NEZAPAMĆENA DRAMA Njemačka u ludnici penala izbacila Italiju za polufinale Eura

Foto: Hina, Getty Images/Guliver Image, Index

NJEMAČKA JE U POLUFINALU EURA! Nakon 1:1 u regularnih 90 minuta, pa čekanja jedanaesteraca u produžecima, svjetski prvaci su u lutriji penala sa 6:5 izbacili Italiju koja je popustila u igri živaca tek u devetoj seriji jedanaesteraca.

> VIDEO Najgore izvođenje jedanaesteraca ikad: Pogledajte dramu Italije i Njemačke

Bilo je jasno i prije pogleda na početne sastave da će to biti prava taktička, šahovska partija, a već nakon početnih minuta to se i potvrdilo. Nijemci u prvih 45 minuta nisu uspjeli zapucati na gol Gigija Buffona, a jedini udarac Italije obranio je Manuel Neuer, kasniji heroj velike pobjede. Uz Buffona na drugom golu, i prije utakmice najavili smo da će to biti njihov veliki dvoboj. I to se potvrdilo, naročito nakon 120. minute. Posao su im olakšali umorni igrači koji su nanizali sedam promašaja s bijele točke.

Nakon izjednačene utakmice, Nijemci i Talijani izjednačeni su bili i nakon prvih pet izvođača u raspucavanju, Simone Zaza prebacio je gol, Graziano Pelle je pucao pored gola, dok je Manuel Neuer obranio udarce Leonarda Bonuccija i Mattea Darmiana, nakon kojeg je Hector zabio posljednji, pobjednički gol. Gianluigi Buffon obranio je Thomasu Mulleru, Ozil je uzdrmao vratnicu, a Schweinsteiger prebacio gol. Za Njemačku su zabili Toni Kroos, Julian Draxler, Mats Hummels, Joshua Kimmich, Jerome Boateng i Jonas Hector, a za Italiju Lorenzo Insigne, Andrea Barzagli, Emanuele Giaccherini, Marco Parolo i Mattia de Siciglio.

Őzil prvi probio Buffona na Euru

U prvom dijelu Nijemci su bili dominantniji, ali Italija je stvorila više opasnih prilika, no obrane i golmani radili su bez greške. Već u 15. minuti Njemačka je ostala bez Samija Khedire kojeg je zbog ozljede zamijenio Bastien Schweinsteiger. Napeto je bilo tek u posljednje tri minute prvog poluvremena. Najprije je Muller pucao sa 11 metara u ruke Buffonu, a onda je Giaccherini pobjegao njemačkoj obrani, iz mrtvog kuta je ubacio pred gol, ali tamo nije bilo nikoga da ju pošalje u mrežu. Sturaro je dočekao loptu na 15-ak metara, ali njegov udarac završio je u korneru.

U 54. minuti Gomez je ostavio loptu Mülleru na 16 metara, on odlično pucao po golu, a Florenzi spektakularnim skokom obranio i izbio u korner. Nakon udarca iz kuta, Boateng je opalio sa 20-ak metara, no malo iznad grede. Sve zanimljivo dogodilo se u razmaku od 65. do 80. minute kada su pala oba gola. Njemačka reprezentacija je povela u 65. minuti golom Mesuta Ozila. Po lijevoj strani sjurio se Gomez, gurnuo u kazneni prostor, Hector prebacio na 5-6 metara, a Ozil pogodio mrežu za vodstvo.

Boatengova glupost spasila Italiju i odgodila slavlje Nijemaca

Samo tri minute kasnije Mario Gomez mogao je povisiti na 2:0, ali je njegov udarac iz blizine pod gredu sa samo par metara obranio Buffon.


  
Odmah nakon ove šanse, Gomeza je zamijenio Draxler.

Vodstvo svjetskih prvaka nije dugo trajalo. 'Azzurri' su izjednačili u 78. minuti golom Leonarda Bonuccija iz jedanaesterca, kojeg je igrajući rukom u svom šesnaestercu skrivio Jerome Boateng postavši hit na internetu zbog neobičnog poteza.

U produžecima niti jedan sastav nije želio riskirati, pa smo gledali još pola sata prekršaja, slobodnjaka i traćenja vremena dok su se igrači psihički pripremali na jedanaesterce. Tek je Insigne nakon ulaska s klupe izborio dvije dobre prilike, ali sam nije mogao.

Njemačkoj deveto polufinale Eura

Pobjedom protiv Italije, nogometna reprezentacija Njemačke izborila je deveto polufinale u povijesti europskih prvenstava, što je uvjerljivo najviše od svih reprezentacija. U dosadašnjih osam polufinalnih ogleda šest puta su stigli do finala, a tri puta i do naslova europskog prvaka. Međutim, aktualni svjetski prvaci europsku krunu čekaju već 20 godina, od slavlje protiv Češke na EP-u u Engleskoj 1996. godine. Njemačka vrsta je slavila i na EP-u 1980. godine, te 1972. godine, prvom europskom prvenstvu na kojem su nastupili.

