RIO KAŽE DA JE SPREMAN Index donosi kadrove olimpijske džungle

Foto: Brazilsko ministarstvo sporta

SVA BORILIŠTA za Olimpijske igre u Riju konačno su završena, sportaši će se na Olimpijskim igrama u Riju natjecati u 33 različite sportske arene u samo 12 dana. Brazilci su iskoristili 18 postojećih sportskih arena koje su prilagodili potrebama Igara, napravili su osam novih sportskih borilišta, a sedam podigli privremeno, te će ih srušiti po završetku. Index vam donosi fotografije Brazilskog ministarstva sporta, koje se pohvalilo kako je olmpijska džungla spremna za početak prvih povijesnih igara u Južnoj Americi.

Do početka je ostalo nešto manje od mjesec dana, a organizator tvrdi kako borilišta već sutra mogu ugostiti sportaše iako su Igre imale mnogo problema pri organizaciji, bile su čak suočene s otkazivanjem. Naime prijetio im je Zika virus, Brazilce je tresla ekonomska i politička kriza, ruskim atletičarima zabranjen je nastup zbog dopinškog skandala, ali Brazilci su ipak uspjeli zakrpati sve rupe i spremni su prihvatiti preko deset tisuća sportaša iz ukupno 200 zemalja, koji će se natjecati u 48 sportova.

Prvi put ceremonija otvaranja neće biti na Olimpijskom stadionu

Igre u Riju prve su koje će se održati na portugalskom govornom području, specifične su i po tome što su ljetne olimpijske igre, a u zemlji domaćinu sad je zima, i premijerno ceremonije otvorenja i zatvaranja neće biti upriličene na Olimpijskom stadionu, nego u nogometnom hramu, legendarnoj Maracani, kako uostalom i priliči zemlji u kojoj je taj sport religija.

Većina borilišta nalaze se u širem gradskom području Rio de Janeira, samo će se uvodne utakmice nogometnog turnira igrati na stadionima u Sao Paolu, Belo Horizonteu, Salvadoru, Brasiliji i Manausu. Natjecanja u Riju bit će razmještena u četiri olimpijske zone, Barri, Copacabani, Deodoru i Maracani.

Najveće borilište je stadion Maracana

U Barri je većina najvažnijih sportskih borilišta za hrvatske sportaše, uključujući Sportski park i Olimpijsko selo u kojem će živjeti, a u toj zoni bit će i golf-teren, na kojem će svoju premijeru imati najnoviji olimpijski sport. Hrvatski rukometaši igrati će svoje utakmice u Futura Areni, a naši vaterpolisti borit će se za medalje u obližnjem Maria Lenk Acuatic centru, gdje će se održati i plivačka natjecanja. Braća Sinković također će se boriti za medalje u toj zoni, na stadionu Lagoa.

Olimpijski stadion je u zoni Deodoro, hrvatski sport na njemu bi također mogao podići koje odličje, naime Sandra Perković tamo će bacati disk. Najveće olimpijsko borilište bit će Stadion Maracana sa 74 tisuće mjesta, ona će ugostiti ceremoniju otvorenja i zatvaranja, a Neymar i društvo trebali bi na njoj isprati gorak okus debakla na Copi Americi u finalu nogometnog turnira.

Hrvatski jedriličari pokušat će dodati koju medalju u hrvatsku košaricu u odvratnoj baruštini koja zapljuskuje Copacabanu, a jedan od simbola Rio de Janeira na svom će pijesku ugostiti turnir u odbojci. U galeriji fotografija pogledajte sva borilišta na kojima će se natjecati 78 hrvatskih olimpijaca koji su dosad izborili igre, 5. kolovoza predvodit će ih vaterpolist Josip Pavić na svečanom otvorenju na legendarnoj Maracani. Rio kaže da je spreman.

Pročitajte više