FIFA objavila posebne rekorde: U čemu su se sve Hrvati upisali u povijest?

Foto: Getty Images

NA MREŽNOM portalu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) u pogledu netom završnog Svjetskog prvenstva u Rusiji objavljeni su statistički podaci povezani s prošlošću. Hrvatski reprezentativci posve očekivano dominiraju pojedinim rubrikama.

Sveukupno visoki 520 centimetara, Luka Modrić (172 cm) te Eden Hazard (173 cm) i Antoine Griezmann (175 cm) rastom su najmanji osvajači Zlatne, Srebrne i Brončane lopte još od 1990. godine kada su spomenuta priznanja osvojili Toto Schillaci, Lothar Matthaus i Diego Maradona zajednički visoki 512 centimetra.

Ivan Perišić širom Rusije pretrčao je 72,5 kilometara, najveću kilometražu u izboru svih igrača koji su nastupili na Svjetskom prvenstvu. Na proteklom mundijalu prije četiri godine Thomas Muller pretrčao je 84 kilometra.

Marcelo Brozović i Ivan Perišić sačuvali su Interov obraz. Uz Bayern München, Inter je jedini klub u posljednjih 40 godina koji je na svakom mundijalu predstavljao barem jedan igrač.

Danijel Subašić s četiri je obrane u raspucavanju jedanaesteraca, nakon Haralda Schumachera i Sergija Goycochee, postao treći golman u povijesti kojem je spomenuti podvig pošao za rukom. Također, Hrvatska je nakon Engleske (1990.) druga reprezentacija u povijesti koja je triput zaredom izborila produžetke u nokaut fazi svjetskih prvenstava. Na putu do finala isprva je porazila Dansku, pa Rusiju i na koncu Englesku u polufinalu.

U društvu Neymara (27) i Philippea Coutinha (22), Ivan Perišić (22) uputio je najviše udaraca prema protivničkim mrežama.

Mario Mandžukić autogolom protiv Francuske postao je prvi igrač u povijesti finala svjetskih prvenstava koji je zatresao vlastitu mrežu.

Pročitajte više