LIGA PRVAKA

Evo zašto je Manchester City izbačen iz Lige prvaka

Foto: Getty Images / Guliver Image

MANCHESTER CITY izbačen je iz Lige prvaka na dvije godine i mora platiti 30 milijuna eura zbog kršenja financijskog fair playa, objavila je UEFA.

U međuvremenu City se opravdava u priopćenju, a mediji zbijaju šale na njihov račun.

Što je točno financijski fair play?

Riječ je o skupu pravila koja su donesena 2009., ali su se počela primjenjivati tek od sezone 2011./2012.

Najkraće rečeno, FFP je implementiran u nogomet kako bi se osiguralo da klubovi ne troše više od onoga što zarađuju. UEFA je jasno dala do znanja da klubovi koji su pod njenom ingerencijom ''moraju dokazati da su podmirili svoje račune.''

Kod regulacije FFP-a treba jasno razdvojiti dvije situacije. Prva je ona kad vlasnik ulaže vlastita sredstva u klub. U tom slučaju klub može u tri godine biti u minusu od 30 milijuna eura. No, ako vlasni ne ulaže vlastita sredstva, tada je dozvoljeni minus čak šest puta manji, odnosno iznosi pet milijuna eura.

Sankcije za nepoštivanje tih odredbi su u rangu od financijske kazne do izbacivanja iz europskih natjecanja.

Engleski je klub navodno zaobilazio pravila kada je u pitanju poslovanje sa sponzorima povezanim s vlasnicima kluba. Football Leaks je, u suradnji s njemačkim Der Spiegelom, objavio dokumente prema kojima se može zaključiti da je City pokušao zaobići neka UEFA-ina pravila oko financijskog fair playa. City je navodno dobivao financijske injekcije od investitorske kompanije iza koje stoje Ujedinjeni Arapski Emirati. Novac je upumpavan kroz sponzorske ugovore s kompanijama kao što je Etihad, glavni sponzor kluba.

Već mjesecima City je predmet istrage UEFA-inih regulatornih tijela, koja su se više puta sastajala u Nyonu kako bi raspravljala o zaključcima istrage, a sada je i službeno UEFA objavila kaznu, na koju klub ima pravo žalbe pred Međunarodnim sudom za sport, koji jedini može pobiti odluku iz Nyona.

Kako je sve počelo?

Priča se zakotrljala u studenom 2018. kad je njemački magazin dobio na uvid novi niz dokumenata koji optužuju City za ozbiljno kršenje financijskog fair playa (FFP).

Der Spiegel je objavio kako su bili u posjedu dokumenata u kojima dužnosnici Cityja raspravljaju kako izbrisati manjak od skoro 10 milijuna funti.

Ključan je bio rastanak s Mancinijem

Isti je magazin napisao kako je financijski direktor kluba Jorge Chumillas poslao poruku vodstvu kluba u kojoj tvrdi kako će imati manjak od 10 milijuna funti zbog raskida ugovora s bivšim menadžerom Robertom Mancinijem.

"Mislim da je jedino rješenje dodatna količina sponzorskog novca koja bi prikrila jaz", napisao je Chumillas dodavši jedan uvjet.

"Kako bismo izbjegli UEFA-ine sankcije, ugovori moraju imati datum kao da su dogovoreni početkom sljedeće sezone."

Deset dana nakon završetka sezone 2013./2014. Chumillas je dogovorio sponzorske ugovore kojima je klub pokrio dio minusa - 1,5 milijuna funti je platio glavni sponzor Etihad, 5,5 milijuna funti je platila turistička zajednica Abu Dhabija, a 0,5 milijuna funti investicijski fond Aabar.

Kad je Chumillas pitao svog kolegu Simona Pearcea mogu li mijenjati datum, Pearce je navodno odgovorio:

"Naravno, možemo učiniti ono što želimo."

Embed from Getty Images

Upleten je i Infantino?

Također, u svibnju 2018. godine Der Spiegel i European Investigative Collaborations, mreža međunarodnih medija, objavili su niz dokumenata koje je prikupila platforma Football Leaks koja se bavi otkrivanjem nepravilnosti u svjetskom nogometu.

Ti dokumenti su optuživali Manchester City i PSG zbog kršenja pravila FFP-a, ali i sadašnjeg predsjednika FIFA-e Giannija Infantina i bivšeg predsjednika UEFA-e Michela Platinija koji su im u tome pomogli.

Infantino je navodno dok je bio glavni tajnik UEFA-e 2014. godine omogućio PSG-u i Manchester Cityju minimalne kazne zbog kršenja financijskog fair-playa. Klubovi su trebali platiti najmanje 60 milijuna eura kazne, a na koncu su platili po 20 milijuna eura.

VIDEO Pep Guardiola o tome hoće li Messi doći u Manchester City.

Pročitajte više