Evo kako će u budućnosti izgledati Svjetsko prvenstvo

Foto: Fifa, Getty Images / Guliver image

PO PRVI put nakon 1998. godine širi se format Svjetskog nogometnog prvenstva. Fifa je otvorila 16 dodatnih pozicija. U nokaut fazi SP -a gledat ćemo 32 reprezentacije.

>>> UŽIVO S TWITTERA: Navijači diljem svijeta bijesni: Ubili ste nogomet! 

Autor projekta je Gianni Infantino, Talijan koji je godinama lupao pečate Seppu Blatteru i Michelu Platiniju, nadživio ih i poveo kriminalnu organizaciju biznismena u veliku transformaciju. Nakon što su Amerikanci i Švicarci pohapsili sve važne nogometne dužnosnike, Infantino je izašao na izbore s programom povratka nogometa nogometašima i proširenja njegovih granica. Glavna ideja bila je proširenje Svjetskog prvenstva, a Vijeće FIFA-e danas je izglasalo taj projekt koji kreće od 2026. godine. Ideja je inicijalno Blatterova, ali Infantino je otišao korak dalje i otvorio  prostor za još osam momčadi.

Kako će, dakle, od 2026. godine izgledati Svjetsko prvenstvo? 

KLJUČNI PODACI:

U prvoj fazi natjecanja 48 reprezentacija bit će podijeljeno u 16 skupina po tri reprezentacije.
Dvije prvoplasirane idu u nokaut fazu. Broj utakmica raste sa 64 na 80. Svaka momčad odigrat će barem dvije utakmice. Za naslov svjetskog prvaka i dalje će biti potrebno sedam utakmica, a turnir će bez obzira na proširenje i dalje biti odigran u okviru 32 dana. FIFA time barem donekle gasi bunu jakih klubova koji imaju gust međunarodni raspored.

Zbog kritika da bi posljednja utakmica u skupini mogla biti kalkulantska, Fifa razmišlja da uvede penale nakon remija u regularnom dijelu utakmica u skupini, odnosno da ukine neriješeni ishod. To još nije potvrđeno.

Fifa danas ima 211 članica, a nastup na SP-u izborit će prema novim pravilima gotovo četvrtina. Europljani se žale da će proširenje smanjiti utjecaj dominantnih ekipa, europskih i južnoameričkih. Govori se čak i o ujedinjenju kvalifikacija Južne i Sjeverne Amerike.


Infantinovu ekspanziju isprobao je njegov bivši šef Michel Platini koji je ustrojio EP s 24 reprezentacije.

 

Mijenjat će se i sustavi kvalifikacija. U europskim kvalifikacijama za SP sada se natječu 54 ekipe. Europa daje najviše sudionika na SP-u, njih 13 (s Rusijom kao domaćinom idućeg SP-a 14). Afrika daje pet, CONCACAF 3,5 (četvrti igra interkontinentalni play off), Azija 4,5 Oceanija jednog interkontinentalnog kvalifikanta te Južna Amerika 4,5.

Nijemci su za sada jedni podignuli glas i pitali što će biti s kvalifikacijama. FIFA je ostala nedorečena po tom pitanju. Najviše će profitirati Afrika i Azija, dok će se Europa boriti najviše za tri od 16 dodatnih mjesta.

Za razliku od sustava kvalifikacija koji još nije definiran, zna se koliko je očekivano povećanje zarade. Najveći rast prihoda očekuje se od tv prava i sponzora

"Ne postoji ništa što zemlju više povezuje s nogometom nego nastup za SP. Nismo financijski motivirani, ali moguće je da ćemo rasti"

Očekuje se povećanje prihoda za oko 600 milijuna eura, na ukupnih nešto više od šest milijardi, prema prvim studijama FIFA-e.

13 ekipa nastupilo je na prvom SP-u u Urugvaju, četiri europske, među njima i Jugoslavija.

Pročitajte više