FIFA kaznila Zidanea i Materazzija

ZINEDINE ZIDANE je saslušan pred Disciplinskom komisijom krovne svjetske nogometne organizacije o incidentu u finalu Svjetskog prvenstva, nakon čega je odlučeno kako će zajedno s Materazzijem biti kažnjen novčano i suspenzijama.

Peteročlana FIFA-ina komisija je suspendirala Zidanea na tri utakmice (iako je s crvenim kartonom u 110. minuti finala SP-a okončao svoju karijeru) i 7,500 švicarskih franaka zbog udarca glavom u prsa talijanskog stopera. Bolje je prošao Materazzi koji je dobio dvije utakmice suspenzije i 5,000 švicarskih franaka.

"Zinedine Zidane se ponudio kako će kaznu odraditi pomažući djeci i mladima. Komisija je raspravljala o njegovom prijedlogu da tri dana radi s djecom u sklopu FIFA-inih aktivnosti, te tako odradi suspenziju. Oba igrača potvrdila su kako je Materazzi uvrijedio Zidanea, ali da kleveta nije imala rasistički predznak. Ispričali su se FIFA-i zbog nedoličnog ponašanja i izrazili žaljenje zbog incidenta" - stoji u službenom FIFA-inom izvješću.

Zidane je 90 minuta proveo pred komisijom u Zuerichu te objasnio što ga je natjeralo da glavom udari Marca Materazzija 9. srpnja na berlinskom Olimpijskom stadionu.

Iako je Zidanea pred FIFA-inim sjedištem čekalo više od 50 novinara, bivši francuski kapetan i trostruki najbolji igrač Svjetskih prvenstava prošao je pokraj njih okrenute glave i odvezao se u crnom Mercedesu S klase.

36-godišnjeg Francuza u švicarskom sjedištu FIFA-e, nedaleko zološkog vrta u Zuerichu, su pljeskom ispratili navijači obučeni u dres reprezentacije, pružajući mu podršku transparentima poput; "Zizou volimo te!".

"Bio je jedan od najboljih igrača na Svjetskom prvenstvu, ono što je on napravio bilo je zbog provokacije. To što mu je Materazzi kazao sigurno je bilo strašno i zbog toga mora biti kažnjen." - kazala je Beatrice iz Pariza.

Jean Robin, također iz Pariza je nedavno na internetu pokrenuo peticiju da se Materazziju zabrani igrati za reprezentaciju. Dosad je skupio 4187 potpisa.

"Cilj nam je uvjeriti FIFA-u da se ovakve stvari ne bi smjele događati. Vrijeđanje se mora maknuti sa stadiona." - kazao je Robin, koji je među stotinjak navijača bodrio Zidanea u Zuerichu.

S.H.

Pročitajte više