Ferrer lovi treći naslov u Šangaju

PRVI finalist teniskog ATP tunira iz Masters serije 1000, koji se ovog tjedna igra u kineskom Šangaju, je Španjolac David Ferrer koji je s 2:1 u setovima bio bolji od sunarodnjaka Feliciana Lopeza.

Ferrer je u 11. međusobnom susretu sa sunarodnjakom Lopezom slavio tek peti put, što znači da je uoči ovog dvoboja jednu godinu stariji Lopez imao bolji omjer pobjeda i poraza u mečevima s Ferrerom (6:4).

David Ferrer je nakon nešto više od dva sata igre slavio sa 6:7(5), 6:3, 6:3, te pritom nije nijednom dozvolio Lopezu da mu oduzme početni udarac. Imao je stariji Španjolac dvije prilike za break, ali nije ih uspio realizirati. S druge strane Ferrer je break-lopte koristio vrlo efikasno – tri od pet.

Nakon što nijedan tenisač nije uspio oduzeti servis protivniku u prvom setu, isti je otišao u odlučujuću 13. igru. Tamo je Ferrer poveo s 4:1, ali je do kraja tie-breaka osvojio još samo jedan poen, za razliku od Lopeza koji ih je uzeo šest, što je ujedno značilo i prvi set za ljevaka.

Nakon gubitka prvog seta Ferrer je svu svoju frustraciju iskalio na reketu i mreži, što i nije tipično za njega, ali mu je to vrlo vjerojatno malo i pomoglo da u nastavku zaigra bolje. Naime, drugi set prošao je u potpunoj dominaciji mlađeg od dvojice Španjolaca koji je Lopezu prepustio svega tri poena na svom servisu. Ferrer je u servis-gemovima Lopeza uzeo 13 poena, odnosno dva je puta koristio break-lopte od tri ponuđene, te je odveo meč u odlučujući treći set.

Trenutak straha doživio je Ferrer u svom drugom servis-gemu pri rezultatu 1-1, kada je napravio dvije dvostruke pogreške i omogućio Lopezu da dođe do druge prilike u cijelom susretu za break. Međutim, Ferrer nije dozvolio sunarodnjaku da stekne ranu prednost u setu, te se s tri uzastopna poena izvukao iz neugodne situacije.

Break odluke stigao je u osmom gemu trećeg seta pri servisu Lopeza. On je tada od prva četiri poena čak tri puta napravio dvostruku servis-pogrešku te omogućio Ferreru da izbori dvije break-lopte. Samo jedna mu je bila potrebna i 29-godišnji Ferrer je samo trebao odservirati za plasman u svoj treći finale iz serije ATP Masters 1000, prvo na tvrdoj podlozi (prijašnja dva su bila na zemlji – Monte Carlo i Rim).

Bit će ovo šesti finale Ferrera ove godine i prilika za treći naslov nakon što je već osvojio turnir u Acapulcu na zemlji te na samom početku godine u Aucklandu na tvrdoj podlozi. Protivnik u finalu bit će mu pobjednik susreta između Škota Andyja Murrayja i Japanca Keija Nishikorija.

Pročitajte više