Giljotina neće ostati žedna

"NARAVNO da moramo skinuti Domenechovu glavu, ipak smo mi Francuzi", komentirao je legendarni Emmanuel Petit neuspjeh francuske reprezentacije na Europskom prvenstvu.

Samo je pitanje sata kad će se Raymond Domenech i službeno rastati s izborničkom klupom, a Didier Deschamps već je spreman da zauzme njegovu poziciju i počne slagati momčad s kojom će odraditi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Južnoj Africi. Francuska je zasigurno najveće razočaranje prvenstva pa je Domenech samim time i najveći gubitnik, ali glava francuskog izborničkog redikula nije jedina koja će se zakotrljati nakon ovog Eura.

Jogi i Don Leo na rubu otkaza, Imperator se (zasad) izvukao

Po izuzetno tankoj niti balansira i Joachim Loew, koji je u domovini dočekan na nož nakon poraza od Hrvatske i neuvjerljive predstave protiv Austrije, čiji kraj Jogi nije dočekao na trenerskoj klupi već na tribinama družeći se s Angelom Merkel. Na rubu otkaza do prije nekoliko dana bio je i turski "imperator" Fatih Terim, ali onda se ukazalo čudo i vidu Nihata Kahvecija (i nevjerojatnog kiksa Petra Čecha) pa je Terim opet u milosti navijača i, što je još važnije medija, koji su prije toga otvoreno pozivali na linč. No, ni njegova fotelja još nije sasvim sigurna, s obzirom da Turci sad očekuju da će s lakoćom poraziti Hrvatsku.

Posao vjerojatno neće dugo zadržati ni Leo Beenhakker. Iako je Nizozemac najavio kako želi nastaviti raditi s Poljacima i u budućnosti, teško je povjerovati da će se čelnici tamošnjeg nogometnog saveza složiti nakon ovakvog debakla. Poljaci se vraćaju kući s tek jednim osvojenim bodom, i to protiv nejake Austrije, što nije zadovoljilo uspjeha gladnu nogometnu naciju koja je nakon trijumfalnih kvalifikacija očekivala barem četvrtfinale. Gotov je sigurno da se u Don Leovoj budućnosti nazire burza rada.

Donadonija spašava samo naslov prvaka

Zatim je tu i Roberto Donadoni. Talijani su "talijanski" prošli kroz skupinu smrti, ali Donadoni je ostavio dojam izrazito nesigurnog izbornika. Tek su u trećoj utakmici protiv Francuske Talijani izgledali kao momčad, ali tko zna kako bi se taj susret razvijao da Tricolori nisu igrali s igračem manje i bez Riberyja dobar dio susreta. Javnost Donadoniju nije nimalo sklona i praktički jedino što ga može spasiti je osvajanje naslova Europskog prvaka.

Najbolji se opraštaju dok su na vrhu

Nezanemariv je i broj izbornika koji će se nakon prvenstva sami povući. Od švicarske se reprezentacije oprostio Kobi Kuhn, Marco van Basten vraća se u svoj matični Ajax, Luiz Felipe Scolari potpisao je ugovor s Chelseajem, češki izbornik Karel Brueckner najavio je mirovinu, a još se čekaju odluke rumunjskog izbornika Victora Piturce, švedskog izbornika Larsa Lagerbacka, kao i Španjolca Luisa Aragonesa.

Slaven Bilić u "pokeru sigurnih aseva"

Prema ovoj računici ispada da bi samo četiri sudionice Europskog prvenstva mogle zadržati istog trenera i nakon 29. lipnja. Sasvim je sigurno da nigdje ne ide Slaven Bilić, a ostanak na klupi grčke potvrdio je Otto Rehhagel. Druga dva su Guus Hiddink i Josef Hickersberger. Austrijski izbornik zaradio je simpatije nacije usprkos neostvarenom cilju prolaska u drugi krug, a veliki Holandez Hiddink je i bez obzira na ishod večerašnje utakmice preporodio rusku momčad i postao idol nacije pa ga se Rusija sigurno neće lako odreći.

Petar Vidov
Foto: AFP

Pročitajte više