FIFA-ina lista srama: Pljačkali su nogomet umjesto da ga vode

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image

NOVI VAL uhićenja visokih dužnosnika FIFA još više otkriva koliko je kriminal posljednjih desetljeća bio ukorijenjen u najvećoj svjetskoj nogometnoj organizaciji.

Jutros je uhićeno još nekoliko osoba zbog sumnje za korupciju u vrhu FIFA-e, a na popis osumnjičenih za krađu stotina milijuna dolara iz nogometa i nogometnih organizacija dodano je već na desetke imena.

Razmjeri korupcije su toliki da bi teško stali u jednu veću knjigu, ova pljačka traje već tri desetljeća, a mi smo pokušali na jedno mjesto skupiti barem aktualne istrage i njihove glavne aktere iz vrha svjetskog nogometa.

Aktualne istrage protiv FIFA-e:

1. Čelnik FIFA-e Sepp Blatter i njegov tajnik Jerome Valcke sumnjiče se zajedno s prvim čovjekom UEFA-e Michelom Platinijem za korupciju. FIFA-in dvojac je Platiniju isplatio gotovo 2 milijuna eura, kako tvrde, na temelju đentlmenskog dogovora. Obojica su trenutno suspendirani, ali nisu uhićeni.

2. Švicarsko tužiteljstvo istražuje Seppa Blattera zbog sumnje u kriminalne aktivnosti

3. Američki tužitelji digli su optužnice protiv 14 sadašnjih i bivših FIFA-inih čelnika i suradnika zbog sumnje u "sustavnu, duboko ukorijenjenu korupciju". Tereti ih se za prijevaru, pranje novca, reketarenje s ciljem pribavljanja imovinske koristi u posljednjih 24 godine. Ispituju se sumnje da su dužnosnici tijekom više od dva desetljeća primili 93 milijuna eura mita, a zauzvrat medijskim i marketinškim agencijama dodijelili tv-prava te sponzorstva za turnire na području SAD-a i Južne Amerike.

4. Britanski ured za prijevare istražuje prijavljeno pranje novca od strane FIFA-e

5. Njemačke vlasti istražuju DFB, njemački savez zbog optužbi za tajne uplate FIFA-i kako bi osigurali domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2006. godine. Nijemci su priznali da su uplatili 6,7 milijuna eura na račun FIFA-e, ali tvrde da je bilo namjenski.

6. Pod sumnjom su dodjele domaćinstva za SP 2018. Rusiji i 2022. Kataru, ali FIFA je odbila pokrenuti vlastitu istragu. Švicarsko tužiteljstvo je potvrdilo da se deset visokih dužnosnika Fife ispituje zbog sumnje u trgovinu glasovima tijekom dodjele domaćinstava SP-a Kataru i Rusiji.

Do sada uhićeni dužnosnici FIFA-e: 

Eduardo Li : Novoizabrani član NO FIFA-e, član Izvršnog odbora CONCACAF-a i predsjednik nogometnog saveza Kostarike, priveden je u akciji u Zurichu
 
Jose Maria Marin: Član FIFA-inog Organizacijskoga odbora za olimpijski turnir u Rio de Janeiru, bivši predsjednik Brazilskog nogometnog saveza. Priveden je u svibanjskoj akciji u Zurichu.
 
Jeffrey Webb (Kajmanski otoci): Predsjednik CONCACAF-a i jedan od najmoćnijih ljudi u FIFA-i, odmah iza Blattera. Član  je i karibske nogometne unije i predsjednik je nogometnog saveza Kajmanskog otočja.
 
Eugenio Figueredo (Urugvaj): Potpredsjednik FIFA-e i član IO-a. Bivši je čelni čovjek CONMEBOL-a i aktualni je predsjednik nogometnog saveza Urugvaja.
 
Alfredo Hawit (Honduras): predsjednik CONCACAF-a, konfederacije nogometnih saveza Sjeverne, Srednje Amerike i Kariba. Naslijedio je Jeffreyja Webba, uhićenog u racijama u svibnju

Juan Ángel Napout (Paragvaj): predsjednik CONMEBOL-a, prvi čovjek južnoameričkog nogometa
 
Osim njih, na popisu onih koji su obuhvaćeni istragama ili optužnicama su i:
 
Julio Rocha (Nikaragva): član FIFA-inog razvojnog ureda, bivši predsjednik UNCAF-a i aktualni predsjednik nogometnog saveza Nikaragve. Priveden u akciji u Zurichu.
 
Costas Takkas (Velika Britanija): Ataše predsjednika CONCACAF-a, bivši glavni tajnik Nogometnog saveza Kajmanskih otoka. Priveden u Zurichu.
 
Rafael Esquivel (Venezuela) - Član IO CONMEBOL-a i predsjednik Nogometnog saveza Venezuele. Priveden je u Zurichu zajedno s ostatkom osumnjičenih u istrazi američkih i švicarskih istražitelja.
 
Nicolas Leoz (Paragvaj): bivši čelnik paragvajskog nogometa i CONMEBOL-a. Napustio je poziciju u FIFA-i i CONMEBOL-u 2013. zbog zdravstvenih razloga. BBC ga je 2010. optužio za primanje više od 700 000 dolara mita kako bi tv-prava dao ISL kompaniji tijekom 1990-ih godina. U ljeto 2015. našao se na tjeralici Interpola
 
Jack Warner (Trinidad i Tobago): Bivši predsjednik CONCACAF-a, bivši dopredsjednik FIFA-e te predsjednik nogometnog saveza Trinidada i Tobaga. Doživotno je suspendiran iz nogometa. Warner (72) je jedan od 14 nogometnih dužnosnika koji su u svibnju optuženi u SAD-u zbog primanja mita, pranja novca i pronevjere više od 150 milijuna dolara. Warner je uhvaćen 2011. sa milijun dolara mita u kuvertama sa po 40 000 dolara za članove karipske organizacije kako bi kupio glasove za Muhamada Bin Hammama, Blatterovog protukandidata.
 
Ricardo Teixiera (Brazil) - bivši šef brazilskog nogometa, uzeo najmanje 10 milijuna dolara na ugovorima s FIFA-om. Prije godinu dana je otjeran iz FIFA-e i brazilskog nogometa, naslijedio ga je Jose Maria Marin
 
Marco Polo Del Nero (Brazil) - Prvi čovjek brazilskog nogometa, odstupio je prošlog tjedna zbog optužbi za korupciju. Među osumnjičenima se našao zbog čvrstih veza sa svojim prethodnikom na čelu brazilskog saveza Joseom Marijom Marinom.
 
Franz Beckenbauer (Njemačka) - pod istragom je FIFA-e, zajedno sa Angelom Maria Villarom, čelnikom španjolskog nogometa i dopredsjednikom FIFA-e, zbog sumnje u korupciju kod dodjele domaćinstva SP-a 2006. Njemačkoj. Beckenbauer je bio predsjednik Organizacijskog odbora SP 2006.
 
Uz njih optužbe terete i zaposlenike marketinga u FIFA-i:
 
Alejandra Burzacoa
Aarona Davidsona
Huga Jinkisa
Mariana Jinkia.
 
 

 

Pročitajte više