Nijemci su ovim uspjehom prekinuli i crnu seriju u dvobojima protiv Italije na velikim natjecanjima. U osam dosadašnjih susreta Italija je pobijedila četiri puta, a četiri susreta su završila bez pobjednika. Međutim, još je važniji podatak kako su 'Azzurri' u fazi na ispadanje dobili sve četiri međusobne utakmice protiv 'Elfa' do ogleda u Bordeauxu.

Francuska ili Island?

Njemačka će u polufinalu igrati protiv boljeg iz susreta Francuske i Islanda koji je na rasporedu u nedjelju na stadionu Stade de France. Polufinalni ogled je na rasporedu 7. srpnja u Marseilleu, a drugom polufinalu u Lyonu 6. srpnja igrat će Portugal i Wales. Finale je 10. srpnja na stadionu Stade de France.


NJEMAČKA - ITALIJA   1:1, PENALI

Tijek utakmice

6:5 - DARMIAN JE PROMAŠIO, A HECTOR POGODIO ZA POBJEDU NJEMAČKE!

5:5 - De Sciglio i Boateng su bili precizni, ovo nema kraja!

4:4 - I Kimmich pogađa za izjednačenje! 

3:4 - Parolo je pogodio!

3:3 - I Hummels pogađa za novo izjednačenje!

2:3 - Giaccherini je pogodio!

Schweinsteiger je promašio!

OBRANA! Neuer je pročitao Bonuccija i spriječio gol!

2:2 - Draxler je izjednačio za Njemačku!

NEVJEROJATNO! I Pelle je promašio, malo pored lijeve stative.

I Mesut Ozil je promašio!

1:2 - Barzagli zabija za Italiju!

Obrana Buffona! Pucao je Muller.

Zaza je promašio! Pucao je preko gola

1:1 - Kroos zabija za Njemačku!

0:1 - Insigne zabija za vodstvo Italije!

POČINJU JEDANAESTERCI 

120` Zaza ulazi umjesto Chiellinija. KRAJ!

120` Insigne je pokušao sam probiti njemačku obranu, gurnuo si je loptu u prostor, a Neuer je spremno dočekao
 
119` napad Njemačke završio je Özil udarcem koji odlazi preko gola

117` napokon udarac po golu, ovaj put Njemačke, a Buffon je lako obranio

113` velika prilika za Italiju! Insigne je pucao iz šesnaesterca posred gola, a Neuer obranio!

109` Schweinsteiger je pucao bezopasno preko gola

108` Conte uvodi Insignea umjesto Edera

107` prilika za Njemačku! Draxler je sa svega par metara pucao malo iznad gola.

Kraj prvog produžetka

103` žuti karton dobio je i Giaccherini

102` Boateng je jako loše pucao iz daljine, ni blizu

101` Muller je opalio sa ruba šesnaesterca, Chiellini je blokirao i dao Nijemcima novi korner. Obrana Italije je izbacila za novi udarac iz kuta.

98` prekršaji su dodatno usporili igru. Slobodan udarac za Njemačku, Kroos je ubacio u šesnaesterac, no sudac kaže - zaleđe

91` I Pelle je dobio žuti karton pa ni on neće moći igrati u sljedećoj utakmici

KRAJ. Igrat će se produžeci, drugi u četvrtfinalu ovog Eura.

90` igraju se još tri minute sudačke nadoknade

89` De Sciglio se izborio za dobru šansu, ali udarac odlazi malo pored lijeve stative

86` prva izmjena Italije, Darmian ulazi umjesto Florenzija

81` Italija je u novom napadu, Eder i Pelle su imali dobru ideju, ali lopta im bježi u korner nakon bloka njemačkog braniča

78` PENAL ZA ITALIJU! GOOOOL! Jerome Boateng je igrao rukom u svom šesnaestercu, a Kassai pokazao na bijelu točku. Bonucci je iz jedanaesterca zabio pored Neuera koji je pogodio stranu, ali nije uspio obraniti. 

74` PRILIKA ZA ITALIJU! Pelle je primio loptu s lijevog boka, ali sa 7 metara iz odlične pozicije puca preko gola

72` kod Njemačke je Draxler ušao umjesto Gomeza

68` nova prilika za Njemačku! Gomez je propustio zabiti za 2:0, njegov udarac sa pet metara pod gredu obranio je Buffon!

65` GOOOOOL! MESUT ŐZIL JE ZABIO ZA 1:0! Po lijevoj strani sjurio se Gomez, gurnuo u kazneni prostor, Hector prebacio na 5-6 mtara, a Ozil pogodio mrežu za vodstvo Njemačke!

59` sudac je počeo kažnjavati prekršaje, Sturaro je požutio prvi, a De Sciglio zbog novog žutog kartona propušta sljedeću utakmicu. Minutu kasnije žuti je dobio i Parolo.

