Fanatični Turci ne odustaju: Na strani favoroziranih Nijemaca pritisak, a na našoj Allah

NITI nakon što su doslovno ostali bez pola momčadi i kada u polufinalni dvoboj kreću sa samo dvije zamjene i rezervnim vratarom, sretne i spretne Turke ne napušta optimizam.

A zašto i bi? S količinom sreće koja ih je pomazila na ovom Euru, nemaju se čega bojati. Dovoljno je samo da u sudačku nadoknadu ne uđu s prevelikim zaostatkom i uopće nema sumnje da će na kraju još jednom obradovati pomahnitalu Tursku koja ovih dana živi samo za svoje heroje.

"Njemačka je favorit, ali i mi imamo jako dobru momčad i ako nastavimo kako smo krenuli ne trebamo se brinuti. Imamo zaista puno samopouzdanja", izjavio je jedan od ponajboljih Turaka Hamit Altintop, te je obrazložio svoj optimizam:

"Ne brinu nas previše ozljede i izostanci zbog kartona. Svi igrači koje imamo su jako dobri i sigurno će dati sve od sebe. Budimo iskreni, kada igraš u polufinalu, motiv je zaista velik. Vjerujem da su šanse 50 - 50 posto. Mislim da bi mogli postati druga Grčka."

Nedostatak igrača Turci liječe zajedništvom i fanatičnošću.

"Svi naši igrači su vrlo fleksibilni i mogu igrati gotovo sve pozicije. Najbitnije je da svi govorimo turski jezik", objašnjava Altintop bacivši otrovnu strelicu prema njemačkom taboru sastavljenu od različitih nacija i rasa.

Polufinalni dvoboj neće biti spektakl samo u Baselu i Turskoj. Milijuni Turaka naseljenih u Njemačkoj okupirat će trgove i ulice najvećih gradove.

Pretpostavlja se da će samo u Berlinu oko 500 tisuća Nijemaca i Turaka zajedno gledati povijesni dvoboj na tri gigantska video zida smještena ispred Branderburških vrata. Policija je već sada spremila posebne mjere i dodatne snage kako bi mogla reagirati na najgore iako se nadaju kako bi se nasilje ipak moglo izbjeći.

Turska se već sada nalazi u nepoznatom području, jer nikada u povijesti nije prošla u polufinale Europskog prvenstva, stoga se čini opravdanim njihov status potpunog autsajdera u susretu s Njemačkom.

No, upravo taj status autsajdera je ono što odgovara Turcima, pogotovo tom ubojici velikih Semihu Senturku.

"Svi smatraju da je Njemačka veliki favorit, ali malo ljudi zna da nama to nije bitno i daje nam samo dodatnu motivaciju. Imamo veliku vjeru sami u sebe i zaista smo ponosni onim što smo do sada postigli. Smatram kako je Njemačka ta koja mora strepiti jer se radi o samo 90 minuta u kojih se može svašta dogoditi." - rekao je Semih Senturk.

Turski napadač specijalizirao se za golove odluke i smatra se najubojitijom rezervom na Euru.

"Da budem iskren, u trenutku kada je Hrvatska dala gol mislio sam da je to zaista kraj za nas. No, nakon što smo primili gol izbornik Fatih Terim uputio nam je riječi podrške i rekao da samo nabijamo loptu prema njihovom kaznenom prostoru. Onda se u jednom trenutku lopta odbila do mene, a ja sam uz pomoć Alaha zapucao i zabio. To je zgoditak koji ću pamtiti cijeli svoj život.

V.B./M.P.
Foto: AFP

Pročitajte više