Federer nahvalio Ćorića prije sutrašnjeg dvoboja: "Stvarno je napredovao"

Foto: EPA-EFE

ROGER FEDERER pobijedio je Keija Nishikorija u četvrtfinalu Šangaja, a u polufinalu će igrati protiv drugog najboljeg hrvatskog tenisača Borne Ćorića.

15 godina stariji Federer je po mnogima najbolji tenisač svih vremena. Takav status često uplaši Federerove protivnike posljednjih godina koji baš zbog toga ne odigraju svoj najbolji tenis, ali ne i Borna Ćorić. 21-godišnjak živi za velike trenutke.

"Volim veliku pozornicu i velike mečeve. Ali da bi igrao velike mečeve, moram pobjeđivati slabije protivnike", rekao je Ćorić u jednom od intervjua za ATP.

I u pravu je. Laslo Đere, Feliciano Lopez, Cameron Norrie samo su neki od kvalitetom lošijih tenisača koji su pobjeđivali Ćorića ove sezone. Ipak, kada je najteže i Borna je najbolji. Wawrinka u prvom, Kyrgios u drugom i Del Potro u trećem kolu mu je bio potencijalni ždrijeb u Šangaju i većina je prognozirala ispadanje u prvom od iskusnog Švicarca. To se nije dogodilo. Ćorić je slavio u tri seta, Kyrgios se nije ni plasirao u drugo kolo jer mu se u Šangaju iz godine u godinu zbog nekog razloga ne da igrati tenis, a Del Potro mu je predao zbog ozljede, iako je drugi hrvatski reket bio ravnopravan suparnik na terenu do tog trenutka. Borna ovaj tjedan napokon igra dobar tenis u Aziji nakon razočaranja u Pekingu i Shenzenu gdje je ispadao u prvim kolima. 

"Bit će jako težak meč"

Svjestan je toga i Roger Federer koji zna da mu sutra od 14 sati po hrvatskom vremenu neće biti lagano na centralnom terenu Mastersa u Šangaju.

"Borna je stvarno napredovao. Ulazi više u teren i napada puno češće nego u prošlosti. Mislim da će biti jako težak meč. Ima dobru obranu, sada radi i dobru tranziciju iz obrane u napad i ima solidan servis. Igra dobar turnir ovdje. Uvijek sam igrao protiv njega kada je u dobroj formi", rekao je Federer, a njegove izjave prenosi ATP.

I doista, ako ne računamo prvi dvoboj ove dvojice kada je Borna kao tinejdžer izgubio u Dubaiju 6:2, 6:1, Ćorić je u preostala dva dvoboja igrao jako dobro. Čak i u Dubaiju je kao 18-godišnjak igrao u polufinalu protiv Švicarca nakon što je izbacio Andyja Murraya u četvrtfinalu, ali Federer je tada jednostavno bio prejak.

Ove sezone prvo su se suočili u polufinalu Indian Wellsa. Ćorić je igrao sjajan turnir, odigrao vrhunski meč koji je vjerojatno trebao dobiti, ali nije iskoristio ponuđene prilike. Priznao je to i Federer tada.

Osvetio se nekoliko mjeseci kasnije i to na travnatoj podlozi, gdje je Ćorić do ove sezone imao omjer 2:7. A onda se dogodio Halle. Ćorić je ponovno imao težak ždrijeb, u prvom kolu igrao je protiv prošlogodišnjeg finalista i domaće uzdanice Alexandra Zvereva. Ćorić ga je pomeo s terena. Jedini set na turniru uzeo mu je upravo Federer, ali Borna je odigrao bolje odlučujući set i uzeo najveći naslov u karijeri.

Nekoliko mjeseci kasnije, sada se ponovno susreću. Dvadeseterostruki osvajač Grand Slam turnira protiv 21-godišnjaka s dva ATP naslova. Ipak, Ćorić nije bez šansi. Federer igra sličan turnir kao u Halleu, gdje je jako oscilirao. Protiv Nishikorija je danas odigrao možda i najbolji meč turnira pa je i njegova forma u usponu, ali to nije dominantan Federer kakvog smo navikli gledati posljednjih godina. Favorit je, ali Ćorić nema što izgubiti. Kako god završi, Borna će od sljedećeg tjedna biti minimalno 14. tenisač svijeta, a ako pobijedi, skočit će na 13. poziciju.

Najbolja sezona u karijeri za Bornu Ćorića se nastavlja. Nova pobjeda nad najvećim svih vremena dodatno bi podignula već visoko samopouzdanje drugog hrvatskog reketa.

Pročitajte više