Evertonu bi ukupno moglo biti oduzeto čak 19 bodova

Foto: EPA

ENGLESKI prvoligaš Everton izgubio je deset bodova odlukom čelništva Premier lige. Klub iz Liverpoola kažnjen je zbog kršenja propisa o održivosti i profitu Premier lige. Najveća kazna u povijesti Premier lige na snagu je stupila odmah pa je Everton pao u zonu ispadanja. Očekuje se da će klub uložiti žalbu na odluku.

I dok će Everton žalbom pokušati ublažiti kaznu, morat će se pripremiti za još jedan pravni postupak. Tri druga engleska kluba podigla su tužbu protiv Evertona i traže odštetu od 300 milijuna funti (oko 342 milijuna eura). Radi se o Burnleyju, Leicesteru i Leedsu.

U slučaju bankrota oduzima se još bodova

Everton je prošle sezone ostanak u Premier ligi izborio zahvaljujući tome što je imao dva boda više od Leicestera i pet bodova više od Leedsa, koji su ispali u Championship. Godinu ranije Everton se spasio tako što je imao četiri boda više od Burnleyja.

Čelnici spomenuta tri kluba zaključili su da je Everton zbog kršenja financijskih propisa trebao i ranije biti kažnjen pa u tom slučaju oni ne bi bili ispali iz Premier lige. Klubovi su procijenili da je svaki od njih ispadanjem u Championship oštećen za oko 100 milijuna funti, a komisija koju je sastavila Premier liga odluku o njihovoj tužbi donijet će prije kraja sezone.

Ako donese odluku da im Everton mora isplatiti odštetu, to će klub gotovo sigurno gurnuti u niži rang. Trenutni vlasnik Farad Moshiri klub je već doveo u nezavidnu financijsku situaciju i u slučaju da tužba tri kluba bude usvojena, Everton će morati proglasiti bankrot, a prema pravilima Premier lige to znači automatsko oduzimanje devet bodova. Vrlo je moguće da bi s ukupnim minusom od 19 bodova Everton ispao iz lige.

 

Pročitajte više