rat u ukrajini

FIFPro gura odluku koja će pomoći Lovrenu i Mori da napuste Rusiju. Čeka se FIFA

Foto: EPA-EFE

FIFA i UEFA jučer su sve ruske reprezentacije i klubove do daljnjega izbacile iz svih natjecanja, što znači da Rusija neće moći nastupiti u dodatnim kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. No tu možda nije kraj sportskim sankcijama Rusiji nakon napada Ukrajine ako se usvoji zahtjev FIFProa.

Krovna udruga profesionalnih nogometaša traži od FIFA-e da nogometašima omogući jednostrani raskid ugovora s ruskim klubovima, što bi im omogućilo da odu bez odštete, odnosno da jednostavno pobjegnu iz Rusije ako zaključe da u njoj više ne žele igrati.

"Pozivamo FIFA-u da to učini i promijeni pravilo jer to može učiniti u ovakvim situacijama. Sjetimo se samo kako je 2020. godine automatski produljila sve ugovore igračima zbog pandemije koronavirusa. Ova situacija je iznimno uznemirujuća i apeliramo na FIFA-u da odmah to riješi", rekao je predsjednik FIFProa Louis Evrard u intervjuu za nizozemski Voetbal.

U ruskoj ligi trenutačno igra više od 130 stranaca, među kojima je i nekoliko hrvatskih nogometaša poput Dejana Lovrena, Filipa Uremovića i Nikole Mora. Neki ljudi iz ruskog nogometa, poput trenera Lokomotiva, već su dali ostavku i napustili zemlju, a to je učinila i većina ukrajinskih nogometaša.

Pročitajte više