Elektrošokovima do boljih rezultata u videoigrama

AUSTRALSKA straživačka skupina HUMM u suradnji sa Sveučilištem Zapadne Australije razvija uređaj koji će elektrošokovima stimulirati mozak kako bi razmišljali brže i bolje. Svoj novi izum prvo planiraju prodati esport organizacijama.

>>ESPORT JE STIGAO NA AMERIČKE KOLEDŽE Može li uspjeti i na našim fakultetima?

Neuroznanost napreduje iz dana u dan, a veliku ulogu u tom polju igra i razvoj tehnologije. Facebook već radi na tehnologiji koja će misli pretvarati u tekst, a Neuralink Elona Muska razvija moždani implantant za povezivanje čovjeka i računala.

Ekipa istraživača u australskom Perthu ipak radi na nešto manje invazivnom projektu. Uređaj koji će se nositi na glavi bit će opremljen elektrodama koje će pratiti moždane funkcije. Prije nego što se dogoditi pad koncentracije ili gubitak fokusa, uređaj će prepoznati uzorak i blagim elektrošokovima stimulirati mozak. Uz predviđanje grešaka istraživači se nadaju da će uređaj moći udvostručiti kratkoročno pamćenje.
 
Jedan od istraživača, neuroznanstvenik Tim Fiori, smatra kako su gejmeri odlično tržište za ovakav tip uređaja, pošto su navikli nositi slušalice, a dugo igranje zahtjevnih videoigara ima određene sličnosti s profesijama u kojima bi uređaj mogao napraviti značajne iskorake, kao što su profesionalni vozači ili piloti. 
 
Profesionalnim gejmerima stimulansi nisu ništa strano, a s obzirom na rast esporta tržišta timovi i igrači tražit će bilo koji način da naprave prednost nad protivnicima. Ipak, nisu još objavljeni nikakvi službeni rezultati istraživanja. Svakako će biti zanimljivo vidjeti hoćemo li pomoću elektrošokova lakše pobjeđivati protivnike u videoigrama.
 

>>> Esport je jedan od najvećih globalnih fenomena današnjice. Nema relevantnog medija na svijetu koji ne izvještavaju o najvažnijim događanjima u esport industriji, a neke od najvećih globalnih kompanija ulažu stotine milijuna dolara kako bi na vrijeme ugrabile dio ovog brzorastućeg tržišta. Na Index Sportu pratite najnovije vijesti iz esporta, intervjue s najboljim profesionalnim gejmerima i uživajte u video klipovima i mečevima.

 

 

Pročitajte više