NBA

Faca igrača koji usred utakmice saznaje da je trejdan objašnjava američki sport

Screenshot: Youtube

HARRISON BARNES doživio je ono što igrači u NBA-u ne zamišljaju ni u najgorim morama. U postupku tradea, zamjena igrača, najbolje se ogleda sva brutalnost američkog profesionalnog sporta.

Ne samo da nema nikakvog sentimenta u tome da se "franšiza" hladno odrekne nositelja i ključnog igrača, nego se pri tome igrača apsolutno ništa ne pita, niti on ima pravo glasa. Trade je za njegovu žrtvu u Americi neminovan i neizbježan, poput poreza ili smrti.

Postoje razni načini na koje igrač sazna da ga klub odbacuje i nijedan nije bezbolan, ali krenimo redom, od najmanje lošeg prema najgorem; klub ga o tome obavijesti neposredno prije zamjene, zatim način koji je posebno popularan u zadnje vrijeme - da o tome sazna na društvenim mrežama. 

Ili pak da to čuje od suigrača ili gledatelja uz teren dok igra utakmicu kluba za koji je mislio da je njegov. 

Upravo to, najbrutalnije, dogodilo se Barnesu, koji je to da je trejdan iz Dallasa u Sacramento za Justina Jacksona i Zacha Randolpha saznao na klupi.

Mavericksima se pred kraj prijelaznog roka (u četvrtak) toliko žurilo da nisu mogli čekati kraj utakmice koja se igrala u srijedu navečer, ili da barem Barnes ne bude na terenu ili na klupi, kako bi objavili da je trade riješen. 

Bešćutno su to napravili dok je Barnes igrao za njih i ubacio 10 koševa u pobjedi nad Charlotteom. 

Nakon što je sve bilo dogovoreno, Barnesa su povukli na klupu i nije se vraćao u igru u posljednjoj četvrtini.

Tako su odbacili drugog najboljeg strijelca momčadi, NBA prvaka 2015. s Golden Stateom i osvajača olimpijskog zlata 2016. s američkom reprezentacijom. 

Barnes je u Dallas stigao na ljeto 2016. kao slobodan igrač iz Golden State Warriorsa, koji su taman završili rekordnu sezonu sa 73 pobjede, ali i šokantnim porazom u velikom finalu od Clevelanda nakon što su vodili 3:1 u seriji. Njegovim odlaskom otvorilo se mjesto za dovođenje Kevina Duranta i stvaranje supermomčadi koja je pokorila NBA ligu protekle dvije sezone, a najvjerojatnije će i ove.

U samom trejdu nema ništa sporno, Mavsi su se odrekli vrlo dobrog, ali skupog igrača koji iduće sezone može aktivirati jednogodišnje produljenje ugovora vrijedno 25 milijuna dolara. Zamijenili ga mlađim Jacksonom i doveli prekaljenog Randolpha koji će do kraja sezone popuniti rupu pod koševima nastalu nakon trejda za Porzingisa, u kojem su ostali bez prvog centra DeAndrea Jordana.

Sporan je tajming, koji je razljutio mnoge, a posebno LeBrona Jamesa koji se odmah obratio košarkaškom svijetu.

Ali nije LeBron jedini koji je ostao zapanjen trejdom koji je previše čak i za Amerikance. 

Ovo su neke od reakcija na Twitteru na facu koju je Barnes složio kada je posljednji put sjeo na klupu Mavericksa: 

Pročitajte više