početi trenirati kako treba ili ću te najuriti", bile su riječi koje su Suareza spasile iz ralja siromaštva i maloljetničkog alkoholizma.

Danas je Suarez igrač koji je Urugvaj uveo u četvrtfinale Svjetskog prvenstva dvama fantastičnim pogocima protiv Južne Koreje. O njemu ponajviše ovise urugvajske nade u polufinale.

"Luis je genij s nogometnom loptom", rekao je njegov suigrač iz Ajaxa Eyong Enoh.

Ugovor s amsterdamskim Ajaxom, kamo je došao iz Groningena 2007. godine, koji ga je pak uzeo iz Nacionala godinu dana ranije za minimalnu odštetu, Suarez ima do srpnja 2013. godine. Želi se već ovog ljeta preseliti u jedan od ponajboljih europskih klubova. Volio bi najviše u Barcelonu, gdje mu živi djevojka Sofia:

"Moj je san zaigrati za Barcelonu", potvrdio je Suarez.

Na njegovu žalost, Katalonci su se ovog ljeta opredijelili za pet godina starijeg napadača iz Valencije Davida Villu te je teško vjerovati da će ih zanimati još jedan napadač, pogotovo za 40 milijuna eura, koliko za Urugvajca traže u nizozemskom klubu.

Pročitajte više