NBA

Netsi bi mogli otpisati necijepljenog Irvinga za ovu sezonu, a možda i zauvijek

Foto: AP Photo/Kathy Willens/Guliver

NAKON što je Andrew Wiggins nevoljko primio cjepivo protiv covida, Kyrie Irving ostao je jedini NBA igrač podložan zabrani lokalnih zdravstvenih institucija o okupljanjima u sportskim dvoranama, koja mu priječi da igra na domaćim utakmicama.

Ostane li zvijezda Brooklyn Netsa čvrsta u svom uvjerenju, u skladu s dogovorom NBA lige i Udruge igrača, za svaku propuštenu utakmicu izgubit će postotak plaće u vrijednosti od 381.000 dolara, odnosno 15.6 milijuna na razini cijele sezone.

Ne može ni trenirati s momčadi u New Yorku, ali Netsi se ne misle zbog njega seliti

To je njegov problem, ali njegova odluka probleme stvara i drugima, posebno njegovom klubu koji ne može računati na jednog od svoja tri superstara. Budući da se zabrana u New Yorku odnosi i na treninge, Irving ne smije niti trenirati sa suigračima, a nije se smio pojaviti ni na Media Dayu pred početak priprema. 

Netsi su prvi dio priprema odradili u San Diegu, ali sad su se vratili u New Yorku i ne namjeravaju se micati zbog jednog igrača, ma kako se on zvao.

"Ne, ovo je naš dom. Ovdje ćemo i dalje trenirati, imamo skoro cijelu skupinu igrača", rekao je trener Steve Nash.

Dugi periodi domaćih utakmica

Pogled u raspored Netsa otkriva da jedinu predsezonsku utakmicu igraju u ponedjeljak u Philadelphiji. Do tada će, pišu Adrian Wojnarowski i Brian Windhorst za ESPN, Irving već propustiti 10 dana treninga. Nakon toga, Netsi prvih šest utakmica nove sezone igraju kod kuće, što znači da će proći još 11 dana do trenutka kad im se kontroverzna zvijezda opet bude smjela priključiti. Takve će se situacije ponavljati tijekom sezone, u jednom razdoblju u studenome i prosincu Netsi će biti kod kuće 20 od 26 dana.

ESPN piše kako njegovi izvori tvrde da Netsi gube strpljenje s Irvingom te da dvoje hoće li mu dopustiti da odlazi iz momčadi i vraća se ili će jednostavno cijelu sezonu igrati bez njega. Trpjeli su njegove ispade i prošle sezone, kad je u dva navrata odlazio iz momčadi na tjedan ili dva zbog "osobnih razloga". Neko vrijeme uopće nisu znali gdje je ni hoće li se vratiti.

Miriše na trejd. A Sixersi vrebaju novu zvijezdu

Odluče li se Netsi za drugu varijantu, moguće je da je Irving odigrao svoju posljednju utakmicu za Netse. Iako mu ugovor vrijedi do ljeta 2023., ima igračku opciju za posljednju sezonu te može postati slobodan igrač. Osim toga, kakva Netsima korist od igrača kojeg plaćaju gotovo 35 milijuna dolara da ne igra?

S obzirom na situaciju u obližnjoj Philadelphiji, gdje Ben Simmons inzistira na odlasku i bojkotira pripreme, a Sixersi ga se ne žele odreći dok im se ne otvori mogućnost da u trejdu dobiju drugu zvijezdu, možda sve vodi prema blockbuster razmjeni između dvaju rivala u borbi za prevlast na Istoku.

Pročitajte više