Engleski savez moli navijače da ne zvižde igračima dok budu klečali protiv Hrvatske

Foto: Reuters

UOČI utakmice između Hrvatske i Engleske krovna kuća engleskog nogometa poslala je pismo u kojem je zamolila svoje navijače da ne zvižde engleskim nogometašima dok budu klečali pred početak utakmice s Hrvatskom.

U dopisu je Savez objasnio da je čin klečanja akt mirnog prosvjeda protiv diskriminacije, nepravde i nejednakosti.

"Potičemo one koji se protive ovoj akciji da razmisle o poruci koju šaljete igračima koje podržavate. Molimo vas da poštujete njihove želje i ne zaboravite da bismo svi trebali biti jedinstveni u borbi protiv diskriminacije. Zajedno. Potrudit će se za vas. Dajte sve od sebe za njih", stoji u pismu.

S druge strane, Hrvatska je jedna od nekoliko reprezentacija koje neće klečati.

"Hrvatski nogometni savez smatra da svi igrači imaju pravo na svoje mišljenje o ovakvim temama i pravo na odabir kako će se prema tome postaviti. Hrvatski reprezentativci zajednički su odabrali prije utakmice s Belgijom kako neće klečati te su mirnim stavom poštovali klečanje svojih belgijskih kolega. Hrvatski nogometni savez poštuje stav hrvatskih reprezentativaca te neće nametati obvezu klečanja koje u kontekstu hrvatske kulture i tradicije ne predstavlja simbol borbe protiv rasizma ili diskriminacije", objasnio je HNS nakon utakmice.

Iz HNS-a su dodali da klečanje u znak podrške pokretu BLM (Black Lives Matter) nije dio UEFA-ina protokola te da hrvatski igrači nisu obavezni klečati.

Pročitajte više