FIFA suspendirala i Platinija jer mu je Blatter isplatio dva milijuna "švicaraca"

Foto: Guliver Images/Getty Images

SVJETSKI NOGOMET je obezglavljen, jer nakon predsjednika Seppa Blattera i glavnog tajnika Jeromea Valckea, FIFA-ina etička komisija na 90 dana je suspendirala i Michela Platinija, potpredsjednika Svjetske nogometne federacije i predsjednika UEFA-e.

U sklopu istrage kažnjen je i bivši potpredsjednik FIFA-e Chung Mong-joon, koji je na šest godina udaljen iz nogometa i mora platiti 100 tisuća švicarskih franaka. Zanimljivo, korejski milijarder je uz Platinija bio najozbiljniji kandidat za Blatterovog nasljednika.

Pale obje uzdanice za Blatterove nasljednike: Platini i Chung Mong-joon

Blattera, Valckea i Platinija komisija je istraživala zbog sumnji u korupciju i za vrijeme suspenzije ne smiju obnašati nikakvu funkciju u nogometu. Sva trojica niječu krivnju i da su ikako koruptivno djelovali.

"Odluka o suspenziji temelji se na istragama koje je proveo istražiteljski odjel etičke komisije", navodi se u obrazloženju kazne izrečene vodećoj trojci svjetskog nogometa.
 
Blatter je optužen da je potpisao nepovoljan ugovor za FIFA-u i izvršio neopravdanu isplatu predsjedniku UEFA-e Michelu Platiniju. Radi se o iznosu od 2 milijuna švicarskih franaka, koliko je Platini primio od Blattera 2011.
 
Platini je toliko dobro savjetovao Blattera da mu je ovaj isplatio 2 milijuna franaka
 
Prvi čovjek svjetskog nogometa negira da je nezakonito isplaćivao Platinija, a njegovi odvjetnici tvrde kako nije niti obaviješten o postupku protiv njega.
 
Čelnik UEFA-e, koji želi naslijediti Blattera na izborima u veljači, ističe kako je isplata navedenog iznosa bila "pravedna naknada" za "konzultantske poslove" obavljene dok je služio pod Blatterom.
Platini je potvrdio da je dao informacije policijskim istražiteljima, ali da je to uradio u svojstvu svjedoka.
 
Švicarski istražitelji: Platinijev status je između svjedoka i optuženika
 
Ali, u švicarski istražitelji ističu da Platnija u sklopu istrage o korupciji u FIFA-i tretiraju kao "osobu čiji je status između svjedoka i optuženika".
 
Platini je ovako reagirao na objavu vijesti o tome da je pod istragom i kažnjen: "Radi se o namjernom curenju informacija, što je nedopustivo i napravljeno sračunato, s namjerom da se našteti mom ugledu. Surađujem sa svim tijelima vezanima uz ovaj postupak."
 
Naravno, kao i ostale FIFA-ine i UEFA-ine debelokošce, ova "poteškoća" neće ga obeshrabriti u borbi za fotelju koja nosi još veću moć i još više milijuna:
 
Platini, optužen da je uzeo bogatstvo koje mu ne pripada: Naravno da i dalje želim biti predsjednik FIFA-e, uvijek sam djelovao časno, pošteno i hrabro, jer tako mi nalaže moj moralni kodeks
 
"Naravno da se i dalje namjeravama kandidirati za predsjednika FIFA-e. Uvijek sam djelovao i ponašao se časno, pošteno i hrabro, jer tako mi nalaže moj moralni kodeks. Uvjeren sam da ćemo nadići ovu poteškoću uz punu transparentnost i jedinstvo koje nogometu daju snagu."
 
Već odavno kompromitirani Blatter sada je prisiljen odstupiti s mjesta predsjednika FIFA-e prije vremena koje je ionako "kupio" jer se vlasti, na kojoj je od 1998., želio grčevito držati još barem do kraja veljače sljedeće godine. Ali, istraga pokrenuta protiv njega prije dva tjedna u Švicarskoj donijela mu je suspenziju i to u njegovoj kući.
 
Robin Hood postao Superhik
 
Što tek reći za sramotu koju je suspenzijom doživio Platini? Samozvani i proklamirani borac za male, slabe i siromašne u europskom nogometu, ali prije svega za njihove glasove, važio je za spasitelja praktično nepovratno upropaštenog FIFA-inog imidža i osobu koja će ozdraviti organizaciju u kojoj su novac i moć korišteni za bogaćenje kaste odabranih, a ne za poboljšanje statusa i ozdravljenje brojnih siromašnih članova "svjetske nogometne obitelji".
 
Ništa od velike katarze
 
Pad 14 korumpiranih i Blatterov odlazak u veljači bili su događaji nakon kojih se podvlačila crta i naizgled završavalo veliko čišćenje i katarza koje FIFA mora proći kako bi se pod Platinijem preporodila i vratila nekadašnji sjaj. Sada vidimo kako je to, kao i sve što slušamo iz Nyona i Ženeve, bila tek priča, šuplja kao njihovi raskošni sefovi, iz kojih u predebele džepove glavešina svih ovih godina teče novac europskog i svjetskog nogometa. 
 
Baršunasti reketari iz Ženeve
 
U uvodu smo napisali što (privremeno) micanje tri najmoćnija čovjeka svjetskog nogometa znači za FIFA-u, jer dolazi nakon što su ovog proljeća američke vlasti optužile 14 visokih FIFA-inih dužnosnika za mito, korupciju, te "nježnije" oblike iznude i reketa koje su vodeći ljudi FIFA-e tražili za dobivanje televizijskih prava velikih natjecanja i dodjele domaćinstava SP-a. U isto vrijeme švicarski istražitelji krenuli su s istragom u vezi traženja i isplate mita za dodjelu domaćinstava SP-a 2018. i 2022.
 
Blatter je netaknut prošao veliku proljetnu sječu njegovih korumpiranih pobočnika, ali sada je pao
 
Ipak, samo dva dana kasnije, točnije 29. svibnja, Blatter, netaknut u velikoj sječi njegovih korumpiranih pobočnika, peti put zaredom pobijedio je na FIFA-inim predsjedničkim izborima, ali je konačno početkom lipnja najavio kako će odstupiti zbog optužbi za korupciju. 
 
Svjetska nogometna obitelj ostala bez Tate i Sina
 
Naravno, kao i svi vlastodršci, i Blatter se za svoj komad moći držao i drži što je više i dulje mogao, pa je odbio učiniti ono što su svi od njega tražili - odmah odstupiti. Rekao je kako će pričekati do FIFA-inog izvanrednog izbornog kongresa 26. veljače 2016., kako svjetska nogometna obitelj ne bi bila ono što upravo je - obezglavljena.
 
 
 
 
 
 
 
 

Pročitajte više