Englezi tek u drugoj jakosnoj skupini uoči ždrijeba kvalifikacija za SP?

PORAZ protiv Hrvatske mogao bi se negativno odraziti na englesku nogometnu reprezentaciju i uoči nedjeljnoga ždrijeba kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi.

U petak će Fifa obznaniti i službenu rang ljestvicu reprezentacija, koja će ujedno formirati i jakosne skupine  za ždrijeb kvalifikacija za SP 2010. u Južnoj Africi. Lako je moguće da Englezi skliznu u drugu jakosnu skupinu.

Prošloga je mjeseca Engleska zauzela 11. mjesto, od čega deveto u Europi, što bi joj bilo dovoljno za ulogu nositelja u devet skupina europskog dijela kvalifikacija. Hrvatska je trenutačno 10. na Fifinoj ljestvici, a ujedno osma najbolja europska reprezentacija i osvanut će u prvoj jakosnoj skupini.

Englezima poziciju ugrožava poraz protiv Hrvatske. Dobit će određene bodove uslijed pobjede protiv Austrije prošloga petka u Beču, ali kako je bila riječ o prijateljskoj utakmici, taj dvoboj nema posebnu težinu pri skupljanju bodova za mjesto na rang ljestvici. Engleze bi mogli preskočiti Grčka, koja je na aktualnoj ljestvici 14. te Rumunjska koja zauzima 13. mjesto. Grci su pobijedili u obje posljednje kvalifikacijske utakmice, a Rumunji u jednoj od dvije. Na 12. je mjestu Škotska, ali je porazom protiv Italije izgubila mogućnost preskočiti Engleze.

Složeni Fifin sustav kreiranja rang ljestvica uključuje sve rezultate u posljednje četiri godine, s različitim tretmanom službenih i prijateljskih utakmica pa je ovoga časa, uz još neke dodatne 'finese' pri pravilima, teško predvidjeti točan izgled ljestvice.

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više