LIGA PRVAKA

Gazda Bayerna, najveći promotor Dalmacije i vladar Lige prvaka

"MANUEL NEUER je najbolji golman svih vremena. Vrijeme je da on sam to prizna." Izjavio je veliki Oliver Kahn, njegov prethodnik na vratima Bayerna i Njemačke kojeg je Neuer nadmašio na oba gola.

Neueru je drugi naslov u Ligi prvaka daleko slađi od prvog, jer sada je navodno bio na zalasku, a klub mu je doveo zamjenu

Najbolji stoper među golmanima i najbolji golman među stoperima briljantnom partijom u finalu Lige prvaka protiv PSG-a dao je za pravo Kahnu. Bayern je pobjedom 1:0 drugi put s Neuerom na vratima osvojio europski naslov, ali dok je prvi put 2013. to uradio na vrhuncu moći i u najboljim godinama, činjenica je da je to uspio sedam godina kasnije, kada je zagazio u 35. i nakon što je klub njemu nezamjenjivom doveo zamjenu pa mu je ovaj naslov puno slađi.

Ključnim obranama usmjerio je tijek i rezultat finala

Bayern je do naslova došao tijesnom pobjedom, ali da nije bilo Neuera teško da bi osvojio Ligu prvaka. Golman prvaka Njemačke je s dvije sjajne obrane u ključnim trenucima usmjerio tijek i rezultat finala. U 18. minuti, pri rezultatu 0:0, Mbappe je proigrao Neymara, koji s lijeve strane sam izbija pred Bayernov gol, ali Neuer hladnokrvno i hrabro spašava padom u noge najskupljeg nogometaša u povijesti. 

U 70. minuti, odmah nakon što je Coman doveo Bayern u vodstvo, Di Maria se majstorski probio po desnoj strani i ubacio u kazneni prostor. Tamo je Marquinhos pobjegao obrani Bayerna i uputio prizeman udarac, ali Neuer je još jednom sjajno obranio siguran gol.

Obranio je Mbappeu i zauzeo pozu Supermena. To je bio trenutak koji je čekao

Osim ovih, skinuo je i udarac Mbappea, kada je najbolji mladi nogometaš svijeta ostao sam pred najboljim vratarom. Neuer se nakon toga raširio i likujući zauzeo pozu Supermana. Bio je to trijumf na koji je imao potpuno pravo i koji je jedva čekao.

Jer početkom godine čak je i navodno nezamjenjivi simbol Bayerna i Njemačke saznao da je potrošna roba. Dva mjeseca prije nego što će navršiti 34 godine i nakon što je već osam i pol godina proveo u Bayernu. Jasno je dakle da je, usprkos tome što su "golmani kao vino, što stariji, to bolji", najbolji njemački klub imao spremnu zamjenu za Neuera.

Bayern je našao novog Neuera na istom mjestu odakle je doveo originalnog

Našao ju je na istom mjestu odakle je u ljeto 2011. doveo Neuera. Objavljeno je da ovog ljeta iz Schalkea u Bayern kao slobodan igrač dolazi Alexander Nübel, golman 11 godina mlađi od Neuera. Zbog toga, kao i zato što je Neueru u ljeto 2021. završavao ugovor, oko Božića je Bayernov sportski direktor Hasan "Braco" Salihamidžić pozvao Neuera na razgovor kako bi mu izložio klupski plan za iduću sezonu.

Po njemu je Neuer od ovog ljeta trebao pripremati nasljednika tako da mu prepusti 15-ak utakmica tijekom sezone. Neuer, koji je uvijek imao, da se najblaže izrazimo, "dozu pozitivne drskosti", to je decidirano odbio i odgovorio kako nikome neće prepustiti nijednu utakmicu te da želi igrati sve mečeve iduće sezone, uključujući i prijateljske. Neuer je tako i u klubu pokazao da ne želi konkurenciju. Prije dvije godine izazvao je aferu odbijanjem prepuštanja mjesta na golu Njemačke suparniku Marc-Andreu Ter Stegenu.

To može samo Neuer. Nakon što je dao ultimatum Njemačkoj, isto je napravio i Bayernu. Oba puta je bilo po njegovom

Neuer je ipak Neuer pa si može dopustiti takvu principijelnost i nepopustljivost. Štoviše, otvorenu ljutnju i ogorčenost prema poslodavcu i jednom od najvećih klubova, posebno prema njegovom sportskom direktoru. I da mu se to isplati. 

