hnl europa

Evo za koga trebaju navijati Hajduk i Rijeka u finalu Europa lige

Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

RASPLET polufinala Konferencijske lige i Europa lige, koja su igrana sinoć, značajno utječe na hrvatske klubove. Točnije, na to u koji će eurokup iduće sezone osvajač Hrvatskog kupa. Za taj trofej 26. svibnja bore se Hajduk i Rijeka. Dan ranije finale Konferencijske lige igraju Roma i Feyenoord.

Zašto Hajduk i Rijeka navijaju za oba finalista Konferencijske lige?

Od ishoda njihovog finala za osvajača Hrvatskog kupa bitnije je kako će talijanski i nizozemski velikan okončati sezonu u nacionalnim prvenstvima. Ako Roma ostane među prvih šest, a Feyenoord među prve tri momčadi, ostvarit će se jedan scenarij potreban da osvajač Hrvatskog kupa ode u Europa ligu.

Inače, pobjednik Hrvatskog kupa ulazi u treće pretkolo Konferencijske lige ako ujedno ne bude i prvak Hrvatske. Rijeka to više ne može biti, ali može Hajduk. Ako pak Hajduk osvoji i Kup i prvenstvo, u treće pretkolo se iz drugog penje klub koji HNL završi na drugom mjestu.

Vratimo se tome kako se osvajač Hrvatskog kupa može popeti iz Konferencijske u Europa ligu. Nogometni analitičar Tomislav Globan ističe da je sve jasno oko toga što Hajduku ili Rijeci treba što se tiče finalista KL-a, ali da je problem Europa liga, gdje je situacija daleko kompliciranija.

U svakom slučaju protiv Eintrachta

Tamo se u finalu 18. svibnja sastaju Eintracht i Rangersi. Rivalima iz Jadranskog derbija u finalu Kupa nikako ne odgovara da EL osvoji njemački velikan. Trijumf škotskog otvara par kombinacija, ali još se ne zna za koju će se UEFA odlučiti.

Ako Rangersi osvoje EL i budu drugi u škotskom prvenstvu (što je izgledno), otvara se rupa u trećem pretkolu Lige prvaka, koja se može popuniti na dva načina. Jedan od njih je da se klubovi iz trećeg pomiču u četvrto pretkolo LP-a. To bi značilo da u treće pretkolo EL-a upada i hrvatski osvajač Kupa, ali ponavljamo, UEFA još nije odlučila kako riješiti ovu situaciju. 

Pročitajte više