Euroliga mijenja format: Manje utakmica po skupinama, više borbe u doigravanju

NAJELITNIJE klupsko košarkaško natjecanje u Europi, Euroliga, sljedeće će sezone promijeniti svoj format igranja. Čeka se još samo potvrda Euroligaške skupštine.

Datum potvrde trebao bi biti 7. srpnja, kada se Skupština sastaje, a prema novom formatu klubove očekuje manje igranja po skupinama, a više borbe u doigravanju.

Za razliku od prošlogodišnje tri skupine sa po osam momčadi, prijedlog je da od sljedeće sezone u osnovnom dijelu natjecanja postoje četiri skupine sa po šest momčadi. Klubovi bi se međusobno ogledali dva puta, što znači da bi se broj prošlogodišnjih nadigravanja sa 14 smanjio na deset u osnovnoj fazi natjecanja.

Druga promjena odnosi se na četvrtfinala u kojima se više ne bi igralo na dvije pobjede, već na tri. Top 16 i Final Four neće doživjeti promjene.

"Želimo unijeti više drame u prvi dio natjecanja, koji se do sada čini previše opuštenim i sadržavao previše utakmica koje su naše momčadi morale igrati uz domaća natjecanja", objasnio je direktor Eurolige Jordi Bertomeu.

Popis klubova za sezonu 2008./09:

Hrvatska: KK Cibona
Francuska: Le Mans, Nancy

Njemačka: Alba Berlin
Grčka: Olympiakos, Panathinaikos, Panionios
Izrael: Maccabi
Tel-Aviv Italija: Air Avellino, Armani, Siena, Lottomatica
Litva: Kaunas
Poljska: Sopot
Rusija: CSKA
Srbija: Partizan
Slovenija: Union Olimpija
Španjolska: Barcelona, Real Madrid, TAU Ceramica, Unicaja, Jovetut
Turska: Efes, Fenerbahče

Totalsport
Foto: AFP

Pročitajte više