Nova godina nije omekšala Neuera. Sa zimskih priprema u Dohi slao je oštre poruke: "Nübel je dobar golman, ali mi već imamo jako dobrog golmana. Sven Ulreich uvijek je jako dobro obavljao posao mijenjajući me." Što se tiče zaoštravanja konkurencije na ljeto, Neuer je govorio: "Uopće me ne zanima što dolazi novi vratar, ali moram istaknuti da ja u ovom klubu nisam rezerva, nego glavni golman i da uvijek želim braniti. Ako sam ja spriječen, mislim da prvi priliku treba dobiti Ulreich."

Neuer je tada objavio kako će zahtijevati da u njegovom novom ugovoru stoji da je on prvi golman: "Naravno da ću postaviti neke preduvjete da bismo uopće pregovarali o novom ugovoru. Imam već zamisli o tome, ali neću ih otkriti. Međutim, postoje neki moji principi od kojih neću odstupiti i koje i sami možete zamisliti."

Očitao je lekciju direktoru Braci, koji je morao pogaziti obećanje novom golmanu

Poslao je poruku Salihamidžiću, premda ga nije imenovao: "Kada se održi sastanak iza zatvorenih vrata, ništa s njega ne smije procuriti u javnost. Zato se to zove 'sastanak u četiri oka'. Ja, kao jedan od dva sudionika tog sastanka, nisam nikome rekao ništa, a ostali neka rade kako ih volja."

Na kraju je bilo onako kako je Neuer želio. Nakon što je Neuer ogorčeno odbio Nübelu prepustiti barem par utakmica godišnje, uprava Bayerna stala je iza golmanskog velikana kluba i odbila Nübelu dati pisano jamstvo da će braniti određeni broj utakmica. Salihamidžić je na kasnijim pregovorima popustio pred bijesnim Neuerom te Nübelu usmeno ponudio osam do deset utakmica godišnje. To obećanje više ne vrijedi, jer Neuer je u svibnju s Bayernom produljio ugovor u kojem naravno stoji da će do 2023. on biti prvi golman.  

Arogantni i bahati superstar FC Hollywooda u svojoj Dalmaciji se pretvorio u umiljato janje

Kada je dokazao tko je gazda u Bayernu, Neuer se za novi ugovor počastio i završnicu Lige prvaka opustio odmorom u njemu omiljenoj destinaciji - Brelima na Makarskoj rivijeri, bazi odakle je kretao na izlete po cijeloj Dalmaciji. Tamo je bahati i arogantni superstar FC Hollywooda bio ono što je uvijek na odmoru u Hrvatskoj; potpuna suprotnost svoje slike i imidža u Njemačkoj. 

Neuer se, kao i svake godine na ljetovanju u našoj zemlji, nasmijan fotografirao s baš svakim tko ga je pitao. Podijelio je par tisuća autograma i popričao s tek nešto manje ljudi, ali ne kurtoazno i reda radi, nego zainteresiran, zahvalan na pažnji te uvijek spreman na zajebanciju, pa i na svoj račun. Nigdje i nikada nije izigravao zvijezdu ili tražio poseban tretman. Neuera se svakog ljeta na odmoru u Dalmaciji može vidjeti obučenog u najobičniju ljetnu odjeću te u skromnim birtijama i restoranima.

Kako se kalio europski prvak i najbolji golman: Od birtije ispod Mosora, preko šipanske uvale do krčme na Pelješcu

Biciklom je išao do omiške zagore, gdje je u Gatima cijelom kafiću platio turu i slikao se sa svima. Zatim je na Šipanu s Nikšom Dobudom igrao vaterpolo, a najviše su odjeknule snimke na kojima na dalmatinskim otocima u društvu s lokalcima pjeva i to tako da se vidi kako zna riječi "Oj Zagoro lijepa li si..." i "Nek ti kušin bude stina..." Na kraju je na Pelješcu uživao u punjenim paprikama na akciji "platiš tri, dobiješ dvije", a do osebujne krčme s ovakvom ponudom dovezao se prastarim Porscheom. 

Nakon što je ovako napunio baterije u Hrvatskoj, mjesec dana kasnije je u Portugalu pokorio Europu. 

Pročitajte više