54` PRILIKA ZA NJEMAČKU! Gomez je ostavio loptu Mülleru na 16 metara, on odlično pucao po golu, a Florenzi spektakularnim skokom obranio i izbio u korner. Nakon udarca iz kuta, Boateng je opalio sa 20-ak metara, no malo iznad grede

52` Nijemci su pokušali zaprijetiti ubačajem s desnog krila, ali samo korner iz kojeg se nije ništa izrodilo

48` "Azzurri" su prvi stvorili priliku u drugom dijelu, Eder je primio dodavanje De Sciglija, no njemački braniči mu uzimaju loptu

POLUVRIJEME

43` KAKVA PRILIKA ITALIJE! Giaccherini je pobjegao njemačkoj obrani više od pet metara, iz mrtvog kuta je ubacio pred gol, ali tamo nije bilo nikoga da ju zakuca u prazan gol! Sturaro je dočekao loptu na 15-ak metara, ali njegov udarac je blokiran. Ipak, izborili su treći korner na utakmici.

42` PRVI PRAVI UDARAC NJEMAČKE I OBRANA BUFFONA! Nijemci su jedva otvorili talijansku obranu, lopta se odbila od trojice igrača u šesnaestercu, a onda je stigla do Mullera koji puca sa 11-12 metara ravno u ruke Buffonu

41` Nijemci su konačno zaprijetili, ali i to je bilo jako loše. Kimmich je nabacio Gomezu na nešto više od 10 metara, a on glavom pucao visoko preko gola

37` Neuer se proslavio još jednim pravovremenim istrčavanjem s gola presjekavši napad Italije

36` Hector je želio ubaciti pred talijanski gol, ali loše je pucao i Buffon hvata loptu

30` prošlo je i pola sata, a Njemačka još nije zapucala na Buffonov gol. Italija je triput pucala, jednom u okvir.

27` poništen gol Schweinsteigera zbog prekršaja nad De Scigliom! Sudac se oglasio prije Nijemčevog udarca po golu. Potpuno opravdano, nitko se ne buni.

24` problemi i za Italiju, Eder traži pomoć ali može nastaviti

21` greška Talijana u dodavanju, Nijemci su pritisnuli Italiju na 30 metara od Buffona, ali opet gube loptu. Nijemci još nisu zapucali na gol.

19` prilika za Njemačku! Odličan pokušaj, ali sjajna reakcija talijanskog golmana; Hummels je poslao loptu Gomezu ispred kojeg ju uzima Buffon.

15` Sami Khedira se ozlijedio, Nijemci moraju mijenjati, ulazi iskusni Bastien Schweinsteiger.

12` novi napad "Elfa" išao je preko Kimmicha, ali Chiellini mu je stao na put u svom šesnaestercu

10` Njemačka je preuzela inicijativu, ali nakon duljeg prebacivanja lopte na talijanskoj polovici Ozilovu loptu prema petercu presjekla je obrana "Azzurra" 

7` Nijemci su prvi put pritisnuli protivnika, ali zaustavljeni su pred kaznenim prostorom Italije

5` dugu loptu s centra primio je Giaccherini u srcu njemačke obrane, bio je sam, ali izborio je korner

4` prilika za Italiju, Sturaro je loše pucao ispred protivničkog šesnaesterca, lopta odlazi pored gola

1` počeo je susret u Bordeauxu.

- njemački navijači priredili su lijepu koreografiju na tribinama, a nakon himni, održana je i minuta pljeska za poginule u terorističkim napadima u Bangladešu.

- večerašnju utakmicu u Bordeauxu sudi mađarski sudac Viktor Kassai

Evo kako su izbornici najavili finale prije finala.

> Nijemci nikada nisu pobijedili Italiju!

> Ovako je Njemačka razbila Talijane prije samo tri mjeseca

> Legenda i njegov nasljednik igraju za titulu najboljeg golmana Europe

Aktualni svjetski prvak i i jedna od najboljih reprezentacija Eura borit će se za polufinale u Bordeauxu, gdje će Nijemci pokušati prekinuti crnu tradiciju na putu do naslova koji čekaju od 1996, a Talijani je produžiti nadu da mogu ponoviti uspjeh iz 1968. kada su posljednji put bili prvaci Europe.

Talijani su s većim problemima dočekali ovu utakmicu zbog ozljeda Candreve i De Rossija te suspenzije Motte zbog žutih kartona. Nijemci su kompletni, ali večeras u nešto drugačijoj formaciji, 4-4-2, za razliku od dosadašnjih 4-2-3-1. "Azzurri" su ostali vjerni svom sustavu s trojicom braniča i gustim veznim redom.

Velikani su na terenu, ali i na klupama. Ovako izgleda usporedna statistika Antonija Contea i Joachima Loewa

Večeras ćemo na djelu vidjeti i dvojicu golmana koji su obilježili protekla dva desetljeća, Gigi Buffon i Manuel Neuer vodit će svoju privatnu bitku za titulu najboljeg. 

Objavljeni su sastavi za utakmicu

Pročitajte više